Ontslag zonder slag of stoot

Ontslag zonder slag of stoot

Ontslag: of je nu het punt staat zelf ontslag te nemen of dat je door omstandigheden op straat staat, het is in beide gevallen niet leuk. Maar wat veel mensen vergeten te doen bij zo’n situatie, is het beste beentje voorzetten.

Het is verleidelijk om je te laten meeslepen in je eigen werksoap, maar vergeet niet: ook met je vertrek ben je je eigen visitekaartje. Bij ontslag hoor je je net zo professioneel te gedragen als bij een sollicitatiegesprek. Gouden tips voor ontslag.

Er zijn verschillende vormen van ontslag (bron: https://www.wattedoenbijontslag.nl )
* je werkgever zegt de arbeidsovereenkomst op hij/zij daarvoor toestemming heeft gekregen van het Centrum voor Werk en Inkomen.
* de kantonrechter ontbindt op verzoek van jouw werkgever of van jezelf de arbeidsovereenkomst.
* jouw werkgever en jij zijn het eens over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
* je arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege. Dat is het geval bij een tijdelijk contract.
* je wordt ontslagen in je proefperiode
* je wordt ontslagen op staande voet
* je krijgt ontslag nadat je werkgever failliet is gegaan.

Wat te doen bij ontslag:

Niet zomaar akkoord gaan of tekenen
Het is soms moeilijk rationeel te denken, zeker als het om een ontslagsituatie gaat. Maar juist in een dergelijke situatie is het heel belangrijk dat je niet akkoord gaat met het ontslag, nog iets ondertekent. Als je akkoord gaat met een ontslag, heet dit namelijk "het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden", dit kan ernstige gevolgen hebben voor je WW-uitkering. Sterker nog, je zet deze op het spel. Als je een ontslagvoorstel ondertekent heb je nog weinig rechten: de opzegtermijn is niet meer van toepassing. De wettelijke regels waar een werkgever zich in alle andere gevallen aan moet houden bij een ontslagzaak, gelden nu niet. Raadpleeg juridische hulp en zoek uit of je ontslag gegrond is.

Keep on working!
Het belangrijkste wat je kunt doen als een werkgever je wil ontslaan en je niet akkoord ben gegaan, is gewoon verder werken. Gedraag je je professioneel en blijfje beschikbaar voor werk, dan breng je je recht op een WW-uitkering niet in gevaar.

Eis schriftelijke bevestiging
Een schriftelijke bevestiging van je werkgever is belangrijk als bewijsstuk. Zo kan juridisch gezien achterhaald worden of je ontslag wel terecht is.

Teken bezwaar aan
Roep de hulp in van een juridisch expert en teken bezwaar aan tegen je ontslag en geef aan dat je wil blijven werken.

Ontslagen of zelf ontslag nemen? Houd het professioneel!
Of je nu ontslagen wordt of zelf ontslag neemt, blijf professioneel. Het is belangrijk dat je een goede omgang houdt met je werkgever, ookal is dit bijna niet mogelijk onder de omstandigheden. Als je bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen ontslagen wordt, kun je nog goede referenties aan deze werkgever over houden. Meer weten over de ins & outs over ontslag? Over juridisch advies bij ontslag? Ga naar: https://www.wattedoenbijontslag.nl

Vind op onderwerp