Handig om te weten over het inhuren van uitzendkrachten

Handig om te weten over het inhuren van uitzendkrachten

Het inhuren van uitzendkrachten is voor veel organisaties interessant. Veel taken en verantwoordelijkheden worden uit handen genomen, waardoor u zich kan richten op uw core business. Het inhuren van een uitzendkracht is onder andere een aantrekkelijke optie als u voor een bepaalde periode tijdelijk personeel nodig heeft. Denkt u er over na om samen te werken met een uitzendbureau?

Waar moet u op letten, hoe werkt een uitzendbureau en de uitzendbranche en wat zijn uw risico’s? Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Uitzendwerk
Bij uitzendwerk zijn drie partijen betrokken, namelijk u als opdrachtgever, de uitzendkracht en het uitzendbureau. Er is geen juridische gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de uitzendkracht, een arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en u als opdrachtgever is niet aanwezig. De uitzendkracht heeft een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau (de werkgever). Het uitzendbureau draagt zorg voor de beloning van de uitzendkracht, doet de aangifte voor de loonheffingen en betaalt bij ziekte in de meeste gevallen het loon door aan de uitzendkracht. 

Flexibiliteit
Een van de belangrijkste redenen dat organisaties uitzendkrachten inhuren is de flexibiliteit. Zolang de werknemer nodig is, wordt deze ingehuurd. Alleen de daadwerkelijk gewerkte uren worden door u betaald. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kunt u zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.

Inlenersbeloning

Vanaf 30 maart 2015 zijn uitzendorganisaties verplicht om vanaf dag één dat de flexibele medewerker bij een opdrachtgever (inlener) aan de slag gaat de inlenersbeloning toe te passen. Dat betekent dat de uitzendkrachten in de meeste gevallen vanaf de eerste dag (in plaats van na de 26e week) onder de inlenersbeloning vallen. Onder de inlenersbeloning wordt verstaan: ‘de bij de inlener geldende of wettelijk verplichte beloningsregeling of cao’. De flexibele medewerker moeten hetzelfde salaris ontvangen als werknemers die in een vergelijkbare functie bij de organisatie in dienst zijn.  Uitzendkrachten die onder de inlenersbeloning vallen hebben dus dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in vaste dienst zijn bij het inlenende bedrijf.De volgende aspecten vallen onder de inlenersbeloning:
  • uitsluitend het geldende periodeloon in de schaal;
  • de van toepassing zijnde arbeidsduurverkorting per week/maand/jaar/periode;
  • toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid (waaronder feestdagentoeslag)  en ploegentoeslag;
  • kostenvergoedingen
  • periodieken  
Het werken op feestdagen, het aantal vakantiedagen en bonussen, 13e maand en winstdeling  vallen dus NIET onder de inlenersbeloning.

Loonheffingen en aansprakelijkheid
Als u uitzendkrachten inhuurt van een uitzendbureau hoeft u in het algemeen geen loonheffingen of btw af te dragen. Het uitzendbureau is de werkgever en zij draagt de loonheffingen of btw af. Indien het uitzendbureau deze belastingen niet betaald kunt u als opdrachtgever wel aansprakelijk worden gesteld. Check altijd of uw uitzendpartner lid is van één van de werkgeversorganisaties: ABU of NBBU. Kies daarom altijd een uitzendbureau met een SNA-keurmerk. Op zoek naar een betrouwbare uitzendpartner? Neem hier contact op.

Identiteit controle en documentatie
Bij het inhuren van een nieuwe medewerker is het belangrijk dat de identiteit van de arbeidskracht wordt gecontroleerd aan de hand van een origineel identiteitsbewijs. Dit geldt ook voor uitzendkrachten die u inhuurt. Het is belangrijk om een kopie van het identiteitsbewijs op te slaan in de administratie (tot zeven jaar na afloop van de inhuurperiode). Urenregistratie
Uitzendbureaus werken met (online) urenregistratie. Het enige wat u als opdrachtgever hoeft te doen is wekelijks de uren te controleren en bij online invoer, op ‘akkoord’ te klikken. Ideaal toch?

Arbowet
Als opdrachtgever bent u verplicht om de uitzendorganisatie te informeren over specifieke kenmerken van de arbeidsplaats, de risico’s en de beschermingsmaatregelen. Het uitzendbureau verstrekt deze informatie aan de uitzendkracht, voor aanvang van de werkzaamheden aan de hand van het Arbodocument. Een werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor een gezonde en veilige werkplek voor het personeel. De verplichtingen uit de Arbowet gelden ook voor flexibele krachten die worden ingehuurd via een uitzendbureau. Zo zorgt u ervoor dat al het personeel veilig en gezond aan het werk blijft. Lees meer over de Arbowet.

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden, neem gerust contact met ons op.