7 Sollicitatiegesprek strategieën

7 Sollicitatiegesprek strategieën

De banenmarkt begint voorzichtig weer aan te trekken en dit biedt voor veel werkzoekenden weer kansen. Maar met jou zijn er nog honderden, zelfs duizenden concurrenten op de banenmarkt die ieder een stukje van de taart willen. Met deze tips zorg je dat je op de voorste rij zit voor een sollicitatiegesprek.

1. Wees niet de eerste die solliciteert
Het hoeft niet altijd verstandig te zijn om vooraan in de rij te gaan staan bij het solliciteren. Vaak wordt je sneller onthouden als je een van de laatste sollicitanten bent. Ook als er meerdere sollicitatiegesprekken gepland zijn, probeer er dan voor te zorgen dat jouw sollicitatiegesprek op een later tijdstip wordt ingepland.

2. Bestudeer terwijl je wacht
Als je in afwachting van een sollicitatiegesprek bent en je zit in een receptie of andere ruimte, vergeet dan niet om de omgeving te bestuderen. Kijk wat er aan de muur hangt, welke dingen je opvallen. Een voorbeeld uit een Amerikaans bedrijf: aan de muur hangen nog wel eens foto’s van het sportteam van het bedrijf. Dit biedt een gespreksopening bij de recruiter of werkgever, want je kan zo beginnen over je eigen sportprestaties. Je laat zien dat je hiermee goed kan observeren. Let ook op het gedrag van anderen en de sfeer (informeel, formeel?) en pas je gedrag hier op aan.

3. Wees vriendelijk tegen al het personeel
Onderschat niet de invloed van de receptionist(e) of ander assisterend personeel. Vaak hebben zij invloed op het telefonisch verkeer naar de sleutelpersonen die jij graag wil spreken. Wees oprecht geïnteresseerd in wat zij vertellen en noteer de naam van deze personen. Ook medewerkers die niet bij het management horen kunnen belangrijke connecties zijn.

4. Het draait niet om jou
Als sollicitant vergeet je in alle zenuwen al snel dat het niet allemaal om je eigen belang gaat. Daar gaan veel sollicitanten de fout in: ze vertellen alleen maar wat ze zelf willen. Waar het om gaat is dat je laat zien dat je van toegevoegde waarde kan zijn voor de werkgever. Verdiep je in de kansen en uitdagingen van de branche en het bedrijf. Zoek de personen achter de organisatie op op internet en leer over hun prestaties. Deel je ideeën tijdens het gesprek. Je hoeft niet te slijmen, maar complimenten over de persoon die voor je zit en over het bedrijf, doen het altijd goed.

5. Let ook op de kantoorplek van de interviewer
Bekijk goed hoe de kantoorplek eruit zien van de interviewer waar je tegenover zit. Kijk naar boeken, foto’s en andere aandenken in de ruimte. Het geeft je verschillende mogelijkheden voor openingszinnen. Laat zien dat je oprecht interesse hebt in de persoon die voor je zit, dat doen sollicitanten maar zelden. Dit geeft jou een voorsprong.

6. Stel de juiste vragen
Wacht tijdens het eerste sollicitatiegesprek nog met vragen over arbeidsvoorwaarden of salaris, maar stel wel de juiste vragen over het bedrijf.

7. Met het tweede gesprek haal je de baan pas binnen
Ben je uitgenodigd voor een tweede gesprek, zorg dan dat je opschrijft wat je indrukken, gedachten, vragen en ideeën waren naar aanleiding van het eerste sollicitatiegesprek. Zo ben je nog beter voorbereid over de mogelijke volgende vragen. Kijk ook goed naar de reactie van de interviewer op de antwoorden die je geeft. Vroeg hij/zij verder door bij bepaalde onderwerpen, dan zijn dit blijkbaar cruciale punten die wellicht ook weer terug komen in het tweede gesprek.

Bron: https://onthejob.45things.com/2010/05/7-job-search-secrets-you-must-know.html

Meer informatie over het sollicitatiegesprek? Klik hier.

Vind op onderwerp