HELP! Welke foto voeg ik toe op mijn CV?
Je bent niet verplicht een foto aan je CV toe te voegen. De meningen over het wel of niet toevoegen van een foto op je CV zijn erg verdeeld. Een werkgever mag bij de sollicitatieprocedure wel vragen om een foto, mits representativiteit belangrijk is voor de functie.
Wel of geen foto toevoegen?
Met een foto op je CV presenteer je jezelf ter ondersteuning van je CV en motivatiebrief. Je geeft je CV een persoonlijke noot. Zorg dat je weet welke boodschap je wil overbrengen met je foto.
De keuze om wel of geen pasfoto toe te voegen aan je CV laat je afhangen van de functie waar je naar solliciteert. Is representativiteit een belangrijk aspect bij de uitvoering van de functie, zoals bij receptionist(e), accountmanager of stewardess? Dan levert je foto meerwaarde. Voeg een foto dus alleen toe als het je CV versterkt.
Welke foto?
Je besluit een foto toe te voegen op je CV. Welke foto kies je en waar moet je op letten bij het maken/kiezen van de juiste foto?
Wij hebben 7 tips voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij het maken/kiezen van je CV foto. Maar eerst wat is de functie van je foto?
Je foto...
geeft een eerste indruk: je foto is de eerste indruk die de lezer van je krijgt. Het maakt je CV persoonlijker. Foto's (beelden) worden sneller verwerkt dan tekst en ook beter onthouden.
informeert: je foto informeert de lezer over de inhoud van je CV.
overtuigt: je foto is een feit. Dit is wie jij bent. Je foto onderbouwt de tekst in je CV.
zorgt voor herkenning: je toekomstige werkgever heeft een gezicht bij het CV en bij een volgend contact zorgt dit voor herkenning.
geeft bevestiging:indien je voor de functie veel in contact staat met andere mensen laat je met de juiste foto zien dat je representatief bent.
7 tips voor je CV foto
1) Glimlach!
We zijn gek op lachende mensen. Een lach werkt aanstekelijk. Bij voorkeur zien we een open glimlach. Met een open glimlach bedoelen we een glimlach waarbij je tanden zichtbaar zijn. Zo straal je vertrouwen uit. Uit
onderzoek van Photofeeler blijkt dat je met een open lach vriendelijker overkomt dan met een gesloten lach (mond gesloten). In tegenstelling tot een gesloten lach, straal je met een open lach kennis en leiderschap uit.
2) Maak oogcontact
Je wil contact maken met de persoon die naar je foto kijkt. Je moet dus zorgen voor een klik. Wist je dat als je in de camera kijkt je slimmer, vriendelijker en invloedrijker overkomt als wanneer je dat niet doet? Zorg ervoor dat je de lezer aankijkt. Steeds vaker (Peter Hurley, 2013, Photofeeler 2014) horen we dat 'squinching' zorgt voor een aantrekkelijke foto waarop mensen meer zelfvertrouwen en vriendelijkheid uitstralen. Dus wil je zelfvertrouwen en vriendelijkheid uitstralen? Squinch! Squinching is de techniek waarbij je je onderste ooglid een klein beetje strak trekt en het bovenste ooglid wat laat zakken. Bekijk
hier hoe het moet.
3) Laat je gezicht zien
Je gezicht is een belangrijk punt van herkenning. Zorg dat je gezicht goed in beeld is. Een foto waarop je hele postuur te zien is zegt wat over kleding, wat je doet, je houding, maar kan ervoor zorgen dat je je gezicht minder goed ziet. Kies voor een iets wat uitgezoemde foto waarop niet je hele postuur te zien is, maar wel je kleding zichtbaar is. Bijvoorbeeld een foto tot de bovenkant van je knie of heup.
4) Wel of geen formele kleding?
Formele kleding straalt professionaliteit, leiderschap en kennis uit. Het dragen van een stropdas bij mannen heeft een positief effect op het uitstralen van kennis en leiderschap. Zet nooit een onprofessionele foto (vakantiefoto, uitgaansfoto etc.) op je CV.
5) Geen donkere foto
Zorg voor een duidelijke, natuurlijke foto. Een donkere foto leidt af en je komt minder vriendelijk over.
6) Zorg voor een actuele foto
Voeg een actuele foto toe. Met een actuele foto versterk je de inhoud van je CV. Indien je een oude foto toevoegt versterkt de foto niet je CV.
7) Bekijk je foto kritisch
Oke, je keuze is gemaakt. Je foto ligt klaar. Bekijk je foto kritisch. Benadrukt je foto wat je uit wil stralen met je CV?
Geschikt of ongeschikt?
We denken vaak dat onze eigen beoordeling helder en objectief is. Maar bij het beoordelen van onze eigen foto's zien we niet hetzelfde als andere mensen.Feedback vragen op je foto helpt bij het kiezen van de juiste foto.
Heb je twijfels over je foto of wil je gewoon weten hoe andere over je foto denken? Vraag
feedback op je foto via PhotoFeeler. Met deze tool wordt je foto gescand en kan je een keuze maken voor 'business', 'social' en 'dating'. In dit geval kies je voor 'business' en voer je bij de functie je toekomstige functie in en de branche.
Doe de CV checklist!
Nu je de juiste foto in je CV staat is je CV klaar om verstuurd te worden. Toch? Doe de
CV Checklist en
start met solliciteren!
Vind op onderwerp