CV Curriculum Vitae #7 Je CV online

CV Curriculum Vitae #7 Je CV online

'Mijn persoonlijke gegevens online, dat gaat niemand toch wat aan?', zul je misschien denken. Het idee dat iedere werkgever door je Facebook kan gaan spitten, zint je ook niet echt. Maar toch kan de online presentatie van jouw CV en van jezelf een nuttige toevoeging zijn op je tocht naar de perfecte baan!

Ontwikkeling van het CV

Jammer genoeg kunnen we (nog) niet vooruitzien in de toekomst. Maar we kunnen wel kijken naar de nabije toekomst en ontwikkelingen die nu al aan de gang zijn. Zo beweren veel recruiters dat het CV in de vorm zoals we die nu kennen, geheel zal verdwijnen. We gaan volgens deze visie ons alleen nog op het internet presenteren met behulp van social networks, het beheren van onze online identiteit en eigen websites. Ook zoeken naar kandidaten zou dan alleen via internet gaan. Anderen beweren weer dat het CV in huidige vorm altijd zal blijven staan. Hoe dan ook, er zijn een aantal belangrijke ontwikkelingen die nu het voortouw nemen en voor jouw toekomstige sollicitaties nuttig kunnen zijn.
Enkele tips om je hier op voor te bereiden:


Wees bewust van je ‘online identiteit’ en ga zorgvuldig om met de informatie die je het world wide web instuurt

Zet bijvoorbeeld niet zomaar je dronken partyfoto’s op je openbare hyves, maak een professioneel emailadres aan (niet: sexygirlxxx@hotmail.com) waar je zakelijke correspondentie naartoe gaat en wees voorzichtig met wat voor berichten je op internet achterlaat. Wees nooit (en zeker niet op internet) negatief over je vorige werkgever.


Probeer het gebruik van social networks/internet ook aan te wenden voor je zoektocht naar een baan

Maakt bijvoorbeeld gebruik van netwerken via linkedin of stel een vraag binnen je twitter netwerk die je helpt aan een connectie naar een werkgever. Het volgen van weblogs van mensen met dezelfde interesses/werkgebieden kan ook nuttig zijn voor je ontwikkeling.


Experimenteer met nieuwe vormen van solliciteren en zelfpromotie

Maak bijvoorbeeld een website aan waarop je een portfolio zet. Of neem een filmpje op via youtube wat je als sollicitatie/CV kan sturen naar een werkgever. Gebruik online aanbevelingen als referenties. Alles over de optimalisatie van je CV voor het web vind je hier!

Ga naar #8: CV nazorg »

« Ga terug naar #6: CV opmaak

Klik hier om terug te gaan naar het 10 stappenplan voor een goed CV
.


Vind op onderwerp