De juiste indeling van het CV

De juiste indeling van het CV

Hoe kies je de indeling van je CV die het meeste bij je past? Waarschijnlijk ken je al de verschillende indelingen: een chronologisch CV of het vaardigheden-cv. Het vaardigheden CV is vooral handig om de nadruk te leggen op je vaardigheden en prestaties. Handig als je veel verschillende dingen hebt gedaan of een tijdje niet hebt gewerkt.

Je bent waarschijnlijk al grotendeels bekend met de standaard indelingen die gehanteerd worden bij het CV. Juist, hiermee worden het chronologisch CV en het prestatie of vaardigheden CV bedoeld.

A-Chronologische CV

Een A-chronologisch CV, waarin je je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring, vaardigheden en eventueel overige activiteiten, hobby’s en referenties benoemd.

Prestatie of vaardigheden CV

Een prestatie of vaardigheden-CV, waar de nadruk ligt op, je raadt het al: prestaties en vaardigheden. Hier ga je vooral in op je persoonlijke profiel, doelstellingen en ambities, maar ook behaalde doelen uit projecten en werk.

Hoe kies je het juiste model voor jouw CV?

Wil je vooral de nadruk leggen op je vaardigheden, dus wat je kan en niet zozeer wat je gedaan hebt? Kies dan voor het vaardigheden CV. Dit is vooral handig als je verschillende studies en cursussen gedaan hebt, een brede werkervaring en opleiding hebt of juist minder ervaring hebt. In het buitenland wordt ook veel gebruik gemaakt van deze aanpak. In Amerika vinden werkgevers vaardigheden en prestaties bijvoorbeeld erg belangrijk. Wil je een overzicht geven van wat je gedaan hebt en vooral nadruk leggen op je opleiding en werkervaring, dan past het chronologisch CV meer bij jou. We noemen het een chronologisch CV, maar het is wel belangrijk dat je het meest recente of meest belangrijke bovenaan zet en zo terug werkt in de tijd. Denk aan opleidingen die je nog volgt of meest recente werkervaring die bovenaan moet staan. Zo ziet je potentiële werkgever gelijk wat de meest belangrijke zaken zijn. Wat is belangrijk voordat je je CV in een stramien gaat gieten? - Kies de indeling die het meest bij je past. Het vaardigheden-CV of hetchronologisch CV.

Bedenk waar je het meeste nadruk op wil leggen, wat voor model bij je ervaring en toekomstige functie past en waar de werkgever het meeste waarde aan hecht.

Bekijk ook voorbeelden van CV’s en oefen met het gebruik ervan (zie ook de bijlagen voor voorbeelden). - Maak je de indeling eigen. Oefen met voorbeelden en benut de sterke punten vaneen bepaalde aanpak. Gebruik bijvoorbeeld bij het vaardigheden-CV de STAR methode (situatie, taak, actie, resultaat) om je vaardigheden te beschrijven en benoem je expertisegebieden. Maak bij het chronologische overzicht gebruik van de volgorde van belangrijkste punten. - Experimenteer met lay-out (indeling, vormgeving). Houdt het wel overzichtelijken inzichtelijk. Gebruik bijvoorbeeld kolommen, vet gedrukte tekst, maak gebruik van kleur (subtiel!), of een foto. Hanteer een duidelijke indeling die toch in een oogopslag weergeeft wat belangrijk is. Gebruik creativiteit waar mogelijk.


Is je CV al klaar om verstuurd te worden? Doe de final check hier!


Vind op onderwerp