Hoe laat je ervaring zien in je Curriculum Vitae?

Hoe laat je ervaring zien in je Curriculum Vitae?

Of je nu te weinig of juist heel veel werkervaring hebt, het blijft lastig om dit op de juiste wijze tentoon te stellen in je CV. Hoe laat je zien dat je de juiste persoon bent voor die baan? Lees verder.

Vat je belangrijkste prestaties samen, maar wel die van recente jaren en niet van heel lang geleden.

Doe hetzelfde voor werkervaring, zet je meest relevante en/of recente werkervaring bovenaan en werk zo terug in de tijd. Heb je veel ervaring, vat dan bijvoorbeeld bijbaantjes van ver terug samen in een regel met een langere tijdsperiode aangeduid. Bijvoorbeeld van 2001-2006 diverse bijbanen waar ik heb leren werken in de horeca als barman en licht administratieve functies heb vervuld.

Gebruik keywords om bepaalde aspecten van je CV op te laten vallen. Highlight ze door ze vet te selecteren bijvoorbeeld.

Vaak is een CV dat langer dan 10 jaar terug gaat niet heel relevant. Probeer dan ook niet de nadruk te leggen op werkervaring, opleidingen of prestaties zo ver in het verleden. Richt je op de afgelopen jaren.

Vind de balans tussen gekwalificeerd en over gekwalificeerd. Zorg dat je in je motivatiebrief en in je CV duidelijk laat zien waar je ambities liggen en dat die aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Omschrijf cursussen of specifieke trainingen die iets met de functie te maken hebben waar je op solliciteert.

Omschrijf wat je geleerd hebt en niet wat het vak zelf inhield. Doe dit ook bij werkervaring: omschrijf niet wat je takenpakket is, maar wat je hebt bereikt binnen een functie. Dat geeft veel meer inzicht.

Het beste toon je je werkervaring met voorbeelden, dat kan met behulp van een portfolio of heb benoemen van concrete voorbeelden van gerealiseerde projecten, omzetten (in cijfers) of ander behaalde targets.

Vergeet ook zeker niet vrijwilligerswerk te benoemen om bepaalde aspecten en skills uit te lichten. Wellicht houd je hier een goede referentie aan over.

Vind op onderwerp