Zomerkleding op de werkplek: wat is gepast?

Zomerkleding op de werkplek: wat is gepast?

De zomer is heerlijk, zonnig en warm. Thuis zou je er waarschijnlijk nog geen tweede keer over nadenken om je zomeroutfit uit de kast te plukken en lekker op een hangmatje te gaan liggen in de zon. Maar hoe zit dat op je werk?

Op de werkplek is een zomerjurkje of een korte broek niet altijd gepast, misschien zelfs niet op ‘casual friday.’ Wat is de expliciete en impliciete etiquette als het om werkkleding gaat?

Heeft jouw werkgever hier huisregels over, sla ze er dan voor de zekerheid op na of vraag hier naar. Als deze er niet zijn bedenk dan vooral dat je graag serieus genomen wil worden en geen kleding wil dragen die je klanten of collega’s afleidt. Houd in ieder geval deze basisregels aan:

Voor mannen
De meerderheid van bedrijven stelt het niet op prijs als mannen een korte broek naar het werk dragen. Probeer ook sandalen of open schoenen te vermijden. Als dit wel is toegestaan, zorg dan in ieder geval dat je voeten er verzorgd uit zien. Draag je instappers, dan gaat de voorkeur uit naar sokken in plaats van blote voeten. Twijfel je over de juiste outfit, dan zijn kaki’s en polo shirtjes de beste middenweg. Die combi is professioneel maar toch sportief.

Voor vrouwen
Probeer blote huid zoveel mogelijk te vermijden. Tenzij je in een conservatief kantoor werkt hoef je niet altijd met panty of legging naar je werk. Blote benen zijn vaak toegestaan maar maak het niet bloter dan knielengte. In zeer formele kantoren kun je armloze shirtjes of spaghettitops beter vermijden. Vermijd verder doorzichtige stoffen, te strakke kleding, blote buiken en te korte broekjes of rokjes. Sowieso zijn ook over-the-top make-up of sieraden vaak niet gepast. Diepe v-halzen met decolleté zijn in ieder kantoor ongewenst. Kies net als bij de mannen voor de gulden middenweg: rokjes tot knielengte en shirtjes die in ieder geval je schouders bedekken en geen diepe halslijn hebben. Kies liever voor dichte schoenen, zijn open schoenen wel toegestaan zorg er dan voor dat je voeten ook verzorgd zijn!

Voor zowel mannen als vrouwen geldt: neem een extra vest of trui mee als het op kantoor airconditioning is. Het is vaak wat frisser op kantoor dan buiten. De zonnebril is om buiten te dragen, draag deze dus niet binnen. Hiermee kom je ongeïnteresseerd over en maak je geen oogcontact met je collega’s of klanten. Laat deze ook niet op je hoofd zitten, berg deze netjes op. Slippers zijn voor mannen en vrouwen not done! Ze maken een afleidend geluid, ze laten je hele voeten zien en staan bovendien niet verzorgd.

Bron: Reuters.com

Vind op onderwerp