1001 Sollicitatievragen: Ambities

1001 Sollicitatievragen: Ambities

Als je dacht dat de vraag over je sterktes en zwaktes in een sollicitatiegesprek een pittige vraag was, dan hebben we nog heel wat in petto voor je. Soms is een sollicitatiegesprek een aaneenschakeling van lastige vragen. Maar omdat je toch goed voorbereid wil zijn voor zo'n sollicitatiegesprek, leggen we in deze rubriek keer op keer de reden achter de sollicitatievraag bloot. Deze week: Wat zijn je ambities? Soms wordt deze vraag ook gesteld als; waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Niemand kan vooruit zien in de toekomst, dat verlangt een werkgever ook helemaal niet van je.Maar wat hij/zij wel graag wil weten in wat voor toekomst je jezelf wil zien. Willen ishet sleutelwoord!Een werkgever wil graag zien dat je ambities hebt, dat je toekomst ziet in de functie en het bedrijf waar je solliciteert en deze niet alleen als opstapje ziet. Werkgevers vinden het bovendien prettig om te weten dat je ambities hebt en de drive om deze te verwezenlijken, in plaats van dat je onvoldoende gemotiveerd bent om te groeien in de functie.

Hoe antwoord je?
Leg de nadruk op de doelen die je voor jezelf hebt gesteld en hoe deze aansluiten op de functie en de doelen van het bedrijf. Geef concreet aan welke aspecten van de functie jouw vaardigheden helpen ontwikkelen en geef hierbij voorbeelden. Schets een beeld waarin jij in hetzelfde bedrijf in die functie groeit en ontwikkelt en op welke manier.

Voorbeeld
Over 5 jaar zou ik graag 'functietitel' willen zijn. Met verschillende trainingen en door praktijkervaring op te doen wil ik expertise op hetgebied van...verwerven.Ik zie in uw organisatie volop mogelijkheden om dit te doen. Met de vooraanstaande kennis waar deze organisatie zo om bekend staan zie ik veel groeikansen.

Heb je zelf nog dringende (sollicitatie)vragen die je terug wil zien in onze rubriek? vraag@werkstudent.nl


Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

.

Vind op onderwerp