1001 sollicitatievragen: Ben je creatief?

1001 sollicitatievragen: Ben je creatief?

In principe is iedereen creatief: geen twee gedachten zijn ooit hetzelfde. Iedereen is uniek. Toch noemen we maar enkele mensen 'creatief'. Veel mensen denken daarbij dat ze zelf niet creatief zijn. Maar hoe zit dat in je sollicitatiegesprek?Ook daar wordt vaak gevraagd naar of aanspraak gedaan op je creativiteit. Het is misschien minder creatief maar wel erg praktisch om over bepaalde vragen van te voren na te denken zodat je in staat bent om op een originele manier antwoord te geven.

Innovatief of creativiteit zijn is in heel veel beroepen erg belangrijk, zelfs voor de functies waar je het misschien niet bij verwacht. Daarom wordt je tijdens een sollicitatiegesprek vaak flink aan de tand gevoeld over de mate van jouw creativiteit. Soms wordt zelfs de vraagstelling met een zeer creatieve inslag voorgelegd. Lees meer over deze sollicitatievraag.

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Bij creativiteit denken mensen vaak te snel aan huis, tuin en- keukencreativiteit (schilderen, tekenen etc) maar als een werkgever vraagt naar je creativiteit wil hij/zij vaak het volgende weten:
* Kun jij nieuwe oplossingen bedenken voor een complex probleem of vraagstuk?
* Kun jij steeds nieuwe ideeën aandragen als de oude aanpak niet werkt?
* Kun je jouw idee visueel of tekstueel aantrekkelijk aan anderen presenteren zodat het duidelijk wordt en je anderen hiermee enthousiasmeert?
* Heb je wel eens een nieuwe werkwijze, een nieuwe dienst of een nieuw product ontwikkeld?
* Hoe komen jouw ideeën tot stand?
* Waardoor raak je geïnspireerd?
Deze vragen kunnen direct gesteld worden, maar soms vind een werkgever het juist leuk om ook de vraagstelling een creatieve inslag te geven. Zo is een veel gestelde vraag:

'Wat zou je met 1 miljoen pingpongballen doen?'

Natuurlijk geeft het antwoord ook in belangrijke mate weer met wat voor kandidaat de interviewer te maken heeft. De een geeft het antwoord dat die de pingpongballen voor 1 euro per stuk zou verkopen (commercieel) terwijl de creatieveling misschien met een veel originelere bestemming weet voor de pingpongballen.

Of misschien legt de werkgever wel direct een actueel probleem of vraagstuk voor dat momenteel in zijn/haar organisatie leeft en vraagt dan om jouw input.

Hoe antwoord je?
Afhankelijk van wat voor sollicitatiegesprek je hebt en bij wat voor bedrijf, kun je het volgende doen:

* Je presenteert een portfolio van je creatieve werk (ook hierin kun je creatief zijn, het hoeft tenslotte geen a4tje te zijn, maar kan ook een film of een ander medium zijn waarmee je je werk presenteert) en geeft hierbij een toelichting van de totstandkoming van dit werk

* Je noemt een relevante en actuele situatie waarin jouw creativiteit aan de orde was en licht dit toe volgens de star methode (situatie, taak actie, resultaat)

* De overtreffende trap: je komt met een zeer creatief idee dat direct betrekking heeft op het bedrijf waar je solliciteert. Met een goed idee waar de werkgever wat mee kan scoor je gegarandeerd!

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek.

Vind op onderwerp