Voorbereiding sollicitatiegesprek

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Veel kandidaten denken dat het voldoende is je in een (mantel)net pak te hijsen en gewoon op te komen dagen voor het gesprek. Een net pak/nette outfit voor je sollicitatiegesprek is in ieder geval een stap in de goede richting, maar kan nooit voldoende zijn om een volledige indruk te geven. Hier vind je tips voor de voorbereiding op je sollicitatie en antwoord op de vraag 'wat trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?'.

Enkele tips voor de voorbereiding:

- Lees alle informatie on en-offline (die je kunt vinden) door van het bedrijf voorafgaand aan het sollicitatiegesprek, zodat je een goed beeld krijgt van het bedrijf.Stel tijdens het sollicitatiegesprek geen algemene vragen over bedrijf, dit kun je allemaal vinden op de website.

- Maak een schema van de belangrijkste eigenschappen van het bedrijf. Werk bijvoorbeeld met steekwoorden of woordvelden. Sommige eigenschappen, zoals formeel/informeel kun je niet direct vinden. Vaak kun je dit wel ergens aan afleiden. Lees dus tussen de regels door!

- Lees ook alle informatie over de functie goed door, zodat je weet welke eisen er zijn en welke taken je zult uitvoeren. Mocht er iets niet duidelijk zijn, dan kun je voor of tijdens het sollicitatiegesprek verheldering vragen.

- Om een nog betere indruk te krijgen moet je ook ontwikkelingen in de branche bijhouden. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er namelijk vaak gevraagd wat je weet van de branche en of je een interessante ontwikkeling kunt noemen. Dit werkt in je voordeel want je laat zien dat je je echt verdiept hebt in het bedrijf, maar ook de markt waarin het bedrijf opereert!

- Bereid een topic lijst voor met sollicitatiegesprekspunten waarvan jij verwacht dat ze aan bod zullen komen. Meer over sollicitatiegesprekpunten vind je later in deze sollicitatieworkshop.

- Onthoudt de vragen die je wil stellen, bijvoorbeeld over dingen die niet in het functieprofiel worden omschreven, zoals leermogelijkheden, wat voor collega’s je hebt, etc.

Dresscode: wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
Met voorgaand zoekwerk heb je als het goed is een beeld van de organisatie en weet je waarschijnlijk wat voor kleding er gedragen wordt binnen het bedrijf. Heb je hier nog geen beeld van, dan kan je altijd even nabellen om te vragen naar de ‘dresscode.’ Een gouden tips voor de dresscode: ‘overdressed’ is beter dan ‘underdressed.’

De eerste indruk is erg belangrijk. Geen wonder dat er zoveel energie gestopt wordt in het kiezen van een geschikte outfit voor het sollicitatiegesprek. Voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je netjes gekleed gaat en aandacht besteedt aan je verzorging, maar je moet je nog altijd prettig voelen! Kies daarom representatieve maar comfortabele kleding. Ga nooit zomaar in spijkerbroek, dit wekt de indruk dat je niet gemotiveerd bent.Nog enkele tips: - Als je niet kan achterhalen wat de dresscode is van het bedrijf, kun je het beste even bellen om dit na te vragen. Meestal kun je echter wel indirect aflezen aan het type bedrijf wat je het beste aan kan trekken.

- Te netjes is altijd beter dan onverzorgd.

- Let op je kapsel, sieraden en andere afleidende attributen. Voor de dames geldt: kies voor niet te opvallende accessoires en wees zuinig met make-up. Je wil dat de spreker de aandacht op jou richt, niet op je bling bling!

- Draag verder niet te blote kleding, zoals mini-rokjes of te laag uitgesneden shirts, waar je oksels zichtbaar zijn. Bij mannen: vermijd overhemden met een korte mouw.

- Voor zowel mannen als vrouwen: kies niet te zware luchtjes die de hele middag in de kamer blijven hangen!

- Draag nette schoenen die gepoetst zijn, zonder gaten, geuren, scheuren of kale plekken

- Bedenkt goed wat voor outfit bij je toekomstige functie past

- Draag effen sokken in de kleur van de broek/riem en stem kleuren op elkaar af.

- Voor mannen: zoek goed uit wat voor kleur pak je het best aan kunt doen: zwart en donkerblauw zijn de meest gangbare en meest gedragen kleuren. Blauw staat voor betrouwbaar en zakelijk. is sjiek, maar het moet wel netjes zwart zijn. Vale plekken zijn een dont! Zwart is wel wat minder geschikt voor een functie waar de teamgeest heel belangrijk is en blauw past weer minder goed voor een gesprek voor een creatieve functie. Zoek goed uit waar kleuren voor staan en of ze bij het bedrijf passen.

- Ook voor vrouwen geld dat verschllende kleuren verschillende uitstralingen hebben. Grijs met een kleur kan heel goed werken en paars is een goede maar gedurfde kleur.

- Verzorg de nagels goed, daar je handen vaak in beeld zijn.

- Ongeschoren gezicht bij een man of bij een vrouw stoppelbenen: not done!

- Stropdassen met stripfiguren zijn not done!

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek
.

Vind op onderwerp