1001 Sollicitatievragen: waar sta je over 10 jaar?

1001 Sollicitatievragen: waar sta je over 10 jaar?

Heb je de ambitie om het hele bedrijf over te nemen of vind je het prima om tien jaar dezelfde functie uit te voeren? Hoe beantwoord je deze sollicitatievraag?

Waarom wordt deze vraag eigenlijk gesteld?

Een bedrijf wilt graag weten wat ze van je kunnen verwachten. Ben je van plan om lang binnen het bedrijf te blijven werken en in je rol te groeien, heb je weinig investering nodig en vul je graag heel lang dezelfde functie in of zie je de baan alleen als een opstap naar een andere functie? Door het stellen van deze sollicitatievraag krijgt het bedrijf inzicht in jouw motieven en toekomstplannen. Zo komen ze te weten of je ambitieus bent, of ze jou genoeg uitdaging kunnen bieden en of je dezelfde visie hebt.

Hoe antwoord je?

Ook hier geldt weer: naar waarheid. Heb je helemaal geen zin om hard te werken en over 10 jaar de top te bereiken? Dan kun je dat eerlijk zeggen. Je kunt ook gevat antwoorden dat je over 10 jaar aan de andere kant van de tafel wilt zetten, waarmee je doelt op het feit dat je een hogere functie ambieert. Houd de mogelijkheden ook zoveel mogelijk open: wees concreet over wat jouw behoeftes zijn (‘ik wil graag leren’, ‘ik heb uitdaging nodig’), maar laat ook ruimte over voor een eigen interpretatie (‘dat is afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn’).  

Voorbeeld

“Over 10 jaar zou ik sowieso als mens maar ook in mijn rol als secretaresse wel gegroeid willen zijn. Wie weet ben ik dan geen secretaresse meer, maar een planner of coördinator. Voor mij is het in ieder geval wel belangrijk dat het 10 leerzame jaren worden, ik zou het bijvoorbeeld leuk vinden om af en toe een cursus te kunnen volgen. Ik wil niet stil staan in mijn ontwikkeling, maar volgens mij past dat prima in de mogelijkheden die jullie als organisatie kunnen bieden.”

Vind op onderwerp