15 type collega’s in de kantoorjungle

15 type collega’s in de kantoorjungle


Collega’s, ze zijn belangrijker voor je dan je denkt! 
Zij bepalen voor een groot gedeelte jouw welzijn op de werkvloer. Jullie werken, klagen, lachen en discussiëren samen wat af en dat schept een band.

Hoewel je mensen niet zomaar in hokjes plaatst, kan je vaak wel bepaalde types herkennen. Wij hebben 15 type collega’s omschreven aan de hand van hun kenmerken. Pik jij jezelf en anderen er uit?

1. De aanwezige

Hoe te herkennen?
Rust kent deze collega niet. Wanneer ieder geconcentreerd aan het werk is, komt 'de aanwezige' even de stilte verstoren. Deze collega moet  altijd even zijn of haar ei kwijt. Mensen waken voor de aanwezige, omdat de productiviteit hevig wordt verstoord als hij of zij in de buurt is. 

Bijeenkomsten lopen regelmatig door 'de aanwezige' uit. Je vraagt je sterk af hoe het kan dat hij of zij elke dag het werk af krijgt.'De aanwezige', ook wel kletskous genoemd, kent geen grenzen als het gaat om werk en privé. Het weekend, de dagelijkse sores, werkroddels of het nieuws wilt hij of zij uitvoerig bespreken.  

Neem wat je van 'de aanwezige' hoort met een korreltje zout en let op wat je zegt als hij of zij in jouw omgeving is. Je wilt niet het onderwerp van de roddels worden! 

Zijn of haar mantra: Spreken is goud, zwijgen is zilver. 

2.  Het zonnetje
Hoe te herkennen?
Deze collega is de vrolijkste van allemaal. 'Het zonnetje' is positief ingesteld en weet ergenissen en teleurstellingen op werk om te buigen naar kansen en waardevolle lessen. ‘Ach, dat komt wel goed toch?’ en ‘Gaan we fixen!’ zijn bekende uitspraken van deze optimist.

Zit jij er even doorheen dan komt 'het zonnetje' jou opvrolijken door zich te richten op de goede zaken en samen om de slechte gebeurtenis te lachen. De vrolijkheid en liefheid van 'het zonnetje' werken vaak aanstekelijk en zorgen voor een goede sfeer op het werk.  

Zijn of haar mantra: Mens erger je niet.

3. De bezige bij
Hoe te herkennen?
Always busy. Je zal 'de bezige bij' nooit met lege handen zien op zoek naar werk. Hij of zij trekt als een magneet extra werkzaamheden aan en vindt het heerlijk om veel te doen. Deze collega is een echte werkpaard! Er is nog net tijd om te lunchen, het toilet te bezoeken en adem te halen.

Meer afleiding kan 'de bezige bij' namelijk niet hebben. Hij of zij is vaak goed in multitasking. Wel kan 'de bezige bij' zich af en toe verliezen in de werkchaos, maar daar komt hij of zij altijd weer bovenop. Het is een wonder dat de bezige bij nog niet overspannen is!

Zijn of haar mantra: Niet klagen, maar dragen.

4. De supermarkt
Hoe te herkennen?
'De supermarkt'. Zijn of haar lade ligt voor met Allerhande en drogist goedjes. Als een Hans Kazan tovert 'de supermarkt' elk soort product tevoorschijn. Drop, kauwgom, tandenstokers, een aspirine of plakband…'de supermarkt' heeft het. Met de lunch wordt er flink uitgepakt en traktaties op de werkvloer worden altijd via 'de supermarkt' geregeld. 

Lekker eten is voor hem of haar belangrijk. Soms neemt 'de supermarkt' eigen baksels mee die ieder mag proberen. Echt een collega die ieders behoefte bevredigd. Werken met 'de supermarkt' is daarom een feest, maar kent ook een vervelende keerzijde. Sinds de komst van deze collega is ieder in strijd met zijn maag, weegschaal en discipline. Lijnen met 'een supermarkt' om je heen is onmogelijke opgave...

Zijn of haar mantra: Elk tekort is er één te veel. 

5. De redder
Hoe te herkennen?
Mister of misses got your back. 'De redder' biedt altijd zijn of haar diensten aan als jij in de shit zit. Diegene vraagt er niks voor terug, maar een vriendelijk bedankje wordt altijd goed ontvangen. Je kan bijna zeggen dat 'de redder' verslaafd is aan helpen. Hij of zij haalt zijn energie uit het halen van deadlines en het voorkomen van crisis. 'De redder' heeft een radar voor problemen en wilt dat iedereen blij en relaxt op het werk is.

Zijn of haar mantra: Fuck crisis!

6. De uitslover
Hoe te herkennen?
Trots en zelfingenomen. Dat is 'de uitslover'. Vist naar complimentjes en zoekt continue naar manieren om waardering en respect te krijgen. Het is een collega die graag wint in het leven en succes nastreeft. Ga je tegen hem of haar in? Dan kan je een stevige confrontatie verwachten. 'De uitslover' kan namelijk niet zo goed tegen kritiek. In zijn of haar ogen is jouw mening vaak onjuist of oneerlijk. 

Zijn of haar mantra: Wees geen nummer 2.

7. De jankerd
Hoe te herkennen?

Bij het minste of geringste zucht, zeurt of huilt deze collega. Het is een breekbaar typetje die energie vreet. 'De jankerd' heeft moeite zijn of haar emoties voor zich te houden en te onderdrukken. Wanneer de dramaqueen weer eens uit zijn of haar slof schiet, worden de bakken popcorn klaargezet.

De hysterie kan wel eens vermakelijk uitpakken. 'De jankerd' troosten, is een uitdaging. Jullie vechten daarom wel eens onderling met een potje steen-papier-schaar uit wiens beurt het is om de gemoederen van 'de jankerd' te bedaren.

Zijn of haar mantra: Bij verlies van strijd, omarm je kwetsbaarheid

8. De veteraan
Hoe te herkennen?

Werkt al eeuwen voor de organisatie. Hoort weliswaar bij het meubilair. 'De veteraan' weet hoe het reilt en zeilt binnen het bedrijf en is vaak de goede vriend of rechterhand van de manager. Deze collega komt hier met één doel en dat is werken. Met ziel en zaligheid wordt de geschiedenis van het het bedrijf verteld en de waarde en cultuur van het bedrijf gekoesterd.

'De veteraan' is een trotse werknemer die met zijn ervaring een waardevolle collega is. Hij of zij kent de mensen, komt met goed werkadvies en input om het bedrijf verder te laten groeien.  

Zijn of haar mantra: Ervaring is de nieuwe kennis.

9. De wijze
Hoe te herkennen?

Hij of zij is de nerd van het bedrijf. Altijd up-to-date van de laatste veranderingen in het vakgebied en verdiept zich graag in lastige probleemstukken. Zijn er vragen of problemen, dan heeft 'de wijze' het antwoord.

Dit type collega is een wandelende encyclopedie die met liefde zijn of haar kennis deelt.  Alles voor groei! Af en toe een beetje betweterig, maar dat mag ook wel als je voor het hele bedrijf een rots in de branding bent.

Zijn of haar mantra: Als je denkt, denk dan groots en beter.

10. De afwezige
Hoe te herkennen?

'De afwezige', of beter gezegd 'het out-of-office type', is op de momenten dat jij hem of haar nodig hebt altijd zoek. Het is de collega die elke maand wel een paar dagen vrij heeft en vaak op vakantie gaat. Collega's weten vaak niet waar deze persoon uithangt. Jullie zien wel wanneer hij of zij weer aan komt waaien.

'De afwezige' heeft geen vast werkrooster. Het blijft een verrassing wanneer hij of zij opdruikt qua dagen en tijden. Het is daarom een uitdaging om met 'de afwezige' samen te werken. Tref je hem of haar eindelijk op werk, dan is 'de afwezige' door drukte wel weer afwezig in gedrag…

Zijn of haar mantra: Tijd is geld. Vrije tijd is goud.

11. De clown
Hoe te herkennen?
Deze collega is een kei in grappen maken. 'De clown' weet van elk beladen onderwerp iets luchtigs te maken en is de entertainer van de werkvloer. Hij of zij bedenkt de beste inhakers en komt soms met (te) schunnige opmerkingen.

Weten van stoppen is best moeilijk voor  'de clown'. Deze collega is zeer geliefd door de humor die hij of zij elke dag inbrengt en - eerlijk- jij hebt vaak de slappe lach door hem of haar. Als 'de clown' aanwezig is, knapt ieder op. 

Zijn of haar mantra: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.

12. Het groentje
Hoe te herkennen?
'Het groentje' is de kersverse collega. Hij of zij is de organisatie nog volop aan het ontdekken. 'Het groentje' zoekt veel contact, heeft tientalle vragen op een dag en loopt op en neer van zijn plek naar de manager. Deze collega is nog voorzichtig in uiting en probeert het ieder naar zijn zin te maken.

Pak 'het groentje' af en toe wat extra bij de hand gezien hij of zij nog wat begeleiding nodig in het vinden van zijn of haar draai op de vloer. Dat zal je in dank worden afgenomen!

Zijn of haar mantra: Laat je niet afschrikken door het onbekende.

13. De conducteur
Hoe te herkennen?
Continue controleren. Ben jij een keer wat later op je werk, draag je een mismatchende outfit of blijf je wat langer aan de lunchtafel zitten dan gepland? Het ontgaat 'de conducteur'niet! Hij of zij ademt bureaucratie. Ieder past wel op met deze klikspaan. Deze persoon houdt zich vaak afzijdig.

Bij zijn of haar verschijning verstart ieder, omdat ze zich schrap zetten voor het slechte nieuws dat wordt gebracht. 'De conducteur' wijst anderen namelijk graag op fouten en is niet bang dat direct en soms publiekelijk te doen. Regels en procedures draaft hij of zij op als een ingestudeerde bijbel. 

Zijn of haar mantra: Regels zijn de enige houvast in het leven.

14. De luiaard
Hoe te herkennen?

Deze collega komt elke dag in zombie-modus op het werk verschijnen. Er zit weinig kracht of pit in hem of haar. 'De luiaard' mist de ambitie. Slim en stiekem weet deze gluiperd iedereen voor zijn karretje te spannen om zijn of haar werk uit te voeren. Samenwerken met 'de luiaard' is een ramp. Dat betekent dat jij moet werken voor twee en op weinig  input kan rekenen.

Van het woord overwerken krijgt 'de luiaard' al uitslag. Helemaal op vrijdag wordt de laptop op tijd dichtgeklapt voor lol en bier. Tijdens werktijd kijkt 'de luiaard' graag naar kattenfilmpjes. Verder worden collega's ongevraagd slachttoffer van zijn of haar snaps en staan er tig webshops als tabblad open.   

Zijn of haar mantra: Niks doen, is ook iets doen.

15. De bemoeizuchtige
Hoe te herkennen?

Degene die net even iets te lang over jouw schouders mee kijkt of ongewenst meeluistert en dan komt met advies, is 'de bemoeizuchtige'. Als een soort moederbeer waakt zij over iedereen. Zeker met goede bedoelingen, maar in keuzes en mening wordt ieder beperkt. 'De bemoeizuchtige' weet het namelijk door ervaring altijd net iets beter.

Een ongezoute mening is wat je van hem of haar kan verwachten. Een eerlijke collega, maar die net als  'de aanwezige' wat meer werk en privé gescheiden mag houden.

Mantra: Als je loslaat, heb je twee handen te veel vrij.

Vind op onderwerp

COLLEGAS TYPES WERKVLOER