3 do's en dont's voor je to-do lijst

3 do's en dont's voor je to-do lijst

Is jouw to-do lijst eindeloos lang? Wordt die elke werkdag ook steeds langer? Én raak je het overzicht soms kwijt? In dit artikel delen we 3 do’s en dont’s om slimmer te kunnen werken met jouw to-do lijst.



To-do lijst als basis
Als het goed is, voer je dagelijks werkzaamheden uit aan de hand van een lijst. De zogenaamde to-do lijst die je elke dag bij de hand hebt. In ieder geval; dit is wel een aanrader om zo gestructureerd aan het werk te gaan. Het moet als het ware de basis vormen voor jouw werkdag.

Met een to-do lijst stel je namelijk prioriteiten. Én belangrijker nog: je weet wat je per dag moet en gaat doen. Dit zorgt voor rust in je hoofd. Op deze manier zijn je hersenen ook niet continue bezig met de vraag wat je allemaal nog moet doen.

Toch kan het soms mis gaan; je houdt geen overzicht en ziet door de bomen het bos niet meer. Hieronder volgen 3 do’s die belangrijk zijn voor een to-lijst. Zo weet je ook gelijk wat je in het vervolg niet meer moet doen.

1.Werk met één systeem

Werk jij overzichtelijk? Het kan zijn dat je overal to’do’s bewaard: als er iets tussendoor komt, in jouw mail, op losse post-it notes of hier en daar gewoon van die losse krabbels. Dit werkt natuurlijk niet en is al helemaal niet overzichtelijk. Het zorgt alleen maar voor meer onrust.

Kies daarom ook voor één systeem. Zelf kun je natuurlijk kijken wat je fijn vindt; alles op papier of toch digitaal. Zo zijn er verschillende notitieboeken waarin je per dag kan opschrijven wat je moet doen, digitaal zijn er ook diverse mogelijkheden die je kunt gebruiken. 

Aanraders: De notitieboek ‘things to do today’ van Quantore. Wil je liever alles digitaal hebben? Maak gebruik van handige apps als Todoist of Trello waar je makkelijk al jouw to-do’s in zet. Tegelijkertijd houd je alles overzichtelijk, dit kun je ook in één oogopslag zien.

2. Houd je taken klein

Heb jij van die niets zeggende to-do’s tussen je lijst staan? Én weet je nu al niet waar je moet beginnen? Een logisch gevolg is dat je zo’n bepaalde taak liever uitstelt en sneller kiest voor iets anders. Dit is dan ook gelijk een don’t voor het maken van een to-do.

Maak geen grote taken aan die niet specifiek zijn. Een voorbeeld: op jouw to-do lijst staat ‘het aanpassen van de website’. Als je dit dan leest, dan weet je eigenlijk niet direct wat je moet doen. Raak je dan gemotiveerd om het te doen? Nee, nier per se. Vooral omdat je het niet duidelijk hebt vermeld.

Een do is om jouw acties zo klein mogelijk te houden. Om terug te komen op het voorbeeld: zet duidelijk in jouw to-do wat je precies wil aanpassen. Zo maak je van iets groots, toch nog iets kleins. Vaak is en lijkt een kleine taak sneller haalbaar dan een te grote taak. Maak het voor jezelf dus zo concreet mogelijk. De kans is dan groter dat je zo’n kleine actie wel uitvoert. 

3. Maak het als onderdeel van jouw werkdag

Naast een to-do lijst kun je ook een eigen planning maken. Dit kun je dagelijks, wekelijks of voor elke maand doen. Houd bij het maken van een planning vooral jouw to-do lijst bij de hand. Zo kun je gemakkelijk jouw werkdagen invullen.

Je hebt namelijk al een overzicht wat er gedaan moet worden. Op deze manier ben je dus ook bewust bezig met jouw to-do lijst. Dit is ook een slimme manier om ervoor te zorgen dat taken op jouw lijst sneller worden afgevinkt.  Zo raak je er sneller aan gewend en wordt jouw to-do lijst een vast onderdeel van je dagelijkse routine.

Wil jij nu ook slimmer werken aan jouw to-do lijst? Met bovenstaande do’s en dont’s weet je nu wat je wel en juist niet moet doen. Ga voor een duidelijke to-do lijst die gelijk ook overzichtelijk werkt; weer een slimme manier van werken. 

Vind op onderwerp