3 tips voor een goede werk-privébalans

3 tips voor een goede werk-privébalans

De eerste maand van het jaar 2021 zit er alweer op. De dagen vliegen voorbij. 

Ben je (thuis) druk aan de gang en heb je weinig tot geen tijd voor jezelf en je familie/vrienden? Creëer dan een betere balans tussen werk en privé. De volgende drie tips helpen je een hand op weg.

Tip 1. Stop met overwerken

Werk jij vandaag de dag nog steeds over? Stop daar dan mee. Ook als je snel die ene taak nog wil afronden. Voor een betere balans tussen werk en privé is het belangrijk om hier nu verandering in te brengen.

Je bent namelijk niet productiever als je langer door werkt. Integendeel zelfs; het blijkt dat als je langer door werkt, je minder efficiënt bezig bent. Dus sluit als je dag erop zit en het tijd is nu echt je computer of laptop af. Morgen is weer een nieuwe werkdag om verder te gaan.

Tip 2. Neem voldoende rust

Rust is iets wat de meeste mensen uitstellen tot het werk klaar is. De gedachte is vaak dat je het moet verdienen. Maar het werk is eigenlijk nooit af. Telkens komt er wel een taak bij. Het is daarom juist belangrijk om voldoende rust te nemen. Hoe voller je agenda namelijk is, hoe meer pauzes je eigenlijk moet nemen.

Ben je klaar met een taak? Of kom je er even niet uit? Neem een break. Loop een rondje, haal een nieuw kopje koffie of thee of verlaat als het kan even je werkplek. Al is het maar voor 5 minuten. Rust is belangrijker dan je denkt. Én is weer van invloed op je productiviteit. 

Tip 3. Werk niet altijd

Voor een goede balans is het belangrijk om in te zien dat je niet altijd hoeft te werken. Even niets doen en een vrije dag nemen is net zo belangrijk als productief zijn. Je kunt niet continue aan het werk zijn. Én neem, vooral als je nu nog steeds thuis werkt, juist vrij. Maak in je overvolle werkagenda dus tijd voor jezelf.

Spreek met familie of vrienden af, neem tijd voor je hobby of ontdek iets nieuws wat je kunt gaan doen. Een goede indeling van je tijd buiten werk om is net zo belangrijk. Plan dan ook tijd in waar je niks hoeft te doen. Neem verder niet alleen vrij voor een vakantie; een vrije dag ergens tussendoor kan veel goeds doen.

De rol van de werkgever

Jouw werkgever kan ook een belangrijke bijdrage leveren om te zorgen voor een goede balans tussen privé en werk. Hier volgen drie handige tips voor werkgevers:
  • Houd als werkgever in de gaten dat vakantiedagen opgenomen worden. Indien dit niet gebeurt, vraag er dan naar en zorg ervoor dat niet te veel dagen worden opgespaard;
  • Zorg als werkgever voor voldoende werkplezier. Vooral als dit nu vanuit huis moet. Plan ook tijd voor ontspanning in. Zo kun je nu digitaal koffietijd inplannen of gezamenlijk een spel spelen. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden. 
  • Wees als werkgever ook alert op eventuele signalen van een burn-out. Neem signalen serieus en onderneem actie om te kijken wat er anders kan.
Tijd is kostbaar en wie wil dit nou niet effectief besteden. Ontdek nu hoe je je tijd beter kan verdelen met bovenstaande tips. Ga voor een betere balans. Zo houd je tijd over voor jezelf, voor familie en vrienden én voor de dingen die je leuk en belangrijk vindt.

Vind op onderwerp