4 Onconventionele manieren om een kamer te vinden

4 Onconventionele manieren om een kamer te vinden

De LSVB heeft vastgesteld dat er nog meer kamernood is dan vorig jaar. Het tekort is met 10.000 gestegen naar 30.000 kamers. Dan hebben we het nog niet eens over zelfstandige woningen. Wat te doen als de nood echt hoog is?

4 Tips voor andere woonvormen..

1. Wonen in een woongroep

Niet iedereen zal zich helemaal thuisvoelen in een woongroep. Er hangt toch nog een beetje een air van 'geitenwollensokken' omheen, maar wij hebben ons laten vertellen dat dit tegenwoordig lang niet meer zo hoeft te zijn. Mensen in een woongroep kiezen er vaak wel bewust voor om samen een woning en een huishouden te delen, dus ook gezamenlijke activiteiten horen er vaak een beetje bij, zoals regelmatig koken. Zie het als een studentenhuis voor gevorderden. Kan best gezellig zijn toch?
Zie voor alternatieven ook 'culturele vrijplaatsen.'

2. Intrekken bij een bejaarde

Voordat je dit idee de grond in boort: eenzaamheid is onder ouderen is een heel groot probleem. Wil je al tijden iets doen aan maatschappelijke problematiek in de wereld, dan is dit jouw kans! Stichting SOlink koppelt gezellige ouderen een jongeren die een woning zoeken aan elkaar en probeert daarmee twee vliegen in één klap te slaan: de vereenzaming verminderen onder bejaarden en de woningnood voor studenten terugdringen.

3. Woonwerkprojecten

Een beetje klussen in je woning, daar ontkom je vaak toch niet aan. Maar woon-werkprojecten maken vaak (goedkoper) wonen mogelijk door jouw structurele bijdrage aan het opknappen of onderhouden van een pand. Dat scheelt de gemeente weer geld en jou ook. Niet alle woon-werkprojecten laten iedereen zomaar toe. Er zitten vaak wat vereisten aan, zoals dat je werkzaam bent in een creatief beroep of ook gebruik maakt van een atelier.

4. 'Mobiel' wonen

Mobiel wonen kan van alles inhouden: van anti-kraak woningen tot wonen in een container. Kraken (dus niet anti-kraak, dat is nog wel toegestaan) is sinds een tijdje verboden, dus laten we dat maar niet aanraden ;-)
Anti-kraak woningen kun je slechts tijdelijk bewonen, omdat ze daarna platgegooid worden en er iets nieuws (vaak duurdere woningen) voor in de plaats moet komen. Daar moet je natuurlijk wel op ingesteld zijn. Tijdelijke woningen kunnen vaak goedkoop gehuurd worden, in ruil daarvoor zorg jij dat de woning netjes blijft om leegstand en verloedering te voorkomen. Neem je eenvoudige, tweedehands of zelfs meubels van het grof vuil mee, dan kun je simpel leven en snel verhuizen. Kies voor compacte meubels die je makkelijk kan demonteren en bewaar niet te veel spullen. Mobiel wonen wordt dan een peace of cake!

Vind op onderwerp