4 voornemens voor 2021

4 voornemens voor 2021

Niemand zal het jaar 2020 snel vergeten. Het is er één voor in de boeken. 

Gelukkig zitten we nu alweer in de eerste week van 2021. Daar horen ook voornemens bij. Wat zijn jullie voornemens voor dit jaar? In dit artikel zetten we vier goede op een rij. 

Voornemen 1. Blijf jezelf ontwikkelen

Persoonlijke ontwikkeling is en blijft belangrijk. Je krijgt er namelijk meer zelfvertrouwen van. Daarnaast geeft het een bepaalde voldoening. Voor dit jaar is zelfontwikkeling dan ook een geschikt voornemen. 

Dit blijkt ook uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediar in samenwerking met Motivaction. Onder de ruim 650 respondenten geeft maar liefst 75% aan dat ze zich in 2021 willen blijven ontwikkelen. 

Zit je nu thuis zonder baan? Dan heb je nu juist tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Kijk waar je beter in wil worden of waar je nu extra aandacht aan kan/wil besteden. Misschien is nu het moment om een cursus of opleiding te volgen.   

Ook op werkgebied is het goed om ruimte vrij te maken om jezelf te blijven ontwikkelen. Helemaal mooi als persoonlijke ontwikkeling vanuit je werkgever wordt aangeboden. 

Verbeter jezelf waar nodig. Groei verder als het kan. Én geef anders aan wat je wil. Bij een nieuw jaar horen ook weer nieuwe kansen. 

Voornemen 2. Verbeter je timemanagement 

Was je de afgelopen jaar (te) druk? Én wil je daar iets aan veranderen? Bekijk dan eens hoe jij je (werk)tijd indeelt en ga na waar het anders kan; een goed voornemen om in 2021 aan te werken. 

Kijk per dag naar jouw taken en prioriteer welke belangrijk zijn om in ieder geval uit te voeren. Houd het reëel en maak je dagelijkse planning niet te vol. Probeer hier ook zoveel mogelijk overzicht in te houden. Én grijp in als je merkt dat je toch weer met te veel bezig bent. 

Geef dit anders duidelijk aan. Vraag ook om hulp als het nodig is. Een goede verdeling van je tijd scheelt namelijk al een hoop. Werkdagen worden effectiever, het zorgt voor meer rust en minder stress. Wie wil dit nou niet? 

Lees hier 8 handige timemanagement regels die een helpende hand bieden voor een betere tijdsplanning.  

Voornemen 3. Zorg voor balans tussen werk en privé

Thuiswerken was in 2020 nog nooit zo populair geweest. Sterker nog, veel mensen hadden geen keus. Ook nu blijft thuiswerken nog steeds de norm. Een gevolg is dat het lastig wordt om een goede balans te houden tussen werk en privé. 

Heb je bijvoorbeeld nu geen reistijd meer? Én houd je tijd over? Begin vooral niet eerder met werken. Het is logisch om te denken dat het nu kan omdat je toch thuis aan de slag gaat. Deze toewijding en betrokkenheid is zeker goed alleen je kan er ook in doordraven. 

Zorg daarom ook in dit nieuwe jaar voor balans. Stel grenzen, vooral als je merkt dat de verhouding tussen werk en privé toch door elkaar loopt. Begin je werkdag pas wanneer het tijd is. Wil je overige tijd toch vullen? Doe dan alsof je naar je werk gaat; loop een ommetje of fiets een blokje om. 

Én sluit de dag af wanneer het moet. Ga vooral niet door. Ook niet als je even snel iets wil afmaken. Morgen is weer een dag. Een groot deel van de week ben je toch aan het werk. Maak voldoende tijd voor jezelf en je dierbaren. Vooral in de huidige situatie is dat van belang. 

Voornemen 4. Werk slimmer, niet harder 

Een toepasselijk voornemen die goed aansluit op deze rubriek is om slimmer te werken en vooral niet harder. Slim werken kan op verschillende manieren. Het gaat er voornamelijk om dat je zo effectief mogelijk aan het werk gaat. 

Zo zijn er verschillende regels en tools die je helpen om slimmer te werken. Bekijk hier vier handige tools die zorgen voor een betere productiviteit. Blijf vooral je focus houden. Werk bijvoorbeeld maar aan één taak. Ga pas verder met de volgende werkzaamheid als die ene taak hebt afgerond. Doe vooral niet te veel door elkaar. 

Het is natuurlijk aan jezelf om te kijken wat voor jou het best werkt. Houd in ieder geval altijd in je achterhoofd dat slimmer werken vaak efficiënter is dan harder werken. Zo haal je meer uit je dag en heb je aan het eind een voldaan gevoel. 

Nu zijn er natuurlijk meerdere voornemens die je voor jezelf kunt stellen. Op werkgebied zijn bovenstaande voornemens goed om aan te houden. Laat 2021 een mooi jaar voor jou worden; een nieuwe ronde met nieuwe kansen!

Vind op onderwerp