5 adviezen voor een succesvol telefonisch interview

5 adviezen voor een succesvol telefonisch interview

Sommige recruiters bellen je om een afspraak voor een eerste gesprek in te plannen. 


Anderen kiezen er voor je telefonisch te interviewen voordat ze je uitnodigen. Als je niet bent voorbereid, kan dit gesprek een nachtmerrie zijn. Maak daarom gebruik van deze 5 adviezen om een goede eerste indruk te maken, jezelf zekerder te voelen en de kans op een tweede sollicitatieronde te vergroten.

1. Wees voorbereid
De voorbereiding van een telefonisch gesprek verschilt niet veel van een face-to-face sollicitatie. Ook bij dit gesprek lees je je van tevoren goed in over de organisatie en ken je jouw sterke, relevante eigenschappen. Fijn om te weten is waar een recruiter aandacht aan besteedt als hij of zij jou telefonisch spreekt. In de meeste gevallen let een recruiter op de volgende punten als jullie bellen:
  • Hoe vlot je overkomt - Enthousiast of eerder onzeker?
  • Hoe je jezelf onderbouwt - Met welke redenen overtuig je de recruiter van jouw kunnen?
  • Hoe je vragen interpreteert - Hoe vat je de vragen op en geef je de juiste uitleg?
Dit wetende kan je het gesprek al beter inschatten en weet je waar de voorbereiding in gaat zitten. 

- Maak notities
De basis van een goed interview zit hem in de notities. Deze geheugensteuntjes helpen je om terug te komen op de onderwerpen die je wilt bespreken. Reken maar dat de recruiter ook notities maakt om de juiste vragen te stellen. Neem daarom jouw motivatiebrief en cv in handen en maak notities van onderwerpen die sowieso aan bod gaan komen.

Zoals:
- De bedrijfsnaam en details van het bedrijf. Een recruiter zal ongetwijfeld willen weten wat jouw kennis van het bedrijf is.  
- Positie, titel en samenvatting van de gevraagde functie. Welke gevraagde eisen heb je onderbouwd in jouw motivatie? En wat maakt jou nog meer de beste kandidaat?
- Welke vaardigheden aansluiten bij deze functie en waarom. Deze staan als het goed is ook in jouw cv.

Omdat je van te voren al over deze punten hebt nagedacht, is de kans kleiner dat je wordt overvallen en je jezelf minder goed kan uitdrukken. 

- Zoek de stilte op
In een serieus gesprek wil je jouw gesprekpartner goed kunnen verstaan en jezelf ook kenbaar maken. Ga daarom zitten in een rustige ruimte, waar je alleen bent en de omgevingsgeluiden minimaal zijn. 

TIP: Bel voordat je het gesprek gaat voeren een bekende op om een generale repetitie van het gesprek te houden. Test of je goed te horen bent en vraag hoe je over komt. Met die feedback kan je nog wat laatste aanpassingen doen en weet je wat jouw aandachtspunten zijn. 

 2. Let op je stem in het gesprek
Je stem is het enige middel waar je een recruiter mee kan overtuigen bij een telefonisch interview. Je wilt jouw boodschap goed over laten komen. Daarom een aantal tips die je kan gebruiken voor jouw stem:

 - Intonatie
Zet je stem in om bepaalde uitspraken te benadrukken. Door je stem zo nu en dan te verheffen, voorkom je een monotoon gesprek. Dit zorgt ervoor dat je gesprekspartner zijn/haar concentratie niet verliest en de belangrijke onderdelen van het gesprek beter onthoudt.

 - Rustig spreken
Door de zenuwen kan je geneigd zijn sneller te praten en ongemakkelijke stiltes op te vullen met irrelevante informatie. Als je gespannen bent of van te voren weet dat je nerveus gaat zijn in een gesprek, probeer dan te oefenen met stiltes. Stiltes kan je gebruiken om jezelf te herpakken.

Maar ook om jouw uitspraken door te laten dringen bij de gesprekspartner, of voor een gestelde vraag de juiste woorden te vinden. Eigenlijk werken stiltes vooral in je voordeel als je er goed mee om kan gaan (lees: rust en concentratie bewaren voor een professionele indruk).

 - Lach af en toe
Lachen lijkt misschien overbodig, omdat je elkaar niet ziet. Maar regelmatig lachen, of laten blijken dat iets je bevalt, zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Dat is handig om de spanning te doorbreken, maar ook om een vriendelijke indruk bij de recruiter achter te laten.

- Duidelijk en beknopt antwoorden
Probeer altijd zo duidelijk mogelijk te antwoorden. Dus zonder te stamelen. Je kan altijd aangeven dat je wat langer wilt nadenken over het antwoord of later op die vraag wilt terugkomen. Daardoor bewaar je ook de rust voor jezelf en is de kans groot dat je later wel op de juiste woorden komt.

Let er ook op dat je een vraag niet alleen met een 'ja' of 'nee' beantwoordt. Geef een beknopte uitleg van je keuze zodat een recruiter weet waarom. Ga niet te lang door over een onderwerp. Als de recruiter meer wilt weten, dan zal hij of zij daar naar vragen.

 3. Voicemail
Word je onverwachts gebeld op een moment dat het jou niet uitkomt en overvalt de recruiter jou daar mee? Dan kan je of improviseren of opnemen en aangeven dat het telefoontje niet gelegen komt. Spreek dan een ander moment af waarop de recruiter kan terug bellen.

Het kan ook zijn dat je niet in staat bent om op te nemen. In dit geval laat je met jouw voicemail een eerste indruk achter. Check voor de zekerheid of deze (goed) is ingeschakeld én of de boodschap die de beller hoort wel professioneel is. Noem altijd je naam in je voicemail zodat de recruiter weet dat hij of zij de juiste persoon benaderde.

 4. Beschikbaarheid
Mocht je per mail worden uitgenodigd voor een telefonisch interview, dan kan je in een replay daarop jouw beschikbaarheid aangeven. Zoals:

‘Ik ben van maandag tot en met donderdag te bereiken van 10:00 uur tot 17:00 uur en vrijdags van 12:00 tot 16:00 uur.”

Het communiceren van gewenste tijden en dagen voorkomt dat je wordt gebeld op een onbereikbaar moment of wordt overvallen met een interview. Word je uitgenodigd voor een vervolggesprek? Weet dan welke dagen en tijden je langs kan komen om de afspraak direct te bevestigen. Selecteer voor het gesprek al wat dagen en tijden om agenda-issues te voorkomen.

 5. Naam en nummer van recruiter
Weet wie jouw gesprekspartner is en hoe je deze kan bereiken. Het liefst al voordat je het telefonische interview begint. Het kan namelijk voorkomen dat de verbinding tijdens jullie gesprek wordt verbroken of dat je de recruiter wilt terugbellen, omdat je nog vragen hebt. 

Dit zijn de 5 adviezen waar je mee aan de slag kan als je een telefonisch interview op de planning hebt. Succes! We zijn benieuwd hoe je het hebt ervaren en of er een volgend gesprek is binnengesleept.

Vind op onderwerp