5 Survivalstrategieën voor het jobhunten

5 Survivalstrategieën voor het jobhunten

De Werkstudent neemt je mee op een figuurlijke safari om jouw ideale baan na te jagen.

1. Observeer, volg en haal je prooi dichterbij
Misschien ben je nog niet helemaal thuis in de social network-wereld. Ben je echter op zoek naar een leuke (bij)baan, dan is het hoog tijd om je verrekijker erbij te pakken en eens goed te gaan observeren wat er allemaal gebeurt op dit gebied. Wil je dichtbij de figuurlijke actie zitten, dan is het beste natuurlijk om te participeren. Hiermee haal je veel makkelijker te 'prooi,' namelijk je droombaan binnen. Hoe? Naast het aanmaken van verschillende profielen op o.a. Linkedin, twitter en facebook, is het belangrijk dat je deelneemt aan het proces en niet te veel achterover zit. Ga interessante mensen volgen, deel informatie, wissel ideeen uit. Er is geen survivalgids voor geschreven, maar de beste manier om het te ontdekken, is gewoon door het te doen.

2. Zoek je eigen sporen
Om je zichtbaarheid te vergroten, is het niet alleen belangrijk je bezig te houden waar je je nu mee bezig houdt. Breng ook goed in kaart wat voor sporen je hebt nagelaten op het internet. In zekere zin heb je invloed op welke zoekresultaten een werkgever over je vindt. Stippel een nieuwe route uit door strategisch bepaalde informatie over jezelf te verspreiden op verschillende plekken. Denk aan belangrijke keywords in jouw vakgebied. Anderen pakken dan snel genoeg jouw geur op.

3. Alpha CV
Om het echte 'alpha mannetje' onder de CV's/sollicitanten te worden, is het belangrijk dat je gedurfde keuzes neemt en het leiderschap op je neemt. Onderscheid je door het anders te doen: niet met een standaard CV bijvoorbeeld, maar met een video. Of een andere slimme campagne voor je eigen merk. Mensen accepteren jouw ideeën en innovaties sneller als je als leidend figuur wordt gezien binnen je vakgebied.

4. Word een kameleon
Hiermee bedoelen we: verdiep je goed in het vak waarin je een baan wil bemachtigen. Wordt een echte kameleon: lees en schrijf blogs, volg trainingen, ga naar open dagen, netwerkgelegenheden. Neem de juiste houding om geaccepteerd te worden in de kudde. Sta open voor ideeënvan anderen om je continu te kunnen verbeteren en je kleurenspectrum te verbreden.

5. Sla toe
Wanneer je voldoende tijd investeert in het lokken van je 'prooi' en het najagen van mogelijkheden, is het tijd om toe te slaan. Zorg dat een werkgever geen omweg meer ziet dan jou uit te nodigen voor een gesprek. Want je sporen zijn volgens de eerder genoemde stappen overal achter gelaten. Maar nu is het dan tijd om dat sprintje te trekken. Probeer je prooi echter niet het nauw te drijven, laat de natuur op zijn beloop gaan.

Maar pas op, er liggen meer kandidaten op de loer.

Vind op onderwerp