5 tips voor een online sollicitatiegesprek

5 tips voor een online sollicitatiegesprek

Heb jij wel eens gesolliciteerd via Skype of FaceTime? Of heb je binnenkort een video sollicitatie?


Dit kan namelijk dé nieuwe vorm worden van solliciteren. Vooral vanwege de coronacrisis zijn deze manieren van videobellen nu belangrijker dan ooit. Maar hoe bereid je jezelf nou voorop op zo’n online sollicitatiegesprek? Met deze 5 tips helpen wij jou op weg.

Tip 1. De voorbereiding

Een online sollicitatiegesprek verschilt natuurlijk niet veel van een real-life gesprek. Hoewel het gesprek nu op afstand plaatsvindt, wordt het nog steeds met hetzelfde doel, inhoud en structuur gehouden. Wees daarom ook goed voorbereid.

Lees de vacature goed door, verdiep je in het bedrijf, bedenk wat je over jezelf zou willen vertellen en wat je van de organisatie wilt weten. Schrijf voor jezelf een aantal vragen op; vragen die gesteld kunnen worden maar ook vragen die jij graag wil stellen.

Tip 2. Test de technologie

In de meeste gevallen vindt een online sollicitatiegesprek plaats via FaceTime, Skype, Zoom of een andere vorm van videobellen. Je bent nu dus voor een deel afhankelijk van de technologie. Voorkom eventuele problemen en wees voorbereid als het fout gaat.

Test je verbinding van tevoren, installeer (als het nodig is) op tijd de video-software. Én test dit ook met een familielid of vriend. Controleer daarbij gelijk het licht inval, het beeld en de kwaliteit van het geluid.

Extra tip: oefen het gesprek een paar keer, wordt comfortabel met de technologie. Zoals het goed kijken in de camera. Neem jezelf ook op. Zo controleer je gelijk je eigen lichaamstaal.

Tip 3. Zorg voor de juiste omgeving 

Een sollicitatiegesprek vindt altijd plaats in een rustige omgeving. Afgeschermd van de drukte zodat alles vlot kan verlopen. Bij een online sollicitatie kun je nu zelf je eigen omgeving bepalen. 

Het kan een voordeel zijn dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Zorg alsnog voor een rustige plek; een plek waar je goed zit zonder veel afleiding. Kies bij voorkeur dan ook voor een rustige achtergrond. De focus moet natuurlijk alleen op jou gericht zijn.

Tip 4. Maak een plan B

Wat als de video-software, ondanks alle voorbereiding, toch niet werkt? Of juist uitgerekend nu de verbinding niet werkt of slecht is? Natuurlijk gaan we hier niet direct van uit maar niet alles heb je in hand.

Maak daarom een plan B voor jezelf. Houd contactgegevens van diegene met wie je een gesprek hebt bij de hand. Wees, voor het geval dat, telefonisch ook goed bereikbaar. Op deze manier kan het sollicitatiegesprek alsnog plaatsvinden. Niet ideaal maar alsnog wel een optie.

Tip 5. Ontspan, ontspan, ontspan

Sollicitatiegesprekken doen altijd wel iets met je zenuwen. Dit is natuurlijk heel normaal. Je gaat iets doen dat belangrijk is voor jezelf. Én je wilt een goede indruk maken. Helemaal als het via de online weg moet. Wees ondanks alles je zenuwen de baas.

Een goede voorbereiding is vaak al het halve werk. Ontspan tijdens de videosollicitatie. Vooral als je merkt dat het gesprek soepel verloopt. Spreek voor de rest op een rustige toon en articuleer duidelijk. Én last but not least: vergeet vooral niet te (glim)lachen ;-)

Vind op onderwerp