5 tips voor meer beweging op werk

5 tips voor meer beweging op werk

De feestdagen zitten erop en het nieuwe jaar is alweer van start gegaan. Wat zijn jouw voornemens voor dit jaar? 

Uit onderzoek van PanelWizard voor ING staat meer bewegen in de top drie van goede voornemens. Maar hoe kun je dit toepassen tijdens je werk? Én vooral bij een (zittend) kantoorbaan? Wij helpen je graag op weg met de volgende tips.

Tip 1. Timer voor een reminder 

Stel een timer in op jouw computer of mobiel die elke 25 of 30 minuten laat weten dat het tijd is om te bewegen. Sta op, loop een rondje (aanrader: traplopen) en haal gelijk een nieuwe kop koffie/thee. Ontspan even; ook al is het maar voor vijf minuten. Daar krijg je weer energie van. 

Tip 2. Lopend vergaderen 

Efficiënt vergaderen? Doe dit dan wandelend én het liefst buiten. Een frisse neus halen is altijd een goed idee. Wandelen stimuleert ons creatieve denkvermogen en tegelijkertijd is het goed voor de gezondheid. Plan een route in en bekijk van tevoren benodigde documenten. Notities? Laat één iemand het noteren met zijn/haar smartphone of neem het gesprek op. 

Tip 3. Persoonlijk contact

Loop (als het kan) naar je collega toe als je hem/haar nodig hebt. Hoewel het makkelijker is om te bellen of te mailen, is het weer een manier om even los te komen van je bureau. Tevens kan zo’n persoonlijk contactmoment effectiever werken dan een belletje of e-mail. 

Wil of moet je toch bellen? Dit hoeft niet altijd zittend; sta of loop even. Extra beweging is altijd mooi meegenomen.

Tip 4. Lunchwandelen 

Ga tijdens de lunchpauze even een luchtje scheppen. De lunchpauze is namelijk een ideaal moment om even je benen te strekken. Wellicht doe je dit al dagelijks maar een blokje om ná de lunch werkt ook nog eens effectief. Zo kun je de rest van de middag vol energie aan het werk. 

Tip 5. Zittende work-outs

Beweeg meer achter je bureau; er zijn namelijk diverse oefeningen die je kunt doen. Het strekken van je benen bijvoorbeeld recht naar voren, houd dit even vast en laat je been terug zakken maar raak hierbij de grond niet aan. Doe dit een stuk of 10 keer per been. 

Je kunt je vertrouwde bureaustoel ook eens verwisselen door een grote fitnessbal. Op deze manier wordt je gestimuleerd om recht te zitten. Zo span je niet alleen de spieren in je rug, maar ook je benen en billen.

Nu zijn er nog andere manieren om meer te bewegen tijdens werktijd. Met bovenstaande tips kom je in ieder geval al een heel eind. Alle kleine beetjes helpen voor meer beweging. Én dit kan zelfs achter je bureau.

Vind op onderwerp