6 Tips om te solliciteren in december

6 Tips om te solliciteren in december

De laatste maanden van het jaar zijn bepaald niet ideaal voor het vinden van een baan. Toch ligt juist dan de nood hoog.

Wellicht ben je zelf op zoek naar een last-minute stage, afstudeeropdracht of werk puur om de feestdagen door te komen. Geloof het of niet: veel werkgevers zijn dan juist toe aan nieuw personeel, omdat ze graag het nieuwe (drukke) jaar met een nieuwe collega starten. We geven je 6 tips voor solliciteren in december.

1. Wees flexibel en pas je strategie aan
Sommige bedrijven zijn extreem druk tijdens de feestdagen, terwijl andere figuurlijk uit hun neus peuteren. Bel je voor een afspraak met recruiter of interviewer, zorg dan dat je weet wanneer die persoon beschikbaar is en wat de beste tijd is om een CV en motivatiebrief te sturen en er achteraan te bellen. Stel eventueel oplossingen voor als iemand tijd te kort komt voor een gesprek.

Zorg dat je belt nadat je je brief/CV verstuurt om te vragen of alles goed is aangekomen, houd daarna ongeveer 1 a 2 weken aan. Heb je dan nog niks gehoord, informeer dan beleefd naar de status. Heb je een sollicitatiegesprek gehad, stuur dan een bedankbriefje aan de interviewer. Dit zijn allemaal dingen waarmee je een positieve indruk achter laat. En je vergroot de kans dat ze jou onthouden tijdens de drukke feestdagen. Dat doe je overigens ook met een goed CV en een goede motivatiebrief natuurlijk!

2. Ga naar feesten, events en andere gelegenheiden waar je gebruik kan maken van je social skills en netwerkmogelijkheden
De gezelligheid van de feestdagen kun je mooi aanwenden voor je banenjacht!

3. Wees persoonlijk
Stuur dit jaar geen e-mail voorafgaand aan de feestdagen, maar stuur naar je zakelijke netwerk een persoonlijke kaart, eventueel met een subtiele herinnering van de mogelijke mooie samenwerkingen die in het verschiet kunnen liggen.

4. Stop niet met solliciteren, blijf ook in december brieven en CV's sturen
Houd wel rekening met een kleine pauze vanaf 15 december tot het einde van de maand. Het kan dan zomaar voorkomen dat je brief tussen de kerstpost belandt.

5. Plan alvast afspraken voor januari
Doe dit met vrienden, familie en collega's die je mogelijk kunnen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Het nieuwe jaar is een goed moment om het te hebben over de toekomst, in december zijn mensen vaak nog teveel bezig met iets wat ze moeten afronden.

6. Gebruik de kerstperiode ook om research te doen
Begin met onderzoek binnen de branche en stel voor jezelf een plan op voor je jobhunt. Dan kun je er in januari fris en doelgericht tegenaan!

Vind op onderwerp