Abigail & Lavinia Bakker – Geitenwollenwinkel & GOAT

Een kledingwinkel vol vegan kleding is wat de tweelingzusjes Abigail en Lavinia vijf jaar geleden hebben neergezet. 
Zij hebben hiervoor twee prachtige locaties in hartje Amsterdam uitgekozen. De ‘Geitenwollenwinkel’ op de Utrechtsestraat en hun eigen merk ‘GOAT’ wordt op de Haarlemmerdijk verkocht. Abigail vertelt in dit interview over hun moderne geitenwollenambities en de liefde voor het vak.

“We zijn begonnen met Geitenwollenshirts, die niet van geitenwol zijn gemaakt uiteraard want dat zou niet ‘vegan’ zijn, maar van ‘organic cotton’. Wij vonden de naam heel grappig en belangrijker is dat de oude geitenwollensokken-types toentertijd uitdroegen waar wij nu voor staan: natuurlijk, biologisch en duurzaam.

Wij hebben eigenlijk al heel snel leuke reacties op de naam gekregen. Bij onze eerste bestellingen deden we een plukje stro tussen de verpakking, daar moesten we zelf heel hard om lachen: wanneer iemand de bestelling thuis uitpakte viel er stro uit. Ja, dat vonden wij hilarisch.

Boerderij
Doordat we zijn opgegroeid op een boerderij hadden we altijd dieren om ons heen. We reden paard en speelden met onze honden. Het duurde misschien even voor we echt de link legde met het vlees op ons bord en de liefde voor onze huisdieren, maar vanaf dat moment zijn we vegetarisch gaan eten en niet lang daarna zijn we allebei ‘vegan’ gegaan.

Ondernemersbloed
Wij komen uit een ondernemersfamilie en wij hebben nooit gedacht aan werken voor een baas maar zijn direct ons eigen bedrijf begonnen. Hoewel we al veel ervaring op hadden kunnen doen, ging dat toch mis. Wij wilden eigenlijk alles te perfect doen en pakten het te groots aan: merkkaartjes en verpakkingen waren van hoge kwaliteit, alsof we al aan de top stonden.

Met verlies van onze beide huizen zijn we daarna wel weer door gegaan. Onze opvoeding en ons karakter zijn daar de oorzaak van. Falen hoort bij een eigen onderneming en daar is uiteindelijk wel, via de Geitenwollenshirts, de Geitenwollenwinkel en GOAT uit ontstaan.

Aan mensen die een eigen bedrijf willen starten zou ik willen zeggen: ‘Be Natural!’ Luister naar jezelf, je weet het zelf echt het beste en ga op je gevoel af. Geef niet op!Geitenwollenwinkel
In de winkel aan de Utrechtsestraat verkopen wij kleding van merken die duurzaam en vegan zijn, ons eigen merk GOAT verkopen we hier ook. Vegan is een afkorting van veganisme, dit betekent dat dierlijke producten en door dieren voortgebrachte producten vermeden worden.

Het merk ‘Hempje’ bijvoorbeeld wordt gemaakt van biologisch katoen en hennep. Hennep groeit snel, heeft niet zo veel water nodig als katoen en bij het verven dringt de kleurstof diep de vezel binnen. De stof voelt heerlijk zacht aan.

Ieder merk heeft haar specialiteit en die hebben we op de site toegelicht. We verkopen naast jassen, shirts, broeken en jurken ook vegan schoenen en tassen. We hebben zelfs sokken, underwear en beautyproducten in ons assortiment. Mocht je voor iemand anders iets willen kopen, maar kun je niet kiezen dan is er de cadeaubon.

GOAT
Met GOAT wilden wij internationaal doorbreken en zijn daardoor van voor af aan begonnen. GOAT is ontstaan als pop up store en draagt betaalbaarheid, organisch en duurzaamheid uit: basic kleding die makkelijk verkrijgbaar is. Bij GOAT is er geen tussenpersoon waardoor het product betaalbaar is.

In de winkel aan de Haarlemmerdijk hangen onze eigen ontwerpen en is er een vintage hoek. Onder ‘Speciale Exclusieve Collecties verkopen we bestaande legerkleding waarin komende jaar de tweede collectie gedropt wordt. Kleding een tweede leven geven is natuurlijk het meest duurzaam.

GOAT bestaat twee jaar en staat voor veel meer dan het verkopen van kleding alleen. GOAT is een platform, een levenswijze en heeft ambitie met een motto: ‘changing the face of fashion.’

Lavinia richt zich onder andere op het organiseren van evenementen waarin mode, food en muziek samenkomen. Er is al veel gaande op duurzaam gebied en als we initiatieven samenbrengen dan worden mensen beter geïnformeerd en kunnen we goede doelen steunen.

Op de website van GOAT vind je veel informatie, zo is er onder het kopje ‘Taking Action’ veel van onze initiatieven ondergebracht. We hebben bijvoorbeeld van Black Friday Green Friday gemaakt en uitgelegd waarom en is er naast een goed-nieuws-lijst een oproep om de actie ‘Blue for Sudan’ te steunen. We hebben duizend-en één ideeën!

Ambities
Voor GOAT gaan we de collectie uitbreiden, en willen we meer naamsbekendheid krijgen. Ons doel is een ‘green’ online community te bouwen met ‘Tips & Tricks’. We delen nu al interessante projecten, dat is al een goed begin. Eigenlijk wil ik heel graag de wereld verbeteren, de  geitenwollenvisie zit er echt helemaal in."

www.geitenwollenwinkel.nl
www.goatorganicapparel.com 

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp

DUURZAAM KLEDING VEGAN