Afgestudeerd, wat nu? 5 Richtinggevende tips

Afgestudeerd, wat nu? 5 Richtinggevende tips

Ben je eindelijk afgestudeerd? Je kunt opgelucht adem halen en even achterover zitten om te relaxen. Maar nadat je de anti-stressfase voorbij bent, breekt er een moment van keuzes aan, wat ga ik nu doen?

Het blijft lastig, afgestudeerd zijn. Al die tijd zijn er docenten of ouders geweest die je gestuurd hebben en advies gaven. Nu het hoofdstuk afstuderen is afgesloten, ben je soms stuurloos en moet je je eigen boontjes doppen. Wil je een fulltime baan gaan zoeken, of kies je toch opnieuw voor studeren? Voor je oriëntatie op een baan na het afstuderen geven wij je alvast 5 tips.

1. Stel jezelf vragen en maak plannen
In plaats van jezelf vragen wat je precies wil doen, is het goed om jezelf af te vragen hoe je je leven wil inrichten. Schrijf alles op wat er in je hoofd op komt, hoe irrealistisch ook. Op deze manier kom je er achter wat je absoluut niet wil doen en dat geeft meer richting aan je plannen. Bedenk ook hoe je je leven zou inrichten als je plotseling miljoenen euro’s zou winnen. Ook dan zou je de dingen doen die je echt belangrijk vindt, waarom wachten?

2. Wees flexibel, denk zo breed mogelijk, en ga voor echte leerervaring
De crisis heeft er voor gezorgd dat de banen niet meer voor het oprapen liggen. Dat betekent dat je je ideeën soms flink moet bijstellen om te komen waar je wil. Ga je op zoek naar een baan, kijk dan niet alleen naar de economische factor. Ga voor een baan met inhoud en met echte leermogelijkheden, ook al is het niet een functie waar je jezelf 10 jaar in ziet. Ieder beetje werkervaring brengt je dichterbij je doel en leert je tegelijk iets over jezelf. Wie weet kom je wel op een heel ander carrièrepad terecht dat je veel leuker vindt dan je verwacht had! Houd niet krampachtig vast aan je ideeën over wat je carrière in moet houden, het moet nog maar beginnen! Bedenk ook dat een gemiddeld persoon zo’n 6 carrières verslijt in het leven.

3. Schiet op scherp in de banenjacht
Je bent net afgestudeerd en bent gelijk op zoek naar een baan? Gebruik niet de strategie om op zoveel mogelijk jobboards je CV achter te laten en vervolgens achterover te gaan zitten. Zo kom je nergens! Verzend geen tientallen algemene sollicitatiebrieven naar onbekende personen. Hiermee schiet je aan het doel voorbij! Schrijf je brieven gericht, bel de contactpersoon van de vacature persoonlijk op voorafgaand aan je sollicitatie. De volgende tip sluit ook goed aan op dit verhaal:

4. Maak een CV dat verkoopt
Een hele goed uitgangspunt voor het schrijven van een CV dat er uit springt is: het draait niet om de dingen die je in het verleden hebt gedaan, maar wat je belooft te kunnen doen voor een werkgever in de toekomst. Waarover leest een werkgever liever denk je: over een manager bent die een team van 10 aanstuurde? Of over een manager van een team die samen met hen in het bedrijf de meeste winst van de afgelopen jaren behaalde? In iedere korte samenvatting die je geeft in je CV, moet je afvragen wat de relevantie is voor de werkgever. Prestaties noemen is prikkelend. Leef je in in de werkgever.

5. Vind een mentor en netwerk
Vind personen in je omgeving die je iets bij kunnen brengen in je beroep of branche. Loop desnoods een kleine kosteloze stage bij een vooraanstaand vakpersoon, als je denkt dat je hiermee veel kennis kan winnen. Het zijn waardevolle ervaringen en bovendien brengt je wellicht weer in contact met andere mensen.
Bijna een vanzelfsprekend gegeven is dat het goed is om te netwerken, al maakt niet iedereen hier gebruik van. Als afgestudeerde heb je een flink netwerk opgebouwd: je studiegenoten, docenten, verenigingen, huisgenoten, etc. Onderschat de waarde van een goed netwerk niet!

Vind op onderwerp