Afwijzing bij sollicitatie? 6 Tips om te interpreteren&anticiperen

Afwijzing bij sollicitatie? 6 Tips om te interpreteren&anticiperen

Als je aan het solliciteren bent, heb je meestal niet gelijk beet. Het vergt wat tijd en inspanning en na enkele of misschien wel tientallen brieven verstuurd te hebben, krijg je dan eindelijk eens een reactie.

Zelfs dan kan deze reactie weer je zoveelste afwijzing zijn, dan begint de moed je flink te schoenen in te zakken! Misschien is het dan hoog tijd om een andere koers te gaan varen en je aanpak bij te stellen. In dit stuk vind je tips over het interpreteren van de feedback die je krijgt op je CV of sollicitatiebrief, maar vooral hoe je hier een positieve draai aan kan geven door er van te leren en je te blijven verbeteren.

1. Heb je gebeld voorafgaand aan het sturen van je sollicitatie? Dit kan je een voorsprong geven ten opzichte van andere kandidaten. Als je bent om verder te informeren, stel dan een aantal gerichte vragen waardoor je meer essentiële info te weten komt over de functie. Bijvoorbeeld: wat houdt een gemiddelde werkweek voor deze functie in? Door te bellen, blijf je beter in het hoofd hangen van de betreffende recruiter/werkgever.

2. Krijg je een generieke afwijzing op je sollicitatiebrief? Dan kan het vaak zijn dat er veel mensen gesolliciteerd hebben op de functie, waar er een kandidaat net dat beetje meer uitsprong dan jouw brief. Probeer dan te achterhalen op basis van welke criteria je afgewezen bent en leer hiervan.

3. Zorg dat jouw brief en CV er zodanig uitspringen dat je tussen de stapel opvalt. Doe net dat beetje extra voor een opvallende brief en een sterk CV. Maak een filmpje, geef een link naar je portfolio of profileer je prominent op allerlei sociale networks. Doe je dan ook nog een goede woordje vooraf telefonisch, des te meer kans heb je om positief op te vallen.

4. Soms krijg je een afwijzing op je brief/CV met een duidelijke toelichting van de reden van afwijzing, bijvoorbeeld omdat je te weinig ervaring hebt of niet de gewenste opleiding. Als de reden van afwijzing duidelijk is, kun je toch niet iets doen om je CV bij te spijkeren. Ga je meer verdiepen in het vakgebied, volg trainingen, profileer je sterker en wordt kenner in het vakgebied. Soms kost het echter tijd voordat je de juiste ervaring opdoet, probeer dan te reageren op vacatures die meer bij je huidige situatie aansluiten.

5. Lees goed tussen de regels door. Harde eisen zijn harde eisen, daar kun je niet omheen. Voldoe je niet aan de minimale eisen, dan kun je eigenlijk niet reageren. Maar probeer je ook een voorstelling te maken naar wat de werkgever daadwerkelijk zoekt. Als je in weet te spelen op meerdere behoeftes van de werkgever/recruiter, heb je die sollicitatie in de pocket.

6. Krijg je geen gehoor bij je brief? Check altijd even of je brief goed is aangekomen als je geen bevestiging krijgt van de ontvangst van je brief. Het kan ook dat de sollicitatieprocedure langer in beslag neemt dan gepland. Informeer gerust als het langer dan 2 weken geleden is dat je je brief hebt verstuurd en nog niks hebt vernomen.

Bij De Werkstudent ontvang je altijd eerlijk advies over je CV en sollicitatiebrief. Dus mocht je afgewezen worden, dan zul je in ieder geval een duidelijke motivatie hiervan terug kunnen lezen. Maar natuurlijk mag dat je niet afschrikken, want we hebben volop leuke en toegankelijke banen met laagdrempelige sollictatieprocedures. Surf hier naar onze vacatures!

Vind op onderwerp