Beat the system: hoe je jouw cv in handen van de recruiter krijgt

Beat the system: hoe je jouw cv in handen van de recruiter krijgt

Denk jij dat jouw cv direct in handen komt van een recruiter? Think again, want steeds meer organisaties vertrouwen het pre-scannen van cv's toe aan screeningssoftware. Deze software filtert en rangschikt cv’s op bepaalde zoektermen en relevantie door wiskundige formules toe te passen.

Zonde als jouw cv - ondanks een sterke match met de functie - wordt afgekeurd door verkeerd woordgebruik of een verkeerde indeling! Daarom tips voor het schrijven van een cv dat voorbij een screeningssoftware komt.

 1. Houd het format simpel

Ondanks dat je jouw creativiteit en persoonlijkheid graag in een cv stopt om op te vallen, houdt een screeningssoftware van samenhang en eenvoud. Daarom is het beter de extra’s te schrappen als logo’s, afbeeldingen, iconen en arceringen. Ook leest deze sotware (nog) geen fancy lettertypes. Dus is het beter om te kiezen voor een standaard lettertype als Arial, Courier of Calibri. Dan weet je zeker dat jouw tekst scanbaar is.

Verder is het verstandig je tot de volgende cv-onderdelen te beperken:

 • Kwalificaties (diploma’s en certificaten)
 • (relevante) Werkervaring
 • Onderwijs
 • Vaardigheden
 • Persoonlijke gegevens.
Het toevoegen van onbekende koppen als hobby’s, bijbanen en extra activiteiten kan de software verwarren.

Gebruik pdf voor het indienen van jouw cv. De software leest zowel Word- als pdf-bestanden uitstekend maar om te voorkomen dat je lay-out verspringt, is het slim om te solliciteren met een cv in pdf-formaat.

 1. Gebruik de juiste zoektermen

Aan elk beroep worden vaardigheden, certificaten, verantwoordelijkheden en eigenschappen gekoppeld die bepalen of jij geschikt bent. Omdat een screeningssoftware zwaar steunt op zoektermen is het gebruik van de juiste woorden zeer belangrijk. Dit kan je doen door:

 • De gevraagde competenties op te nemen in je cv. Deze begrippen zijn meestal uit de taakomschrijving van de vacature te halen. ‘Projectmanager’, ‘sociale media marketing’ en ‘analytisch’ zijn screenings-waardige keywords.
 • De website van het bedrijf te bekijken om in te schatten welke woorden er belangrijk zijn in hun communicatie.  Specifieke termen die wellicht de cultuur, de doelen en USP’s van de organisatie omschrijven.
 • Op te zoeken welke woorden er nog meer matchen met de gevraagde functie. Misschien missen er woorden die niet direct in lijn staan met de functie, maar wel een belangrijke rol spelen. Voor een baan als online marketeer zijn bijvoorbeeld ook termen als ‘data’ of ‘testen’ relevant. Probeer dus synoniemen te vinden en samenhangende woorden zodat je zeker weet dat je met de ingevoerde zoekcriteria van de recruiter matcht. 
 • Schrijf bepaalde titels of namen in zowel de volledige als afgekorte vorm. Daardoor kan een screeningssoftware begrijpen waarnaar je verwijst. ‘Customer Relationship Management’ is dus ook (CRM) en andersom.

Een belangrijke opmerking bij deze punten: ga niet overdrijven in het zoekwoorden gebruik. Kies ze zorgvuldig. Screeningssoftware is inmiddels zo geavanceerd dat het keyword-stuffing herkent. Daarnaast zal een recruiter ook niet onder de indruk zijn van een cv vol herhaling. Streef er naar om twee tot drie keer belangrijke zoekwoorden met betrekking tot vaardigheden te herhalen in verschillende vormen. Niet meer dus!

Hieronder een voorbeeld van hoe een screeningssoftware punten toekent aan een cv. 

 1. Vermijd containerbegrippen en nietszeggende zinnen

Noem werkervaring gewoon werkervaring en niet ‘opgedane ervaring’. Vermijd dooddoeners, oftewel cliché woorden. Dus ‘creatieve duizendpoot’, ‘affiniteit met’ en ‘uitdaging’. Deze woorden hebben geen duidelijke betekenis. Het werkt het beste om antwoorden op de gevraagde punten in de vacaturetekst te geven in begrijpelijke termen. Alle punten die gevraagd worden in de vacatures moeten aan bod komen in je cv.

 1. Check de spelling

Zorg dat er geen taal- of spelfouten in jouw cv zitten. Misschien leest een mens er nog overheen, maar een software kan een woord niet herkennen als er een fout in zit. Deze zal jouw selectieproces direct beëindigen als het geen idee heeft waar je over praat. Dus controleer jouw cv dubbel, drievoudig of zelfs viervoudig en schakel de hulp van bekenden in. 

 Succes met het verslaan van de software!  

Vind op onderwerp