Curriculum Vitae Soorten, soorten CV's.

Curriculum Vitae Soorten, soorten CV's.

Er zijn verschillende soorten CV’s. Bij het opstellen van je CV is het belangrijk om te definiëren wat voor soort CV jij nodig hebt. Hier vind je de drie verschillende varianten van CV's in het kort toegelicht.

Soorten CV's

Er zijn drie soorten CV's:
  • het a-chonologisch CV
  • het vaardigheden CV
  • het basis CV

Het a-chronologisch cv

Hierin zet je je persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring, vaardigheden en eventueel overige activiteiten, extra curriculaire activiteiten en referenties. Het is belangrijk je CV in de juiste volgorde weer te geven. De meest recente werkzaamheden zet je bovenaan en vervolgens werk je terug in de tijd. Deze CV kan ook in chronologische volgorde weergegeven worden, maar dit is vaak niet de beste aanpak. Het a-chronologisch CV wordt in de praktijk het meeste gebruikt. Het is echter vooral belangrijk dat je een CV-vorm kiest die ten goede komt van je kennis en ervaring.

Het prestatie of vaardigheden CV

Met het vaardigheden-CV beschrijf je voornamelijk de rollen (niet functies) die je in het verleden hebt vervuld en welke vaardigheden/ervaring je daarin hebt opgedaan. Zoals schrijver, manager of administrateur. Het vaardigheden-CV komt goed van pas wanneer je weinig werkervaring hebt of regelmatig op projectbasis werkt, zoals copywriters of grafisch ontwerpers vaak doen. Lees verder...

Het basis CV/moeder CV
Het basis-CV houd je eigenlijk voor jezelf bij als overzicht van al je vaardigheden, werkzaamheden en interesses. Hieruit kun je later een selectie van informatie maken om te gebruiken in een CV dat je op een bepaalde vacature wil toespitsen. Het is dus eigenlijk een overzicht voor jezelf en niet bedoeld als ‘openbaar CV.’

Hoe kies je het juiste model voor jouw CV?

Bedenk waar je het meeste nadruk op wil leggen, wat voor model bij je ervaring en toekomstige functie past en waar de werkgever het meeste waarde aan hecht. Bekijk ook voorbeelden van CV’s en oefen met het gebruik ervan. Maak je de indeling eigen. Oefen met voorbeelden en benut de sterke punten van een bepaalde aanpak.

Nadruk op opleiding en werkervaring


Wil je een overzicht geven van wat je gedaan hebt en vooral nadruk leggen op je opleiding en werkervaring, dan past het a-chronologisch CV meer bij jou. We noemen het een a-chronologisch CV, omdat het belangrijk dat je het meest recente of meest belangrijke bovenaan zet en zo terug werkt in de tijd. Je begint dus juist niet bij het begin, want het verleden is vaak minder interessant dan wat je recentelijk hebt gedaan. Denk aan opleidingen die je nog volgt of meest recente werkervaring die bovenaan moet staan. Zo ziet je potentiële werkgever gelijk wat de meest belangrijke zaken zijn.


Nadruk op vaardigheden


Wil je vooral de nadruk leggen op je vaardigheden, dus wat je kan en niet zozeer wat je gedaan hebt? Kies dan voor het vaardigheden-CV. Dit is vooral handig als je verschillende studies en cursussen gedaan hebt, een brede werkervaring en opleiding hebt of juist minder ervaring hebt. In het buitenland wordt ook veel gebruik gemaakt van deze aanpak. In Amerika vinden werkgevers vaardigheden en meetbare, concrete prestaties bijvoorbeeld erg belangrijk. Gebruik bij het vaardigheden-CV de STAR methode (situatie, taak, actie, resultaat) om je vaardigheden te beschrijven en benoem je expertisegebieden. Maak bij het chronologische overzicht gebruik van de volgorde van belangrijkste punten.

CV stappenplan, de volgende stap

Ga jij een a-chronologisch CV opstellen? Ga verder naar #3: het a-chronologisch CV »

Is een vaardigheden CV voor jou belangrijker en heb je geen a-chronologisch CV nodig?
Ga verder naar #4: het vaardigheden CV.

Of toch nog even terug naar de voorbereiding? « Ga terug naar #1: CV voorbereiding

Klik hier om terug te gaan naar het 10 stappenplan voor een goed CV




.

Vind op onderwerp