De CV Hall of shame en hoe het wel moet!

De CV Hall of shame en hoe het wel moet!

Dat je Cv er goed en gelikt uit moet zien, heb je inmiddels wel begrepen. Dat deze in balans moet zijn en ook inhoudelijk alles goed weergeeft, weet je ook. Maar wat zijn nu de ergste fouten die je kan maken in een CV? Waarmee val je op een verkeerde manier op en wanneer beland je CV rechtstreeks in de prullenbak?

Hier de checklist waar je nooit de mist in kan gaan:

- Loop je CV na op spel en – tikfouten. Een CV met fouten is fataal! Laat je CV ook door anderen checken. Zorg ook dat je schrijfstijl overal hetzelfde is. Let erop of het bedrijf waar je solliciteert informeel/formeel is en pas hier ook je schrijfstijl op aan. Let er op dat er niet teveel spaties in staan of andere stijlfouten.

- Zorg dat er geen gaten in je CV staan en vul deze zoveel mogelijk op. Let erop dat er tussen je werkervaring en opleiding geen gigantische gaten zijn. Natuurlijk moet je er niet over liegen als je een tijdje werkloos bent geweest, maar geef in ieder geval wel aan dat je deze tijd nuttig hebt besteed op een andere manier in plaats van met een wereldreis.

- Geef niet teveel persoonlijke informatie weg in je CV. Schrijf bijvoorbeeld niet op hoeveel kinderen je hebt, wat je allemaal hebt meegemaakt in je leven of waarom je ontslagen bent. Dit is niet relevant voor de werkgever. Leg de nadruk om wat je wel kan en dingen die relatie hebben met je werk en opleiding.

- Gebruik een zakelijke schrijfstijl en een zakelijk emailadres. Schrijf bijvoorbeeld niet ‘me werkgever’ en gebruik geen emailadressen als ‘sexygirlxxx@hotmail.com’, maar bijvoorbeeld gewoon je voornaam en achternaam.

- Stop je CV niet vol met irrelevante informatie en probeer niet teveel voor te kauwen De meeste werkgevers weten bijvoorbeeld wel wat een bijbaan als vakkenvuller inhoudt. Schrijf niet teveel over je hobby’s (tenzij ze een duidelijke relatie hebben met je werk/opleiding) en zet niet al het werk wat je ooit gedaan hebt in je CV, tenzij je niet zoveel ervaring hebt en je CV een beetje moet opvullen. Een hele lijst van je vakkenpakket is ook niet noodzakelijk.

- Zorg dat je CV netjes verstuurd wordt in een voldoende gefrankeerde enveloppe.
En in het geval van digitale CV: stuur deze in pdf-formaat (het meest gangbare bestand) en zorg ook bij voorkeur voor een goede motivatiebrief/coverletter
Let er bijvoorbeeld op dat er geen inktvegen op je brief zitten.

Vind op onderwerp