De Elevatorpitch, tips en tricks

De Elevatorpitch, tips en tricks
In het dagelijks leven, op netwerkborrels, maar ook tijdens sollicitatie gesprekken wordt de vraag 'wie ben je' regelmatig gesteld. De vraag lijkt eenvoudig, maar wat is het antwoord?

Het antwoord op de vraag 'Wie ben je'?

Met een elevator pitch heb je het antwoord op deze vraag klaar liggen. Met een voorbereide elevator pitch is het mogelijk om zelfverzekerd en overtuigend over te komen.

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte, krachtige presentatie waarin jij jezelf (of een product) in 30 tot 60 seconden (of circa 2 tot 5 zinnen) verkoopt. Deze elevator pitch kan je afstemmen op verschillende situaties, zo ook op een specifieke functie.

De kernboodschap

De tijdsduur stemt af van de tijd die het duurt om (in New York) met de lift te gaan. Voordat de liftdeuren opengaan (30 tot 60 seconden) moet je pitch af zijn, met een duidelijke kernboodschap. Om een goed samenhangend geheel van je pitch te maken is het belangrijk deze goed voor te bereiden.

De elevator pitch en sollicitaties

Heb jij de vraag ‘wie ben je?’ ook wel eens stotterend beantwoord tijdens een sollicitatiegesprek? Wees gerust, je bent niet de enige! Het beantwoorden van deze vraag valt voor veel mensen dan ook niet mee. We geven al gauw een lang antwoord en beschrijven veel details.

Hierdoor raak je de kern van je boodschap kwijt.

Hoe zorg je er tijdens zo'n momentopname voor dat jouw toekomstige werkgever overtuigd raakt?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een eigen unieke elevator pitch!

Hoe maak je een unieke elevator pitch?


In je elevator pitch vertel je wie je bent, wat je te bieden hebt, wat jouw toegevoegde waarde is en waar jij naar op zoek bent.

Dit alles in maximaal 60 seconden of maximaal 5 zinnen!
Maar wat schrijf je op en wat is belangrijk in zo’n elevator pitch?

Zes tips voor jouw eigen unieke elevator pitch op rij:
  1. Introduceer jezelf
  2. Wat maakt jou uniek?
  3. Oefen je elevator pitch
  4. Vraag feedback
  5. Maak je elevator pitch op maat
  6. Stel een vraag

1) Introduceer jezelf

Vertel kort een aantal feiten over jezelf. Wat zijn jouw persoonlijke doelen en wat kenmerkt jou als persoon? Geef aan waar je voor staat. Houd het kort en to the point.

2) Wat maakt jou uniek?

Wat zijn jouw onderscheidende kenmerken? Welke werkzaamheden heb jij uitstekend uitgevoerd die in je toekomstige functie goed van pas komen.

3) Oefen je elevator pitch

Bij een sollicitatiegesprek heb je kans dat je je elevator pitch moet gebruiken. Net als met presentaties is het belangrijk om je elevator pitch hardop te oefenen. Door het hardop te oefenen kun je je focussen op je overtuigingskracht (stem, lichaamstaal, intonatie). Doe dit voor de spiegel, zo krijg je een duidelijk beeld hoe je overkomt op de ontvanger.

4) Vraag feedback 

Ben je overtuigd van je eigen elevator pitch? Oefen met bekende en vraag om feedback . De pitch wordt maar een keer gelezen (of uitgevoerd), dus alles staat of valt bij de eerste indruk.

5) Je elevator pitch op maat

Het doel van je pitch is overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Stem je pitch af op de functie die je zoekt en denk goed na over de inhoud. Wat maakt jou een interessante kandidaat? Denk vanuit de invalshoek van de opdrachtgever 'What's in it for me'.

6) Stel een vraag

Door af te sluiten met een vraag wek je nieuwsgierigheid en interactie op bij mogelijk toekomstige opdrachtgevers. Ga direct aan de slag met je elevator pitch en voeg hem toe aan je online profiel. (link) Heb je vragen of wil jij feedback op jouw elevator pitch? Neem contact met ons op.

Vind op onderwerp