De goudwanggibons zijn verhuisd

De goudwanggibons zijn verhuisd

Foto, ARTIS Ronald van Weeren

In ARTIS is een nieuw verblijf voor de goudwanggibbons gebouwd. Dit verblijf bestaat uit een binnenruimte en een eilanden is met elkaar verbonden door een luchtbrug. Eind juni was het zover: vanuit het binnenpaviljoen slingerden de kleine mensapen via de luchtbrug naar buiten. 

De goudwanggibons hebben in het nieuwe, duurzame verblijf onder andere meer ruimte. Het paviljoen is met een structuur van  houten kolommen gebaseerd op een boomgaard. Zo voelt het voor de goudwanggibbons natuurlijk aan. 

Met vertakkingen naar verschillende plateaus en een nachtverblijf, biedt het paviljoen tegelijkertijd voldoende mogelijkheden voor de apen om zich terug te trekken.  Dankzij het gebruik  van hoogwaardig isolatieglas en een warmtepompsysteem is het paviljoen tevens fossielvrij en voldoet daarmee aan de duurzaamheidsambities van ARTIS.

Buiten is het gibboneiland vergroot. De goudwanggibons zijn actieve apen en kunnen zich nu nog meer uitleven. Het eiland bevat extra klimbomen, nieuwe beplanting, touwen en om het eiland heen is een moerasachtige strook aangebracht als natuurlijke valbeveiliging. Verschillende bomen zijn elders uit ARTIS-park naar het eiland verplant.

In het begin was het even wennen voor de goudwanggibons. Inmiddels genieten de kleine mensapen zowel buiten als binnen van hun nieuwe plek. Als trotse sponsor van de goudwanggibon zijn wij blij dat de verhuizing is geslaagd. 


Foto, ARTIS Edwin Butter

Vind op onderwerp