Dorus Galema & Tom Leenders - Gerrard Street / headphone

Dorus Galema & Tom Leenders - Gerrard Street / headphone
Er komen steeds meer ondernemers die zich bezighouden met circulaire economie waardoor duurzame producten ontwikkeld worden. 
Dorus Galema en Tom Leenders zijn geïnspireerd tijdens hun studie door andere bedrijven. Muziekliefhebbers als ze zijn, hebben zij een modulaire headphone op de markt gebracht van enorm goede kwaliteit. Lees over het bijzondere, duurzame, modulaire audioproduct  headphone: Gerrard Street.

"Pelican House (de voorloper van Gerrard Street) is opgezet in 2014 tijden ons afstuderen ‘industrieel ontwerpen’ aan de TU-Delft. Wij, Dorus en Tom, waren geïnteresseerd in circulaire economie. We werden geïnspireerd door Bas van Abel, van Fairphone, Bert van Son, van Mudjeans en de jongens van Scheek, een super high-end speakerbedrijf. 

Met Scheek werken we samen en hierdoor hebben onze koptelefoons een perfecte afspeelkwaliteit met een zorgvuldig getunede akoestische weergave. Deze zorgt voor een ongekend diepe bas, een warm middengebied en helder hoog.

Circulaire hoofdtelefoon Gerrard Street
Jaarlijks wordt wereldwijd 15 miljoen kg aan hoofdtelefoons weggegooid. Dit is slechts een fractie van de 30 miljard kg aan elektronica die elk jaar op de vuilnisberg eindigt. Deze producten zitten vol herbruikbare materialen en componenten. 

Met Gerrard Street willen wij 85% van de onderdelen opnieuw gebruiken. Op deze manier zouden we jaarlijks op de Nederlandse markt 40.000 kg afval uit hoofdtelefoons kunnen besparen, wereldwijd zelfs 12 miljoen kg! 

Het ligt voor de hand dat we kozen voor een hoofdtelefoon aangezien we beiden muziekliefhebbers zijn: we spelen in een band en luisteren de hele dag muziek. Twee keer per jaar konden we een nieuwe hoofdtelefoon aanschaffen door een kleine beschadiging, meestal een kabelbreuk. 

Negentig procent van de koptelefoon was dan nog goed, maar was niet meer te repareren. De keuze om juist een hoofdtelefoon circulair te maken was dan ook snel gemaakt.

Van Pelican House naar Gerrard Street
Londen kwam in 1895 met de eerste hoofdtelefoon. Gebruikers moesten inbellen naar bijvoorbeeld operahallen om muziek thuis te kunnen luisteren. Een andere populaire plek om de ‘Electrophone’ te beluisteren was in de suite van Pelican House. Daar komt onze naam vandaan. 

Een pennenfabrikant was echter niet blij met die naamkeuze en in 2015 hebben we de naam aangepast naar Gerrard Street: de straat waar Pelican House aan ligt. Met ons idee, het ontwikkelen van circulaire consumentenelektronica, wonnen we onze eerste pitch en kregen we vijfhonderd euro om een prototype hoofdtelefoon te bouwen. De naamsverandering in 2015 grepen we aan voor een klantenonderzoek en stijlaanpassing.

Sinds 2014 werkten we fulltime op de Technische Universiteit of thuis. Yvette Koppert sloot zich bij ons aan, zij heeft een financiële achtergrond. De toelating tot Climate-KIC (Knowledge and Innovation Community) zorgde voor de eerste échte versnelling. We kregen tienduizend euro aan startkapitaal en reguliere coaching.

In 2016 werden de eerste abonnementen voor hoofdtelefoons online verkocht.Vandaag de dag huren klanten bij ons voor € 12,50 per maand een koptelefoon. Gaat er een onderdeel kapot dan kan dat makkelijk door het modulaire systeem vervangen worden.

3 soorten headphones
Voor iedere gebruiker hebben we de perfecte hoofdtelefoon. De nieuwste versie, Prince, is ontwikkeld voor thuiswerkers. Met deze geluidsreducerende, gehoorbeschermende hoofdtelefoon kun je je beter afsluiten voor de geluiden om je heen, waardoor meer concentratie tijdens een videocall. 

Ook heel interessant voor kantoortuinen trouwens, waar we zelf ook werken en waar natuurgeluiden ons helpen bij het focussen op ons werk. We zagen met Prince direct een sales-stijging, nog voor marketingstrategie werd toegepast.
  • Day: ons bedrade model, voor het luisteren via pc, laptop, oldskool Ipods, mp3 spelers of mobiele devices
  • Boss: draadloos voor de professional onderweg of de casual gebruiker die voor gemak en comfort kiest
  • Prince: de hoogste geluidskwaliteit en stilte dankzij noise-cancelling en gebruik van meerdere devices tegelijkertijd
Onderdelen in je brievenbus
Wanneer een onderdeel het begeeft, kun je dat retourneren. Wij zorgen voor recycling. Binnen twee dagen heb je het nieuwe onderdeel thuis en plaats je dat zelf in je hoofdtelefoon. Voor de verschillende abonnementen kun je het best even op de website kijken.

Het pakketje van onze headphone past door de brievenbus en bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Hoofdband;
  • Hoofdkussen;
  • Oorkussens;
  • Klankkasten;
  • Knoppen voor de bevestiging van de klankkasten aan de hoofdband en een;
  • Mini-jack-miniXLR kabel met 3.5-6.3 jackconverter.
Positief
We hoopten bij onze eerste crowdfunding op 400 aanmeldingen en dat werden er 360, dat is zeker een pluspunt. Daarna hebben we geld bij elkaar gekregen waardoor we een verbeterslag hebben kunnen maken. 

We hebben een trouwe klantenkring, maken een duurzaam, kwalitatief goed product en door de lease-constructie betaal je voor gebruik, niet voor bezit; dé toekomst van productgebruik. Dat er op grote schaal elektronica naar ontwikkelingslanden wordt verscheept om ter plekke verbrandt te worden, kan gewoon niet meer. Met de Gerrard Street headphone maken we verschil.

Starterstip voor jonge ondernemers
Ga in een vroeg stadium met potentiële klanten praten. Zo kom je erachter of er animo is voor jouw product en krijg je hulp. Wij worden ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en zijn opgenomen bij de incubators YES!Delft en Impact Hub Amsterdam. 

We raden incubators een accelerators dan ook aan om de juiste, professionele hulp te krijgen bij het opzetten van je bedrijf. Wij dachten dat onze klanten vooral muziekliefhebbers zouden zijn, maar het bleek dat er daarnaast een grote groep early-adapters is. Een goed klantenonderzoek is dus van groot belang.

Dromen & Ambities
Ons product is een groot succes, we gaan uitbreiden binnen West-Europa en de Verenigde Staten: het resultaat is de ultieme hoofdtelefoon. Er gaat belangstelling komen voor andere, modulaire producten. Hier willen we actief een rol in spelen.”

www.gerrardstreet.nl

Vind op onderwerp