Een 'must' om te weten over vakantiekrachten

Een 'must' om te weten over vakantiekrachten

Het is zomer. De vrije dagen en vakanties voor de vaste medewerkers zijn ingepland. Welke werkzaamheden blijven liggen of worden uitgevoerd door de vakantiekrachten? Wie wordt vervangen door welke vakantiekracht?
Het inzetten van vakantiekrachten is een efficiënte oplossing om uw personeel vakantie te laten vieren of om de piek  in de zomerperiode op te vangen. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het inzetten van vakantiekrachten?


Vakantiekrachten, regels en richtlijnen

U krijgt te maken met allerlei regels en richtlijnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Arbeidstijdenwet en de verificatieplicht.

Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten die u 'moet' weten bij het inzetten van vakantiekrachten op een rij gezet. 

Definitie vakantiewerk

Iedereen die vakantiewerk doet is toch een vakantiekracht? Absoluut niet. Vakantiewerk is tijdelijk werk voor scholieren en studenten (vanaf 13 jaar of ouder), die in de zomervakantie van hun studie tijdelijk werk verrichten. De uit te voeren werkzaamheden vallen onder vakantiewerk indien uitgevoerd in de periode vanaf 1 juni tot 1 september.

Voordelen van vakantiekrachten

Vakantiekrachten zijn flexibel inzetbaar, ze zijn veel beschikbaar en meestal goedkoper. 

Waarom goedkoper?

Meestal omdat de lonen voor jongeren lager liggen en de opbouw van reserveringen lager zijn. Een mooi bijkomend voordeel is dat er geen werk blijft liggen tijdens de zomerperiode. Is dat even handig! Het is mogelijk om vakantiekrachten in te huren voor zeer voordelige vakantietarieven. Lees meer.

Leeftijd van uw vakantiekrachten

Het is belangrijk om op de leeftijd van uw vakantiekrachten te letten. Niet al het werk mag zomaar door iedereen worden gedaan. De wet beschermt werknemers onder de achttien jaar en er zijn regels voor het inzetten van jonge werknemers.

Hoe jonger de werknemer, hoe meer regels

Per leeftijdscategorie gelden er een aantal regels. Hoe jonger de werknemer, hoe meer regels er zijn. Goede voorlichting, begeleiding en toezicht is belangrijk.

Bij vakantiekrachten onder de 18 jaar moet u rekening houden met diverse regelgeving. Zo mogen kinderen jonger dan 13 jaar niet werken. Kinderen van 13 en 14 jaar oud mogen alleen lichte klusjes verrichten. 15 jarigen mogen zelfstandiger werken (denk aan vakken vullen en licht administratief werk) en vanaf 16 jaar mag u de jonge vakantiekracht bijna alle soorten werk laten verrichten. U moet te allen tijde rekening houden met de arbeidstijdenwet en het minimum(jeugd)loon.

  • 18 jaar en ouder
Voor vakantiekrachten van achttien jaar en ouder gelden dezelfde regels op het gebied van arbeidstijden en arbeidsomstandigheden als voor reguliere werknemers van achttien jaar en ouder. Goede voorlichting, leiding en toezicht zijn natuurlijk altijd noodzakelijk.

  • 16- en 17 jarigen
Bijna alle werkzaamheden (met uitzondering van zeer gevaarlijk en risicovol werk) mogen worden uitgevoerd door 16- en 17 jarigen. Zijn er risico’s verbonden aan het werk, dan moet u als werkgever zorgen voor deskundig toezicht. 

Er mag maximaal 45 uur per week worden gewerkt met een maximum van 9 uur per dag. Let wel op, want over de periode van vier weken mag er niet meer dan 40 uur per week worden gewerkt.

zondag werk
Onder bepaalde voorwaarden mag er op zondag gewerkt worden. Hier leest u meer.

  • Jongeren van 15 jaar en jonger
Jongeren van 15 jaar of jonger mogen, altijd onder toezicht van een volwassene,  lichte niet-industriële werkzaamheden verrichten.  Het werk moet zo ingericht zijn dat de veiligheid, gezondheid en ontwikkeling van de werknemer wordt geschermd. Een uitgebreid overzicht, leest u hier.

Arbeidscontract

Neemt u de vakantiekrachten zelf in dienst? Dan is de meest voor de hand liggende keuze een vakantiecontract, nul urencontract of een contract voor bepaalde tijd. Neem altijd een einddatum op in het arbeidscontract zodat het duidelijk is tot wanneer de arbeidsovereenkomst duurt. Houd er rekening mee dat u ook voor vakantiekrachten diverse premies en heffingen moet betalen.

Hier komt heel wat tijd en papierwerk bij kijken.  Wilt u zich liever richten op uw core business? Huur dan uw vakantiekrachten in bij een uitzendbureau. Vraag direct uw vakantiekracht aan!

Verificatieplicht

De identificatieplicht betekent dat iedereen vanaf 15 jaar of ouder zich op elk moment moet kunnen legitimeren. Zo ook bij u op het werk. Voordat de vakantiekracht bij u start, bent u verplicht de identiteit van de vakantiekracht vast te stellen. Dit doet u door het originele legitimatiebewijs te controleren en een kopie op te slaan in uw administratie.

Nieuwsgierig?

Wilt u meer informatie over het inhuren van vakantiekrachten? Of direct onze vakantiekrachten inhuren? Neem contact op met een van onze vestigingen en vraag naar de voorwaarden.
Meer informatie over vakantiekrachten

Vind op onderwerp