Ester Willems - Ester Creative Management

Na Loudcloud, het bedrijf dat Ester met haar zus opgezet had en dat niet meer bestaat, heeft Ester Willems drie takken waar ze zich op richt in haar nieuwe, eigen bedrijf Ester Creative Management.  Ze stelt collecties en concepten samen voor interieur bedrijven, ze geeft advies binnen bedrijven over duurzaamheid en ze biedt ondersteuning met betrekking tot marketingactiviteiten aan zzp-ers. Ester en haar bedrijf Ester Creative Mangement staan voor duurzaam leven, waarbij bedrijfsvoering met name in de interieur branche de invalshoek is.

“Als productmanager van een doe-het-zelf keten bedacht ik concepten voor collecties van bijvoorbeeld stoffen, behang, meubels en accessoires. Voor de inkoop reisde ik naar China en Japan. Op een gegeven moment was mijn opdracht om badmatjes te scoren voor slechts één euro. 

Deze zouden dan voor €4,95 in de winkel in Nederland te koop aangeboden worden. De vraag rees luid en duidelijk: ‘Wat zijn we aan het doen?’ Voor mij klopte het niet. Ik heb me daarom terug getrokken uit dat project. Dit viel ongeveer samen met een ziekteperiode en een scheiding. 

Loudcloud
Tijdens mijn herstel hield ik brainstormsessies met mijn zus, zij is interieurontwerpster. Wij wilden laten zien dat je prachtige interieurs kunt samenstellen met duurzame producten. We starten Loudcloud in 2016, een webshop. Hierop communiceerde we trends, bouwden we concept stores, verkochten we spullen en boden we prachtige collecties aan.

Tot onze grote teleurstelling moesten we constateren dat consumenten daar op dat moment niet klaar voor waren. Loudcloud, dat we naast ons werk in loondienst opgezet hadden, is in 2019 opgeheven. Uiteraard vond ik dat erg jammer.

Ombuigen en verder groeien
Mijn liefde voor textiel en passie voor duurzaamheid hield hiermee niet op. Ik ben me echter gaan richten op drie takken in deze branche en heb Estercm.nl opgezet. 

Tak 1. Bedrijfsvoering
Het gaat enerzijds over hoe jij en je personeel wilt werken, anderzijds in wat je verkoopt: je product. Het gaat niet alleen om winst. Het is belangrijk dat je bewust bent van wat je als bedrijf aan duurzaamheid doet, of wellicht zou willen gaan doen.

Duurzaam ondernemen gaat steeds belangrijker worden. Als je nog niet zo ver bent met je bedrijf maar je wilt wel die kant op, dan is het nu al belangrijk daarover te communiceren. Veel bedrijven doen dat niet. Ik bied ondersteuning in dat traject, geef advies en maak een stappenplan om de wens duidelijk te krijgen en helder te communiceren.

Tak 2.  Samenstellen van duurzame collecties en concepten voor interieur bedrijven
Dit gaat onder andere over het communiceren van de laatste trends, waarmee ik bedoel dat de trends vaak wel gezien worden binnen een bedrijf, maar niet vertaald kunnen worden naar de eigen collectie. Dat doe ik dus. Het samenstellen van bijvoorbeeld een collectie rolgordijnen en jaloezieën met betrekking tot materiaal, kleur en prints, duurzaamheid is hierin het uitgangspunt.

Tak 3. Ondersteuning bieden aan zzp'ers
We hebben het dan over ‘jou’ en wat nodig is om prettig te kunnen werken. Wat werk jou geeft, wat je terugkrijgt en hoeveel je wilt werken. Maar ook over marketingstrategieën en hulp bij social media, zoals posts maken en bloggen.

Top
Geluksmomenten kunnen in kleine dingen zitten: een fantastische dag hebben gehad, of mensen meekrijgen in duurzaamheid. Het geeft energie als ik mensen met kleine dingen blij kan maken. Belangrijk is dat ik voel dat het klopt wat ik doe. 

Dan is het mooi wanneer vanuit vertrouwen nieuwe ontmoetingen ontstaan met mensen en bedrijven. Super fijn is dat ik in mijn werk niet het gevoel heb dat ik aan het werk ben.

Tip voor startende ondernemers
De eerste vraag die je aan jezelf zou moeten stellen is: ‘Hoeveel wil ik werken?’ Dan begin je met ondernemen. Start met ondernemen en daarna ga je een bedrijf opzetten: de dingen gaan op z’n plek vallen!

Dromen & ambities
Meer verdieping in duurzaamheid en in het thema: ‘Wanneer functioneer je beter?’. Ik ben erg geïnteresseerd in biophilic design; hoe je de connectiviteit van mensen in hun leef- of werkomgeving met de natuurlijke omgeving kunt vergroten.”

www.estercm.nl

Vind op onderwerp

INTERIEUR DUURZAAM ONDERNEMEN