Esther Molenwijk – Dutch Harvest, hennep infusion

Esther Molenwijk – Dutch Harvest, hennep infusion

Als duurzaamheidsadviseur maakte Esther Molenwijk zich hard voor het gebruik van lokale producten en duurzame grondstoffen. 
Toen zij steeds vaker in aanraking kwam met hennep raakte zij onder de indruk van de mogelijkheden van deze plant. Het is alweer zes jaar geleden dat Esther begeesterd raakte en een campagne startte over de herontdekking van de kracht van hennep en die in te zetten voor een duurzame en gezonde samenleving.

Hieruit is Dutch Harvest ontstaan met biologische, natuurlijke Hemp Tea in vier smaken. In gesprek met Esther is haar bevlogenheid voelbaar, lees je mee? 

"Hennep is in Nederland bekend uit de 17e eeuw toen er touwen en scheepszeilen van werden gemaakt. Duizenden jaren geleden werd hennep echter al wereldwijd gebruikt voor textiel, voeding en geneeskunde. Hennep wordt nu toegepast in de bouw, textiel en bioplastics. De bladeren en bloemen van de plant, die veel potentieel hebben, werden niet gebruikt. Hier zag ik mogelijkheden!

Aangezien ik door mijn werk bekend ben met mensen aan elkaar verbinden, was het niet moeilijk een vezelhennepverbouwer te vinden. Ik kwam bij Albert Dun, van Dun Agro, in Groningen uit. 

Hieruit is een samenwerkingsverband ontstaan waarbij Dun Agro een machine ontwikkeld heeft om de bladeren te scheiden van de hennepplant. Van deze bladeren wordt hennepthee gemaakt.

Hoe smaakt hennepthee?
Hennep is een snelgroeiend gewas dat wel drie tot vier meter hoog wordt. De bloemen van de hennepplant bevatten nagenoeg geen THC; THC zorgt voor het stoned effect.

Samen met theesommelier Karlijn Dapper zijn er voor Hemp Tea naast de pure hemp tea ‘Simply Hemp’ drie verschillende smaken ontwikkeld: Hemp Chai, Hemp & Turmeric en Hemp & Herbs. Op de website worden alle ingrediënten toegelicht en gebruikte kruiden benoemd, de warme en pittig smaak van gember ontbreekt hierin niet.

De smaak van Hemp Tea is milt, fris en lichtzoet met een prikkeltje op het eind. Als je het vergelijkt met groene thee dan is de bittere smaak eraf en lichtzoet daarvoor in de plaats. Dutch Harvest Hemp Tea is vrij van cafeïne en theïne, is 100% biologisch en natuurlijk. 

Hennepthee geeft kalmte en werkt rustgevend. We horen vaak van mensen dat ze er beter van kunnen slapen en dat het prikkels dempt. Je wordt er niet stoned van.

Voor de verpakking hebben we gekozen voor bioplastic op cellulose basis van Paperwise dat gemaakt wordt van landbouwafval. Het is het restproduct van een plant en ziet eruit als papier maar het kan bij het GFT afval. Arjan van Woensel heeft het grafische ontwerp verzorgd.

Gigantische groei
Het gaat veel beter dan ik had durven dromen. Ik startte, naast mijn werk, vanuit een ideaal om het verhaal van hennep te vertellen. Binnen zes maanden kwamen er allerlei bedrijven op me af. Ik was er financieel niet van afhankelijk en had ook geen businessplan geschreven. 

In het eerste jaar ben ik mijn werk als duurzaamheidsadviseur gaan afbouwen. Ik vorm nu, na vijf jaar, met vijf specialisten het Dutch Harvest team waarmee we steady verder bouwen om meer bekendheid te krijgen en de verkoop in Europa uit te breiden.

Lastige zaken
Omdat niet iedereen het verschil kent tussen hennep en wiet is de wetgeving, met name in het buitenland een tijdrovende taak door juridische zaken en hiermee een kostenpost.

Ik heb gekozen voor een volledige duurzame productie. Losse thee is hierin de enige oplossing omdat het minder verpakking vraagt en de smaak ten goede komt. De consument kiest helaas vaak voor gemak: thee in zakjes.

Er is veel aandacht voor ons in de media en er wordt gelukkig positief over ons geschreven. Onze Hemp Tea blijft echter een speciaal product dat gekocht wordt door mensen die kwaliteit kiezen boven gemak.
 
Het is een afweging om mee te gaan in de wensen van de massa en gaan voor meer verkoop of blijven staan achter de visie en missie. Ik ben blij dat ik nog steeds voor het laatste kies.

Tip voor startende ondernemers
Begin snel met een prototype en doe daarna ervaring op. Naam opbouwen volgt in een later stadium. Verspil je tijd in de startfase niet aan te veel onderzoek en het maken van een plan. 

Besef dat het een keuze is om je te focussen op marktwaarde en bijvoorbeeld  groei. Ik sta achter organische groei waarbij ik de kern waar het om draait vast kan houden: dat geeft voldoening.

Dromen & Ambities
Uitbreiden in de horeca. We hebben hiervoor al een speciale verpakking ontwikkeld. Naast Duitsland en Frankrijk verdere groei in Europa. Dutch Harvest is dé specialist in hennepthee.”

www.dutchharvest.org

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.Vind op onderwerp