Fer Kok– Bierbrouwerij De Prael

Fer Kok– Bierbrouwerij De Prael

Wat zou bier zijn zonder goed gezelschap of een goed gesprek? 
Het één kan je niet los zien van het ander. Hoe de liefde voor het brouwen van bier gecombineerd wordt met het werken met mensen waar de arbeidsmarkt niet toereikend voor is, legt Fer Kok, oprichter van bierbrouwerij De Prael, in dit interview uit.

“Al tijdens mijn studie brouwde ik samen met Arno Kooij bier. Naast dat bierbrouwen leuk is en bier zelf lekker is, hadden we altijd een fantastisch cadeau bij een trouwerij of een geboorte: een biertje met de naam van je kind op het etiket, dat is toch mooi!

Toen ik als psychiatrisch verpleegkundige werkte, ondervonden we problemen met mensen, die terug in de maatschappij, geen baan konden vinden. Er was een krapte op de arbeidsmarkt. Er bestonden sociale werkplaatsen in onder andere de fiets- en meubelhandel.

Alhoewel er voldoende good will is om daar je fietsband te laten plakken, worden dat soort bedrijven over het algemeen niet echt serieus genomen. Ik wilde het anders.

‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ bestaat eigenlijk niet. Er is een arbeidsmarkt waar geen plaats is voor mensen die uit een (langdurig) therapietraject komen, (drugs)verslaafden, daklozen, vroege schoolverlaters of jonge moeders. Maar het zijn evengoed mensen die een fatsoenlijke plaats verdienen op de arbeidsmarkt.

Daarom zette ik, in overleg en met steun van het ziekenhuis waar ik werkte en de gemeente, een stoer bedrijf op: Bierbrouwerij De Prael. Mijn liefde voor bier brouwen en werken met mensen uit de psychiatrie zijn op deze manier samengekomen.

In die tijd werkte ik, overigens met veel plezier, 80 uur in de week. Begeleiding van het team vroeg veel aandacht. Inmiddels is er een verschuiving naar de belangrijkheid van de verkoop van bier. We leveren nu met gemotiveerd personeel een hoog kwaliteit bier dat gebrouwen en verkocht wordt door kwalitatief goed personeel.

Het is belangrijk om op beide onderdelen die kwaliteit te leveren. Dat we er met z’n allen veel plezier aan beleven is net zo belangrijk.Brouwerij, proeverij, winkel en tour
Naast de originele brouwerij en proeverij in hartje Amsterdam, in werking sinds 2001, is er de brouwerij in Groningen, Den Haag en een brouwerij-proeverij in de Houthavens Amsterdam. We hebben een geweldige ‘bier, boot & bitterballen’ tour. In de winkel op de Oudezijds verkopen we al onze bieren en bieren van andere kleine brouwerijen. Op onze website vind je alle informatie met een uitleg van de verschillende soorten bier die we brouwen.

Tegenslag
We hebben een paar beslissingen genomen die niet goed zijn uitgepakt. Een tweede locatie die we hadden opgezet om te groeien, liep niet. Slijterijen en retail buiten Amsterdam waren een kostenpost. Om dit te keren moesten wij fors bezuinigen en de organisatie veranderen waardoor onder andere mijn brouwmaat Arno heeft moeten stoppen. 

De tweede locatie is een franchise geworden en de focus ligt nu vooral op de vier proeflokalen. Ik brouw minder zelf, daarvoor in de plaats leid ik een team van brouwers op. Er gaat nu veel tijd zitten in afstemmen en vergaderen, zodat we op één lijn blijven zitten met  alle De Prael proeflokalen in uitstraling, marketing en gezamenlijk doel.

Euforie
Er werken 200 mensen bij ons ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ die trots zijn op hun product en met plezier brouwen of verkopen. Bier is een sociaal product. We geven iets waar mensen blij van worden: ‘hé lekker, dank je wel’, hoor je aan de tap. Daar word ik blij van. Te bedenken dat ik begon met 25-30 liter bier brouwen, in mijn eigen keuken, om drie kratten bier te maken en dat ik nu 1000 liter bier afvul. We zijn gegroeid, we zetten wel even iets neer en daar ben ik best trots op.

Tip voor ondernemers
Het belangrijkst in je werk is respect hebben voor je klanten en je team. 100% respect voor een ieder.

Dromen & Ambities
In iedere stad van Nederland is een brouwerij De Prael, waar mensen aan de kant van de samenleving met plezier aan de slag kunnen om hoog kwaliteit bier te brouwen en verkopen.”

www.deprael.nl

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.

Vind op onderwerp