Het belang van een sollicitatiegesprek

Natuurlijk snap jij het belang van het gesprek voor de werkgever. Deze wil kijken of jij de geschikte kandidaat bent voor de functie en of je binnen het bedrijf past. Een nieuwe werknemer aannemen is een investering en de werkgever wil daarom de goede beslissing nemen. Maar deze argumenten gaan natuurlijk ook op voor jou!
Zie het sollicitatiegesprek niet als iets vervelends of als een moeilijke test waar je tegenop moet zien, maar een manier om jezelf beter te leren kennen en je mogelijkheden te verkennen. De juiste match vind je dan vanzelf! Dat is de juiste instelling voor een gesprek en ook dan leer je er echt iets van.

De gezamenlijke doelen van een sollicitatiegesprek zijn:
- Een eerste kennismaking met werkgever en kandidaat
- De kandidaat wil een keuze maken op basis van het functieprofiel/informatie en de klik met het bedrijf
- De werkgever wil een keuze maken op basis van de kwaliteiten van de kandidaat en de match met het bedrijf/functie
- Zowel werkgever als kandidaat brengen hun sterke als zwakke kanten naar voren (bij de kandidaat worden de zwakke kanten wat meer belicht). Ze laten zien wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Zo zie je dat de doelen van een sollicitatiegesprek voor de werkgever als de werknemer bijna hetzelfde zijn. Houd dus in gedachte dat je een gemeenschappelijk doel aangaat: kijken of er een wederzijdse interesse is voor een toekomstige werkrelatie.
Deel deze pagina
vind op onderwerp