Het sollicitatiegesprek: eerste en tweede ronde

Het sollicitatiegesprek: eerste en tweede ronde

Als je voor een tweede sollicitatiegesprek uitgenodigd wordt, ben je misschien geneigd om te denken dat de “buit” (de baan) al binnen is. Maar vergis je niet, een tweede gesprek hoeft niet meteen te leiden tot een arbeidscontract. Wat is precies de aard van een tweede sollicitatiegesprek?

In iedere organisatie wordt een sollicitatiegesprek weer anders aangepakt. Het eerst gesprek is meestal bedoeld als een oriënterend gesprek, hier wordt naar je motivatie, opleiding, vaardigheden en ervaring gevraagd en over de organisatie waar je solliciteert verteld.
Als een eerste kennismakingsgesprek vrij kort is, dan kan het zijn dat je later voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd en dat dit als een vervolggesprek gebruikt wordt om dieper om het profiel van de werkgever in te gaan.

Natuurlijk kan je het als een goed teken zien dat je de tweede ronde bent doorgekomen, maar het kan ook iets anders betekenen. Wellicht solliciteren er veel kandidaten en twijfelt de werkgever nog bij een aantal daarvan of ze wel of niet geschikt zijn. Het kan zijn dat je er een beetje tussenin hangt. Zie een tweede (vervolggesprek) dus als een kans je nog meer te bewijzen door middel van een goede voorbereiding en verdiepingsslag.

Een tweede sollicitatiegesprek kan ook ingezet worden om je skills verder te testen. Bij sommige veeleisende functies kan aan je gevraagd worden een assessment (test) af te nemen, individueel of in groepsverband. Assessments of andere psychologische tests zijn vaak een uitstekende manier om praktijksituaties na te bootsen en voorspellingen te kunnen doen over iemands gedrag. Neemt deze persoon voldoend leiding, kan hij/zij goed samenwerken? Dit zijn allemaal zaken die naar voren kunnen komen. Bereid je voor door boeken/informatie over assesments te lezen en je tijdens het assessment van je beste kan te laten zien.

Het vervolggesprek kan ook als doel hebben de arbeidsvoorwaarden te bespreken, dat is vaak het geval bij kleinere organisaties. Je wordt dan verteld dat je officieel aangenomen bent en dat het tweede gesprek dient voor het bespreken van de formaliteiten. Wees voorzichtig en accepteer de functie niet gelijk, houd nog onderhandelingsruimte over. Zo worden zaken als je loon, secundaire voorwaarden nog allemaal besproken. Dit betekent dat je nog in de positie bent om te bespreken wat je graag zou willen. Een werkgever probeert vaak het onderste uit de kan te halen, dus onderzoek of bedenk zelf wat marktconform is of wat je zelf wil verdienen. Eerder genoemde is natuurlijk ook geheel afhankelijk van wat je te bieden hebt.

Meestal wordt door een werkgever goed aangegeven wat de aard van het volgende sollicitatiegesprek is: een vervolg of een bespreking van de voorwaarden. Als dit niet duidelijk wordt vermeld, vraag dan wat de onderwerpen zijn die in het gesprek naar voren komen.

Vind op onderwerp