Hoe ga je om met coronastress?

Hoe ga je om met coronastress?

Het coronavirus zet momenteel bij iedereen het leven op z’n kop. We zijn er allemaal in de ban van.

Het was natuurlijk te verwachten dat alle maatregelen weer verlengd zijn. Nu moeten we minstens nog drie weken binnen zitten. Ervaar jij al enige stress om het virus? Geen zorgen, je bent niet de enige. In deze blog helpen we je op weg met 6 handige tips.

Coronastress

Voel jij je anders dan normaal? Dit is meer dan logisch. Het coronavirus brengt namelijk een heel eigen stress met zich mee; de zogenoemde coronastress. Je kunt je angstig voelen, onrustig of verward. Misschien heb je momenteel wel last van andere (psychische) klachten.

De periode waar we nu in zitten brengt ook veel vragen en onzekerheden met zich mee. Je maakt je zorgen om je eigen gezondheid en die van je dierbaren, maar ook over eventuele gevolgen als: wat gaat dit betekenen voor mijn werk of voor mijn opleiding? Kan ik aan het einde van de maand wel al mijn lasten betalen?

Coronastress kan veel met je doen. De vraag is nu hoe je hier het best mee om kan gaan? Wellicht helpen onderstaande tips jou om door deze bizarre tijd heen te komen.

Tip 1. Doe wat nodig is 

Houd je aan de maatregelen die voorgeschreven zijn door o.a. het RIVM. Dit zijn momenteel de enige stappen die we kunnen en moeten zetten. Dus was je handen vaker en langer dan je gewend bent. Vermijd onnodig contact en vooral met kwetsbare/ouderen. Én blijf zoveel mogelijk thuis.

Onze volksgezondheid staat nu op nummer een. Door het naleven van de maatregelen kun je op deze manier al een steentje bijdragen.

Tip 2. Reminder ‘de situatie is tijdelijk’ 

Alles is tijdelijk; ook dit virus. Herinner jezelf hier regelmatig aan, want een angstig brein maakt zaken al snel groter dan ze werkelijk zijn. Je zit niet de rest van je leven alleen maar binnen. Voor je het weet zit je gewoon weer op het terras, check je in op Schiphol voor je welverdiende reis of doe je dansjes in je vertrouwde stamkroeg.

Tip 3. Beperk het coronanieuws

Minimaliseer het kijken, lezen of luisteren naar al het nieuws over het virus. Vooral als het je angstig of gestrest maakt. Kies slechts een paar betrouwbare sites met vertrouwde informatie; zoals de website van de overheid of het RIVM. Én kijk het niet vaker dan een of twee keer per dag. Focus je alleen op de feiten. Dit helpt je namelijk om je angst te minimaliseren.

Tip 4. Zorg voor afleiding

Houd je niet al te veel bezig met het coronavirus. Zorg voor genoeg afleiding. Neem de tijd voor (extra) lichaamsbeweging; ga even een blokje om of volg online work-outs. Houd daarnaast je sociale contacten in stand. Zo kun je met de app ‘zoom’ gezellig met de hele familie tegelijkertijd videobellen.

Maak jij voor jezelf al dagelijks een planning? Heel goed. Zet dan ook op dit lijstje dingen waar je voorheen niet aan toe kwam. Je hebt nu eindelijk tijd om die ene boek te lezen, contact op te nemen met je vriend(in) of oud-collega maar denk ook aan huishoudelijke klusjes. Voldoende afleiding kan stress in deze periode verminderen.

Tip 5. Support en help anderen 

Wees elkaar support en help elkaar waar het nodig is. Check elke dag even hoe het gaat met familie, vrienden of buurtbewoners. Spring bij voor extra hulp zoals het doen van boodschappen of ophalen van medicijnen. Dit kan natuurlijk ook voor sociaal contact; bied een luisterend oor aan. Samen staan we sterk tegen corona.

Tip 6. Deel positiviteit

Betrap je jezelf erop dat je nu juist vaker op sociale media zit? Zo ja, deel dan positieve verhalen en beelden met elkaar. Denk aan de filmpjes die wereldwijd rondgaan van zingende Italianen. Of de oproep waar wij massaal applaudisseerden voor alle helden in de zorg. In tijden van de coronacrisis ontstaan er gelukkig ook mooie dingen.

Voor iedereen die last heeft van coronastress; houd de moed erin! Zorg in ieder geval goed voor jezelf én voor elkaar. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Vind op onderwerp