Hoe word je zelf de interviewer?

Hoe word je zelf de interviewer?

Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek en het zweet breekt je alweer uit. Welke vragen gaan ze stellen? Hoe moet je je voorbereiden, wat moet je aan? Het is dan eindelijk zover en van de nervositeit vergeet je tijdens het sollicitatiegesprek helemaal zelf vragen te stellen. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Wij vertellen hoe je zelf in de huid van een ‘interviewer’ kruipt en de juiste vragen stelt aan je (mogelijke) toekomstige werkgever.

Natuurlijk is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je uiterlijk, je verhaal en je CV. Maar minstens zo belangrijk is dat je middels het stellen van vragen probeert te achterhalen of de functie en de organisatie bij je eigen profiel passen. Als je namelijk helemaal geen vragen stelt, lijkt het alsof je de functie klakkeloos zal accepteren zonder daarbij je eigen afwegingen mee te nemen. Vragen stellen is kort gezegd een stuk assertiever. Maar hoe doe je dat?

- Durf vragen te stellen. Onderbreek de interviewer zeker niet tijdens zijn/haar verhaal, maar als iets onduidelijk is hoef je niet te wachten tot het einde van het gesprek te tot er gelegenheid is om vragen te stellen. Creëer die gelegenheid zelf. Maak het gesprek interessanter door de juiste vragen te stellen. Met open vragen kun je bijvoorbeeld veel te weten komen over onderwerpen en je toont daarmee enthousiasme. Vraag de interviewer bijvoorbeeld: hoe ziet u dat? Welke ontwikkelingen zijn volgens u belangrijk voor uw organisatie? Iemand die de juiste vragen stelt zal eerder onthouden worden in een sollicitatiegesprek.

- Zie de vragen als een middel om te achterhalen of de functie bij je past. Durf daarom ook meer kritische vragen te stellen (bewaar salaris en arbeidsvoorwaarden- vragen nog even voor het tweede gesprek) over de inhoud van de functie, het niveau, jouw mogelijke rol binnen de organisatie en de manier waarop beslissingen worden genomen bijvoorbeeld.

- Onderzoek met welke collega’s je zal gaan samenwerken als je de baan accepteert, voer bijvoorbeeld een gesprek met de receptioniste voordat je het gesprek hebt, vraag tijdens het sollicitatiegesprek verder naar diegenen met wie je gaat samenwerken en of je deze personen mag ontmoeten (een kleine kennismakingsronde). Na het gesprek kun je eventueel ook via social media contact met ze leggen. Met deze informatie kun je je vaak een veel beter beeld vormen van de organisatie en de mensen die er werken.

- Vraag niet alleen over de inhoud van de functie, maar probeer ook te achterhalen hoe een typische werkdag er uit ziet. Je krijgt dan al veel sneller een beeld van de werkdruk, de verantwoordelijkheid en de taken binnen de functie.

- Probeert iemand niet bijdehand of betweterig over te komen, ga uit van een wederzijds respect

- Zie het gesprek niet alleen als een vragenronde. Probeer het ook als een interessante en plezierige samenkomst te zien waar je lering uit haalt.

- Het klinkt misschien gek, maar neem ook het kantoor of de werkomgeving in je op en laat dit meewegen in je besluitvorming. Hangt er een informele sfeer, is het er gezellig of juist donker en kaal? Zijn er veel faciliteiten voor medewerkers of leeft iedereen zo’n beetje achter het bureau? Zijn mensen hartelijk of zien ze er allemaal gestrest uit? Allemaal factoren die mede bepalen wat voor soort werkplek je voor je hebt.

Vind op onderwerp