Je collegegeld per vak betalen?

Je collegegeld per vak betalen?

Minder studeren, minder betalen?

Stel je voor.... je maakt (nog) minder studie uren, je volgt de vakken die jij op dit moment wilt volgen, je betaalt alleen voor de vakken die je volgt en je houdt extra tijd over om werkervaring op te doen in bijvoorbeeld een bestuursfunctie, binnen een internationale organisatie of misschien wel om je eigen bedrijf op te richten? Kortom: meer vrijheid om je loopbaan naar eigen inzicht vorm te geven. De Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam starten een pilot!
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) starten een experiment met flexibel studeren. Dit houdt in dat je alleen collegegeld hoeft te betalen voor de vakken die je dat jaar wilt gaan volgen.

De HvA en UvA starten een pilot

1000 Amsterdamse studenten krijgen de mogelijkheid om alleen te betalen voor de vakken die zij volgen. Dit houdt in dat studenten die minder studeren (minder vakken volgen) niet het volledige bedrag aan collegegeld hoeven te betalen. Als de pilot succesvol blijkt, wordt het ook voor jou mogelijk om per vak collegegeld te betalen.

Is het collegegeld per vak betalen duurder?

Ja, betalen per vak zal in verhouding duurder zijn. In één keer het collegeld overmaken is goedkoper dan per vak betalen. Waarom?
Betalen per vak brengt extra administratieve lasten met zich mee voor onderwijsinstellingen. Daarnaast wil men voorkomen dat teveel studenten langer door studeren.

De pros en de cons

Natuurlijk zijn er voorstanders en tegenstanders voor dit initiatief. De pros en cons voor jou als student hebben we op een rij gezet:

De pros

  • Je geeft je eigen opleiding vorm
  • Je creëert meer tijd voor extra extracurriculaire activiteiten
  • De ervaring die je opdoet tijdens de extracurriculaire activiteiten bieden je de mogelijkheid jezelf goed te positioneren op de arbeidsmarkt je betaalt niet in een keer het volledige collegegeld
  • Je netwerk wordt groter door de dynamiek in klasgenoten

De cons

  • In verhouding betaal je meer collegegeld.
  • Je betaalt een opslag per vak. de kans dat je langer over je studie doet is groter.
  • Je hebt een stok achter de deur nodig om je studie af te maken
  • Tot slot: je wisselt van klasgenoten waardoor je waarschijnlijk niet de hele opleiding dezelfde studiebuddy hebt.

Resultaten poll 'Zou je langer gaan studeren als je je collegegeld per vak kan gaan betalen?'

Een van die nadelen is dat de kans dat je langer over je studie doet wordt vergroot. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

We sluiten de poll 'Zou je langer gaan studeren als je je collegegeld per vak kan gaan betalen?' af met 38 respondenten! Bedankt stemmers!

De resultaten zijn overduidelijk:

* Wel 79% geeft aan langer te gaan studeren als je je collegeld per vak kan gaan betalen.
* Slechts 21% geeft aan niet langer te gaan studeren als je je collegeld per vak kan gaan betalen.

Langer studeren!
Het collegegeld per vak zal hoger liggen dan het reguliere collegegeld, mede om te voorkomen dat teveel studenten langer door studeren. Uit de poll blijkt dat 79% van jullie langer gaat studeren als je je collegegeld per vak kan betalen. Dit ondanks dat het collegegeld per vak hoger zal zijn. 

We houden het experiment van de HvA en de UvA in de gaten en houden je op de hoogte over de ontwikkelingen.


Vind op onderwerp

STUDEREN POLL STUDENT RESULTATEN COLLEGEGELD HVAUVA