Laurie & Jozien – Vini Mini

Laurie & Jozien – Vini Mini

Laurie & Jozien zijn trotse moeders én de gezichten achter Vini Mini. Samen staan ze klaar voor elke mama en mini met als doel een gezond en zorgeloos leven zonder een voedselallergie. 

Founder Laurie deelt in dit interview hun eigen ontdekkingsreis en hoe Vini Mini is ontstaan. 

“Als baby kreeg mijn zoontje Viggo een heftige allergische reactie op kippenei. Uit medische testen bleek dat hij mogelijk ook een allergie zou ontwikkelen voor pinda’s en noten. Het advies was om Viggo volgens een vast schema bloot te stellen aan een lage dosis allergenen; een effectieve, maar tijdrovende aanpak. 

Helaas is Viggo niet de enige, want de afgelopen 10 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op de kwaliteit van leven en brengt hoge kosten met zich mee voor de maatschappij en de zorg. 

Ook heeft dit nadelen bij de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, want veel plantaardige producten bevatten topallergenen als peulvruchten en noten. 

Uit wetenschappelijk onderzoek én eigen ervaring blijkt dat 80% van de voedselallergieën te voorkomen zijn door allergenen vroeg en vaak aan je baby te geven. Zo ontstond het idee voor Vini Mini: de gemakkelijke, gezonde en betrouwbare oplossing voor het geven van allergenen om voedselallergie te voorkomen. 

Op onze website kunnen ouders wetenschappelijk onderbouwde informatie lezen. Ook kunnen ouders hier terecht voor supplementen en voedingsproducten voor baby’s met de juiste dosering allergeen eiwit. 

Voor moeders en mini’s 
Met Vini Mini willen we bijdragen aan een gezond, gelukkig en zorgeloos leven voor moeders en hun Mini in de eerste 1000 dagen. Dit is vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je mini 2 jaar oud is. Deze periode is namelijk bepalend voor de rest van het leven. 

Tijdens onze eigen 1000-dagen ontdekkingsreis kwamen we erachter dat we een aantal elementen misten. Wij willen moeders (en natuurlijk vaders) dit wel bieden zodat ze optimaal kunnen genieten van deze magische tijd. 

Om deze reden hebben wij de Vini Mini Tribe opgericht waarbij we leuke activiteiten organiseren met moeders (to be). Ook bieden we ze praktische tips, tools en producten voor een gelukkig en gezond leven voor moeder en mini. 

Én dat doen we niet alleen met en door moeders, maar ook via trainingen, artikels, lezingen, kennismaking met nieuwe producten, sporten, massages of een festival. We zijn nu bezig met het organiseren van ons eerste Vini Mini festival in Amsterdam. 

De rol van duurzaamheid 
Veel plantaardige producten bevatten allergenen als peulvruchten en noten. Steeds meer kinderen worden hier allergisch voor. Zo wordt het voor een steeds groter wordende groep ook lastiger om plantaardig te eten. 

Vini Mini probeert met haar producten te voorkomen dat kinderen allergisch worden, zodat ze de vrijheid hebben om voor een plantaardig dieet te kiezen. Daarnaast worden momenteel alle pinda’s buiten Nederland (en zelfs Europa) geteeld. Nederland haalt de meeste pinda’s uit Argentinië en China. 

In onze zoektocht naar eersteklas pinda’s met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk vonden wij boerin Anniek. In samenwerking met De Pindakaaswinkel lanceerden we de allereerste 100% Hollande pindakaas. De pinda’s van de 2021 oogst hopen we voor onze eigen producten te gebruiken. Ups en downs 
Voor ons was het opzetten van Vini Mini zeker niet makkelijk. Wij hebben te maken met strenge wetgeving omtrent babyvoeding en allergenen. Jarenlang is het advies ook geweest om allergenen te mijden terwijl wij juist tegen ouders zeggen dat ze het aan hun baby moeten geven. 

We hebben al heel wat tegenslagen gehad het afgelopen jaar. Toch denk je op dat soort momenten: als het makkelijk was geweest, dan was het er al geweest.  Gelukkig kunnen we deze momenten met elkaar delen. Zo geven we elkaar een peptalk en gaan er vervolgens weer keihard tegenaan. 

Van trauma naar positiviteit 
De levensbedreigende allergische reactie van Viggo heeft voor een persoonlijk trauma gezorgd. Vooral omdat hij toen pas 6 maanden oud was. Ik ben heel trots dat ik deze negatieve ervaring om heb kunnen zetten naar iets positiefs: namelijk het oprichten van Vini Mini. We hopen andere ouders te helpen om te voorkomen dat hun mini allergisch wordt.

Tips voor andere ondernemers 
Allebei zijn we perfectionistisch en hebben we jarenlang bij grote corporates gewerkt als Danone & Heineken. Voor ons was het nogal omschakelen, want bij een start-up moet je soms gewoon gaan met iets minder of met iets anders dan je eerst voor ogen had. 

Het optimaliseren komt later wel. De quote van Nelson Mandela heeft ons vaak geholpen: “You can never lose, only win or learn.” Denk hieraan op momenten dat het tegenzit, want dat gaat gegarandeerd gebeuren. 


Dromen en ambities
Vini Mini is voor ons succesvol als we voedselallergie zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Als we dat bij één mini voor elkaar krijgen, dan zijn we al heel blij. Alleen onze ambitie is groter.  

Graag willen we ALLE moeders en mini’s in de eerste 1000 dagen bijstaan met onze producten en diensten. Alles ten behoeve van een gezonde & gelukkige toekomstige generatie, want als moeder wil je eigenlijk alleen maar dat kind gezond en gelukkig is.” 

www.vinimini.nl
www.instagram.com/vini_mini_/

Vind op onderwerp