Lisa de Vries - Restricted Designs

Mega veel media-aandacht kreeg Lisa toen ze haar persoonlijke verhaal over haar net opgezette onderneming op LinkedIn plaatste.  Op een enthousiaste en open wijze introduceerde ze Restricted Designs, een bedrijf dat meubels opknapt. Lisa stoffeert stoelen en banken en haar bedrijf is in korte tijd enorm gegroeid. Lees hier haar succesverhaal.

“Ik werkte bij een veilinghuis als klantenservice medewerker en sales support medewerker voor de afdeling Art & Antique. Er zat echter, na twee jaar daar gewerkt te hebben, geen groei in. Nadat er een nieuwe werkwijze werd geïntroduceerd, merkte ik dat ik niet meer gelukkig was op deze werkplek en ben ik in december 2019 weggegaan. 

Ik solliciteerde als productmanager, maar door Corona kon ik geen nieuwe baan vinden. Aangezien ik thuis altijd al meubeltjes opknapte, ben ik deze hobby gaan uitbouwen.

Klanten
Via marktplaats zocht ik design en vintage meubels. Met mijn kleine aanhanger haalde ik de spullen op. Mijn huiskamer deed dienst als atelier: hier knapte ik design meubels, als gispen stoelen, en de jaren zestig meubels op. Vervolgens verkocht ik ze via Facebook en Marktplaats en zo is Restricted  Designs ontstaan.

Al vrij snel heb ik me als stoffeerder ingeschreven op de website ‘Werkspot’. Op deze site kan men klussen plaatsen waar vakmensen op kunnen reageren. Hierdoor kreeg ik veel klanten. Ik lever een haal- en brengservice voor slechts €65 euro per rit met een maximale rijtijd van één tot anderhalf uur. Tegen een aangepast tarief rijd ik door heel Nederland.

Alles is te leren!
Het is natuurlijk niet altijd meteen goed gegaan, ik heb geen opleiding gedaan tot meubelstoffeerder. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd.  Zo heb ik weleens een hoes helemaal overnieuw moeten maken. Op YouTube zijn informatieve video’s te vinden. Daarnaast heb ik veel gelezen over het vak stofferen en heb ik materiaalonderzoek gedaan.

Soms vraag ik advies aan een andere stoffeerder. Toen ik Gispen stoeltjes ging opknappen, wist ik niet precies welk schuim ik nodig had. Het fijne is dat ervaren stoffeerders het leuk vinden om me verder te helpen.

Inmiddels ben ik verhuisd naar een nieuwbouwappartement waar ik via een vaste trap binnenshuis naar de kelder kan. Hier is mijn nieuwe atelier van 70m2 gevestigd. Mijn mini aanhanger heb ik ingeruild voor een grote.

Doordat ik communicatie/media heb gestudeerd heb ik mijn eigen website kunnen bouwen. Ik kan goed boekhouden. Buiten het feit dat mijn moeder wel eens helpt met het demonteren van de meubels doe ik alles zelf. Mijn motto is: ‘Gaan, en doen en proberen, alles is te leren!’

Lastige momenten
Tegen de verkeerde klanten aanlopen is het meest vervelende dat ik heb meegemaakt. Beide keren ging het om geld. Bij de één draaide het om een korting die ik op aanvraag gegeven had en waar de klant uiteindelijk ging klagen over het tijdstip van oplevering. Deze wilde niet meer betalen in eerste instantie, maar eiste even later nog meer korting. Toen heb ik juridisch advies ingewonnen.

De andere klant was bij het ophalen van de nieuw gestoffeerde meubels de portemonnee vergeten. Helaas heeft die persoon nooit meer een online overschrijving gedaan. Dit soort dingen zijn echt niet leuk en het hakt er behoorlijk in. Het resulteert ook in geen kortingsmogelijkheden meer bij Restricted-designs en blind iemand vertrouwen doe ik ook niet meer.

Top
Dat mijn werk gewaardeerd wordt door anderen is top. Ik ervaar erkenning op het moment dat ik doe wat ik graag wil doen en niet een rol speel om aan verwachtingen te voldoen. Ik heb altijd geloofd in mezelf en die drive om achter jezelf te staan maakt me succesvol.

Als er even iets tegenzit, zoek ik steun bij andere zzp’ers en deel ik mijn verhaal via LinkedIn, waar ik altijd positieve reacties krijg.

Tip voor startende ondernemers
Laat je niet kisten door al die mensen met meningen. Mensen adviseerde mij om dit werk als bijbaan te zien en er niet al mijn tijd en geld in te investeren. Maar dan had ik nu nooit een goed lopend eigen bedrijf gehad! 

Ga er 100% voor en zoek iemand die je wel steunt, waar je inspiratie uithaalt. Zo heb ik een tante die in de modewereld zit en mij met haar verhaal enorm gemotiveerd heeft.

Dromen & ambities
Voor de rest van dit jaar is de agenda helemaal vol met het opknappen van meubels. Nu kan ik nieuwe investeringen doen, zoals een ledermachine aanschaffen waarop ik dik leer kan naaien. Hier is veel vraag naar. 

Ik ga een eigen meubellijn opzetten met eigen gemaakte ontwerpen waarin duurzaamheid centraal staat. Ik gebruik gerecyclede materialen bijvoorbeeld petflessen en introduceer refurbished meubels - affordabel design!”

www.restricted-designs.nl

Vind op onderwerp

ONDERNEMEN HOBBY MEUBELS