Lisa Schotman - The Collection One

Lisa Schotman - The Collection One
Lisa Schotman is eigenaresse van The Collection One en verkoopt vintage items en duurzame kledingmerken. 
Sinds afgelopen maart heeft ze haar eigen winkel geopend in Amsterdam; haar droom ging in vervulling. Lees hier meer over Lisa’s verhaal en hoe The Collection One is ontstaan.

“Ik wist al heel lang dat ik een winkel wilde openen. Na mijn opleiding Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers’ aan de Hogeschool van Amsterdam besloot ik de stap te wagen en een paar maanden later was mijn webshop gelanceerd.

Allereerst begon ik dus met een webshop. Op deze manier kon ik het concept testen met mijn eigen spaargeld. In het begin werkte ik met een heel ingewikkeld concept van basic items van duurzame merken en vintage in de trends van het seizoen. Dit paste toch niet bij de gedachte die ik wilde uitstralen.

Mijn intentie was om juist een online shop te zijn waar je bewust kleding koopt die je lang kunt dragen. Langzamerhand groeide The Collection One uit naar een webshop met duurzame merken en vintage items in zachte en natuurlijke kleuren.

Vorig jaar zomer, besloot ik na twee jaar, om nog een stap te wagen en een fysieke locatie te openen. In die twee jaar daarvoor had ik al een shop-in-shop én deed ik mee met een paar pop-ups: ik wist daarom dat mijn producten het best offline verkochten.

Na het schrijven van een ondernemingsplan en het regelen van een investering, had ik redelijk snel een pand gevonden. Sinds afgelopen maart heb ik een eigen winkel aan de Czaar Petersstraat in Amsterdam.

Duurzaamheid staat centraal
Voor mij was het logisch om een duurzame winkel te beginnen. Ik heb namelijk voor mijn opleiding Commerciële Economie een mode opleiding gevolgd. Ook waren veel van mijn stage en werkplekken op kleding gericht. Ik kreeg door hoe vervuilend de fast-fashion industrie is en hoe slecht mensen in deze keten betaald worden.

Deze kennis wil ik graag delen en vanuit daar is ook mijn winkel ontstaan. Bij de inkoop van kleding bedenk ik mij altijd: welke vragen zullen mijn klanten stellen en kan ik mijzelf verantwoorden? Hierdoor heb ik een mooie selectie gevonden van (kleine) merken die vooral in Europa produceren met mooie, duurzame stoffen.

Werken op gevoel
De webshop en de fysieke winkel run ik zelf. Alles wat hierbij komt kijken is dus mijn verantwoordelijkheid. Elk seizoen koop ik mijn duurzame kledingmerken in en binnen het seizoen koop ik vintage in. Dit doe ik op gevoel.

Als ik merk dat ik niet zoveel vintage kleding meer heb, dan plan ik een afspraak in met de vintage groothandel. Verder help ik natuurlijk klanten in de winkel.

Wanneer er geen klanten zijn, zorg ik dat de webshop up-to-date is. Ook vind ik het belangrijk om online zichtbaar te zijn. Op Instagram plaats ik (bijna) dagelijks berichten en Instagram stories.Balans vinden
Nu tijdens Corona vind ik het best pittig om een winkel te draaien. Begin maart ging ik open en niet veel later begon de ‘intelligente lockdown’. Op dit moment probeer ik de juiste balans te vinden om te zorgen dat mijn winkel het overleeft totdat de maatregelen weer versoepelen.

Tips voor startende ondernemers
Go for it! Start en begin met het testen van je concept en vraag mensen om hun mening of help. Zelf vind ik het vragen om hulp of tips soms (ook) moeilijk, maar het helpt mij wel verder om concrete plannen te maken.

Zo vraag ik wel eens om advies via het forum Higher Leven en heb ik een coach ingeschakeld bij het schrijven van het ondernemingsplan voor mijn winkel.

Dromen & ambities
Het lijkt mij leuk om The Collection One nog verder uit te bouwen, denk aan een eigen merk. Hier ben ik stiekem al mee bezig. Zo laat ik nu tasjes maken van de stoffen van vintage kleding; stay tuned!”

thecollectionone.com
www.instagram.com/thecollectionone/

Vind op onderwerp