Machteld Rijnten & Marieke Kamphuis - Duurzame Woonbeurs & The Substitute

Machteld Rijnten & Marieke Kamphuis - Duurzame Woonbeurs & The Substitute

Via een gedeelde kennis hebben Machteld en Marieke elkaar ontmoet. De twee vullen elkaar aan als je het over ondernemerschap hebt. De één met een commerciële/financiële achtergrond, de ander met een creatieve/marketing achtergrond. Zij hebben een community voor duurzame merken en professionals (interieurarchitecten, ontwerpers en stylisten) opgezet. The Substitute is hét platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouwing. Met enthousiasme en gedrevenheid vertellen Machteld en Marieke over de Duurzame Woonbeurs, de website en hun droom: een circulair wooncentrum: een duo-interview over The Substitute.

“Er veranderde een aantal dingen in mijn leven waardoor ik ook ging nadenken over ander werk (Machteld red.). Ik wilde graag iets goeds doen, iets duurzaams. Ik begon met het duurzaam verbouwen van mijn huis. Hierin merkte ik dat het nog niet zo eenvoudig was om materialen te vinden die aan mijn duurzame wensen voldeden. 

Veel meubels uit mijn huis zijn tweedehands, heb ik zelf gemaakt of zijn opgeknapt. Zo heb ik een ‘groene’ gietvloer met vloerverwarming, muren van leem en duurzame tegels in de keuken. De nieuwe materialen hebben een lange levensduur en/of zijn gemaakt van recyclebare grondstoffen. 

Een gedegen onderzoek is nodig om uit te zoeken hoe en waar producten gemaakt worden en van welk vervoer gebruikt gemaakt wordt oftewel hoeveel CO2 uitstoot er dus is. Mijn huis verbouwen heeft geleid tot het idee om de consument overzicht, inspiratie en kennis op het gebied van duurzaam wonen te bieden, zodat ze gemakkelijk, bewuste keuzes kunnen maken. Samen met Marieke is de Duurzame Woonbeurs in ongeveer vier maanden opgezet en vond dit plaats in oktober 2019.”

Marieke: “Met mijn achtergrond als commercieel directeur bij een duurzaam crowdfundingplatform en consultant voor impact financiers ben ik erbij gehaald om mee te denken over hoe we geld bij elkaar konden krijgen. Ik werkte al voor mezelf, met verschillende impact ondernemers, maar vroeger wilde ik altijd binnenhuisarchitect worden. Ik was met een duurzaam interieurblog begonnen omdat ik merkte dat mensen die geïnteresseerd waren in een duurzame inrichting niet wisten waar ze dit soort merken konden vinden.

Toen ik eenmaal met Machteld had gesproken over de plannen voor een duurzame woonbeurs hebben we besloten samen verder te gaan. Ons werk bestaat voor een groot deel uit onderzoek, brainstormen, plannen uitwerken, lobbyen, netwerken, inspireren en innovatieve bedrijven benaderen. We zijn op dit moment op zoek naar een jonge afgestudeerde die The Substitute met onderzoek verder kan helpen. 

We willen namelijk echt goed in kaart brengen wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een stalen kast en een houten variant en een kast die in Nederland wordt geproduceerd of in Azië. Én dat voor alle materialen en producten zodat je een juiste afweging kunt maken tussen de impact die een product heeft bij fabricage, het afval dat er ontstaat bij vervanging en bijvoorbeeld de recyclebaarheid.”

Duurzame Woonbeurs
“Wij willen laten zien dat je met duurzaam je huis inrichten een prachtige look kunt creëren en dat dit ook heel goed betaalbaar is. Daar waar de food- en mode-industrie al jaren eerder zijn gestart, staat interieur nog in de kinderschoenen. 

Het is echter wel noodzakelijk dat we de vervuiling die het aanschaffen van nieuwe producten met zich meebrengt tegenhouden. De reguliere manier van produceren, vervoeren en verpakken zorgt voor te veel afval. De houdbaarheid van veel meubelen is kort en de recycling ervan is nihil. De Duurzame Woonbeurs is opgericht om consumenten te inspireren met een groot en breed aanbod op het gebied van duurzaam wonen.

Fantastische woonmerken brengen we samen die zich gespecialiseerd hebben in upcycling, tweedehands, bio groen, vintage of circulair design. De beurs vindt plaats in maart 2021 in de Kromhouthal in Amsterdam noord. Op onze website staat alle informatie over de beurs en welke bedrijven er te vinden zijn. De foto’s van oktober 2019 spreken voor zich.

The Substitute
Via het digitale platform The Substitute delen wij netwerk, kennis en marketing-power, waarmee consumenten geïnspireerd en geïnformeerd worden. Naast het hoofdevent de Duurzame Woonbeurs organiseren we verschillende (online) lezingen en workshops op het gebied van duurzaam interieur. Daarnaast zijn we uitgenodigd als de duurzame interieurexperts voor het tweede seizoen van The Green Make-over op SBS6.

SUB-methode
The Substitute heeft een methode ontwikkeld waarbij consumenten geholpen kunnen worden om beslissingen te nemen met betrekking tot een ander interieur. Deze tool geeft een goed beeld van alle duurzame alternatieven voor jouw interieur of die van je klanten. De SUB-methode staat voor:
  • Save: Dit gaat over repareren, up-cyclen, vintage, tweedehands, erfstukken en goed onderhouden spullen. Door te kijken wat je nog je hebt en wat er eventueel opgeknapt kan worden of tweedehands aangeschaft kan worden bespaar je het meest;
  • Use: lenen, leasen, ruilen;
  • Buy: Bio-based, circulair, modulair, Nederlandse kwaliteit, low impact zoals lage CO2 uitstoot of recycled materiaal. Besluit je iets nieuws te kopen, kies dan voor prachtig gemaakte en duurzaam ontworpen producten.
Wil je meer over deze methode weten, neem dan een kijkje op de website of neem contact met ons op.

Tip voor startende ondernemers
Ga er voor en don’t give up! Geloof in wat je doet, je moet niet heel snel rijk willen worden, maar doe het vanuit je hart: met passie gaat het zeker lukken. Denk groots maar maak kleine stappen, je kunt immers niet alles tegelijkertijd oppakken. Vind een goede partner want dan kun je sparren, brainstormen en taken verdelen.

Leermomentje
Corona heeft ons vertraagd. De tweede Duurzame Woonbeurs zou namelijk in september 2020 plaatsvinden maar die hebben we moeten verplaatsen naar maart 2021. Workshops moesten afgelast worden. Ons kantoor op de NDSM werf werd hierdoor onbetaalbaar.

Ons motto is: ‘We maken geen fouten, we hebben learnings.’ Dus toen onze persronde gepland was, vorig jaar, en de beurs nog volop in opbouw was, hadden we een leermomentje. Gelukkig vonden de influencers en pers het grappig en is er positief over de beurs geschreven.

Euforie
Er is een bepaalde energie voelbaar die ons het vertrouwen geeft dat onze onderneming gaat slagen.
Verschillende (duurzame) merken en allerlei professionals waar we contact mee hebben zijn blij dat wij The Substitute opgezet hebben. 

Wij zijn namelijk oprecht geïnteresseerd in al die kleine, innovatieve bedrijven die hart hebben voor de natuur en maatschappij en die al een tijd bezig zijn met betere zichtbaarheid. Met de website en de beurs ontstaat er een platform waar iedereen een plek heeft. Dit is grandioos.

Dromen & ambities
We hebben een circulair wooncentrum opgezet: een mix van ‘save, use en buy conscious’. Op deze plek kun je alles vinden met betrekking tot duurzaam interieur. Van een bouwmarkt met tweedehands bouwmaterialen tot het aanbod van vintage, tweedehands en vele duurzame (nieuwe) woonmerken. Mooi is dat het begint met een fijnmazige milieustraat. Afval is grondstof in de nieuwe economie. Hierover zijn we met diverse gemeentes in gesprek.”

www.duurzamewoonbeurs.nl
www.thesubstitute.nl

Vind op onderwerp