Manon Erné – byma.tweedehands

Anderhalf jaar werkte Manon als zelfstandig fotograaf en videograaf voor duurzame bedrijven voordat Corona haar intrede deed en de opdrachten stil kwamen te liggen. Vindingrijk als ze is, zette ze snel een tweede bedrijf op.  Met byma.tweedehands verkoopt ze via Instagram vintage spullen: pareltjes uit kringloopwinkels. Met gedrevenheid en enthousiasme buigt ze flexibel mee en vertelt ze in deze rubriek over haar gemaakte stappen.

“Nadat door Corona opdrachten stil gelegd werden en ik geen nieuwe fotografie en videografie opdrachten kreeg, ben ik na drie maanden Tozo iets anders gaan bedenken wat ik leuk vind en waar ik een onafhankelijk inkomen mee kan verdienen. Ik houd erg van kringloopwinkels.

In mijn huis staan ook spullen uit de kringloopwinkel en mijn vrienden vinden die spullen gaaf en willen weten hoe ik er aan kom. Daarom dacht ik: ‘Waarom ga ik niet voor anderen kringlopen?’

Zelfstandig fotograaf en videograaf
Natuurlijk wil ik graag dat straks de fotografie- en video-opdrachten weer gaan lopen. Ik heb de opleiding International Communication & Media gedaan met een thuisstudie grafisch ontwerpen. De cursus fotografie en heel veel oefenen heeft me tot professioneel fotograaf gemaakt. 

Ik maak filmpjes voor duurzame bedrijven die hulp nodig hebben om zichzelf goed in de markt te zetten. Ik film bijvoorbeeld op events en maak van die gebeurtenis een filmpje, dat post ik voor hen op social media. Een aantal leuke opdrachten kwamen dit jaar echter stil te liggen, vandaar dat ik byma.tweedehands ernaast heb opgezet. 

Kringloop
In één week tijd bezocht ik al mijn favorieten kringloopwinkels en kocht alles wat me geschikt leek om via Instagram te verkopen. Voor de afleverbonnen kocht ik een printer en voor mijn huisstijl kon ik fijn helemaal losgaan. Vervolgens voerde ik alle schoongemaakte artikelen in een Excel bestand in. 

Én doordat ik fotograaf ben, had ik alles in huis om goede foto’s van de producten te maken. Met mooi, natuurlijk licht en een zachte achtergrond zien mijn foto’s er op Instagram prachtig uit. Het was enorm veel werk, maar ik vind het leuk om te doen dus het geeft niet.

Maandpakketten
Op Instagram investeer ik in advertenties. Doordat ik gericht mijn doelgroep en leeftijd kan selecteren, bereik ik precies die mensen waarvan ik weet dat ze mijn tweedehands kringloopspullen leuk vinden. Ik maak zelf, voor de verkoop, scrunchies van tweedehands stoffen en binnenkort ook tote bags. 

De verkoop via Instagram ging meteen goed. Om portokosten te besparen bied ik maandpakketjes aan. Mensen kunnen op deze manier producten bestellen die ik samenvoeg in één pakket en na een maand via post.nl verstuur.

Even schrikken
ManonErne.com: Toen ik hoorde dat een leuke video-opdracht voor het Songfestival niet door kon gaan omdat deze voor 2020 is afgelast, was ik teleurgesteld. Ik hoop dat het Songfestival volgend jaar wel weer live door kan gaan. Ook had ik andere, leuke fotografie- en video-opdrachten die ‘on hold’ zijn gezet. Mijn schrik heb ik echter al snel om weten te zetten in iets productiefs: byma.tweedehands.

byma.tweedehands: Midden in de zomer, met de warmte in de vakantietijd, lag de verkoop ineens stil. Ik had juist besloten niet meer te adverteren omdat het zo lekker liep. Aangezien de videografie ook stil was komen te liggen, dacht ik dat met dit project hetzelfde zou gebeuren. 

Opgeven wilde ik niet want er zat al veel tijd en energie in. Op Instagram ben ik actiever geworden en heb ik het adverteren voortgezet. Gelukkig merkte ik snel resultaat en loopt de verkoop weer lekker. 

Geluksmoment
Het doet me goed als ik een leuk berichtje krijg en mensen zeggen blij te zijn met het opgestuurde product. Het echte geluksmoment? Ik denk dat dit nog moet komen. 

Tips voor startende ondernemers
Doe je research! Ik ben in het diepe gesprongen en heb op de harde manier mijn lessen geleerd. Vandaar dat ik een ander aanraad om op je gevoel te vertrouwen en structuur aan te brengen.

Bedenk hoe je iets wilt hebben en bescherm jezelf tegen een overload aan werk. Ik heb geleerd te plannen en de verzendingen naar twee keer per week teruggebracht. Wanneer je dit helder communiceert, vinden klanten het helemaal goed.

Dromen & Ambities
Mijn bedrijf byma is heel groot en ik heb een fijne klantenkring. Mensen kunnen shoppen in mijn showroom / studio. Ik sta op verschillende markten met mijn byma.tweedehands spullen. Mijn eerste marktverkoop vindt plaats op 27 september in Leiden. Het zou leuk zijn als je langs komt dus houd mijn Instagrampagina goed in de gaten.

Een grote droom van mij is om te reizen en daar content over te maken: reisvideo’s. Volgend jaar wil ik een jaar naar Australië. Het zou fantastisch zijn als ik daar kan reizen en werken voor duurzame bedrijven waarbij ik mijn reisvideo’s kan inzetten of anderszins kan werken met foto- en videografie.”

www.instagram.com/byma.tweedehands/
www.manonerne.com

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.

Vind op onderwerp

DUURZAAM ONDERNEMEN PASSIE