Marlies van Heusden - Nature Bar

Marlies van Heusden - Nature Bar

In Amsterdam ben je bij Nature Bar op het juiste adres voor handgemaakte en natuurlijke zeep. In dit interview vertelt founder Marlies van Heusden meer over het ontstaan van Nature Bar en wat haar missie is. Lees mee en laat je inspireren. “Een tijd geleden heb ik een aantal maanden in Latijns-Amerika doorgebracht. Waarom? Ik was de overconsumptie zat en wilde weer dichter tot mezelf én de natuur komen. Dit is aardig gelukt kan ik je vertellen. 

Zo was ik in Mexico op zoek naar een Calendula zalf omdat ik lek was geprikt door muggen. In een klein winkeltje vol met allemaal gedroogde kruiden en edelstenen vond ik handgemaakte Calendula zeep met echte bloemblaadjes. Tot die tijd had ik er nooit bij stilgestaan dat Calendula een bloem is. Ik weet nog goed hoe verwonderd ik was over de kracht van dat kleine stukje zeep. Altijd heb ik al het verlangen gehad om iets met mijn handen te creëren, om iets tastbaars te maken, iets waarmee ik de wereld mooier maak. Eenmaal terug in Nederland ben ik ook verliefd geworden op het ambachtelijke maakproces. 

Ambachtelijk en uniek 
Het zaadje voor mijn eigen onderneming was gepland en zo is Nature Bar ontstaan als een zeep en shampoo bar merk. De Nature Bars zijn natuurlijk en circulair en worden met de handgemaakt. Dit gebeurt in kleine oplage en op een traditionele en ambachtelijke wijze. Zo is elke Nature Bar uniek, net zoals wij zijn. 

Als kleine ondernemer doe ik eigenlijk alles zelf, wat mijn werk enorm afwisselend maakt. Van zeep maken, circulaire ingrediënten ophalen, verwerken van bestellingen, finance tot het maken van content voor de social mediakanalen. Dit voelt af en toe als jongleren, maar de enorme afwisseling spreekt mij enorm aan in het ondernemers vak. 

De rol van duurzaamheid 
Mijn missie is om met Nature Bar mensen te inspireren om beter voor zichzelf en de natuur te zorgen. Als consument heb je meer macht dan je denkt. Met een ogenschijnlijke kleine aanpassing kun je een enorme impact maken. Wist je bijvoorbeeld dat je gemiddeld 21 plastic flessen aan douchegel en shampoo per jaar gebruikt? 

Bij Nature Bar speelt duurzaamheid een centrale rol. Voor mij is het een fantastische uitdaging om zelf ook weer steeds een stapje verder in de goede richting te zetten. Dit doe ik o.a. al door bijvoorbeeld te werken met een circulaire kern ingrediënt. Daarnaast kies ik ook voor een composteerbare verpakking die geheel plasticvrij is. 


Dieptepunt & Succes 
Onlangs ben ik verhuisd naar de nieuwe Atelier locatie op de Sint Annendwarsstraat 9 in Amsterdam. Na een week ontstond er een lekkage waardoor het water uit de tl-verlichting goot. Gelukkig heb ik met snel handelen bijna alles kunnen redden, maar laten we zeggen dat dit zeker niet mijn hoogtepunt was als ondernemer. 

Het grootste succes zijn toch wel al die terugkerende klanten die zo enthousiast zijn over Nature Bar. Als ondernemer is het hartverwarmend om al die positieve reviews te lezen. 

Én om te zien dat zoveel mensen beter voor zichzelf en de natuur willen zorgen. Dit geeft mij echt energie, want samen moeten we het verschil maken. 

Tips voor startende ondernemers
Mijn tip is om vanaf het begin jouw idee te delen met mensen. Het zal je namelijk verbazen hoeveel mensen willen helpen. Ook is het belangrijk dat jouw idee echt iets is waar je zelf achter staat, want geloof mij je gaat hier heel veel tijd in steken.

Dromen en ambities
Het is mijn droom om met Nature Bar volledig circulair te zijn. Op dit moment is de verpakking composteerbaar en bevat elke zeep en shampoo bar al een circulaire kern ingrediënt, een ingrediënt dat anders weggegooid zou worden, denk bv. aan koffiedik. In de toekomst wil ik hier graag nog een vervolgstap in maken. “www.naturebar.nl
www.instagram.com/naturebarsoap/

Vind op onderwerp