Wil jij ook betaald worden om naar de dikste Festivals te gaan?

Wordt festivalmedewerker! Lees verder

Max Stam - NextBrush

Max Stam - NextBrush

Het startte allemaal in 2012 met Patrick Kuijper die op de middelbare school het idee kreeg een meer duurzame tandenborstel op de markt te brengen. Tot zijn verbazing waren er al tandenborstels van bamboe in gebruik, maar niet in Europa. 

Hier lag de uitdaging.
Zijn vrienden Max Stam en Jordi Talhout volgde hem op de voet en samen hebben zij NextBrush opgezet. Max vertelt over hoe het is gelopen en wat er verder op stapel staat.

“Via een tip, van een producent in Ajax dassen, kwam Patrick bij de site van Alibaba waar hij vanuit China de eerste 5000 bamboe tandenborstels afnam en via zijn webshop verkocht. De kwaliteit was niet zo goed en de verkoop verliep mede daarom matig.

Op hetzelfde moment dat Patrick het niet meer zag zitten en ik wilde stoppen met mijn studie Vastgoed & Makelaardij liep het contract van mijn baan waarin ik veel acquisitie deed af. Toen zijn we om tafel gaan zitten en besloten er gezamenlijk een professioneel bedrijf van te maken. We trokken een handelsagent aan en NextBrush was geboren.

Studeren en een bedrijf opbouwen
Patrick en Jordi gingen Bedrijfseconomie studeren en ik Commerciële Economie. Naast de studie zetten we ons volledig in voor NextBrush. Jarenlang werden vakanties en feestjes overgeslagen. Al ons spaargeld ging in de business zitten. Mijn vader ondersteunende ons met een werkruimte en doordat ik thuis bleef wonen kon ik op de huur besparen.

We vonden een producent in China en er werd een oplossing tegen het loslaten van de haartjes bedacht, want dat was het grootste probleem bij die eerste 5000 exemplaren. 

Triomf
Een neef bleek als distributeur te werken in de cosmetica-handel. Hij werd onze mentor. De contacten met Etos die we aan het opbouwen waren, kwamen hierdoor in een stroomversnelling.

Wij zijn heel trots dat we als kleine en jonge onderneming Etos aan ons konden binden. We hebben laten zien dat ons product levensvatbaar is voor de grote markt: dat we impact maken. Deze triomf hebben we met een fles champagne gevierd.

Colgate heeft met hun eigen bamboe tandenborstel onze plaats bij Etos overgenomen. Ons hart ligt eerlijk gezegd ook meer bij de zelfstandige winkeliers, daar richten we ons nu op. Natuurlijk is NextBrush ook online te bestellen.

NextBrush
Aangezien een doorsnee tandenborstel wordt gemaakt van verschillende soorten kunststoffen kan deze nooit gerecycled worden. Wij willen het duurzamer en dus beter doen met bamboe; een snelgroeiende grassoort. De haartjes van NextBrush zijn gemaakt van BPA-vrije nylon. Afwegingen worden gemaakt op basis van kwaliteit, toepasbaarheid, hygiene, duurzaamheid, circulatie en prijs. 

Onze eerste volledig kartonnen verpakking van de tandenborstel werd door winkelende klanten opengemaakt. Voor de tandenborstels in de winkels is daarom een venster in de verpakking gemaakt. Dit venster is gemaakt van PET-flessen die 100% recyclebaar zijn. 

Een transparant venster kun je ook van zeewier maken, dan wordt de tandenborstel wel viermaal zo duur en is er niemand die ‘m koopt. Ons doel is echter dat de bamboe tandenborstel niet duurder is dan die van kunststof en dat mensen deze wel kopen.

Blijven verbeteren
We hebben alle drie onze specifieke kwaliteiten die het team sterk maakt. Patrick is een procesdenker en Jordi de pragmaticus: down to earth. Ik ben de verkoper. Iedere mail die de deur uitgaat wordt zes keer nagekeken. Bij elke productieronde kijken we wat we kunnen verbeteren.

NextBrush heeft drie varianten: soft, medium en hard en is onder andere bij Ekoplaza en Dille & Kamille verkrijgbaar. Ik ben super trots dat wij aansluiten bij Dille & Kamille, dit is echt een mooie stap. Sinds kort hebben we ook een kindertandenborstel.

Tip
Een open en rechtstreekse communicatie ten behoeve van het verbeteren van je product is een vereiste. Wij zijn alle drie gedreven en geven elkaar de ruimte.

Dromen & ambities
Twee keer per jaar geven we aan nieuwe ondernemingen teachings en advies over ondernemerschap. Voor ons is dat ook leerzaam en het is mooi anderen verder te kunnen helpen.

We gaan groeien! Andere producten met betrekking tot mondzorg zoals mondwater en tandpasta gaan we op de markt brengen. We hebben grootste plannen met betrekking tot allerlei verzorgingsproducten. Daar kan ik over een half jaar meer over vertellen, houd onze website daarom goed in de gaten.

www.nextbrush.nl 

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl.

Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp

AMBITIES DUURZAAM ONDERNEMEN DROMEN