Ondernemer Gül Akcaova - Sidekick Mattie

Ondernemer Gül Akcaova - Sidekick Mattie

Tijdens haar studie Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht onderzocht Gül Akcaova de effecten van afleiding door de smartphone tijdens het studeren. 



Toen ze na een Hackathon de eerste prijs voor haar project won, heeft ze een app ontwikkeld: ‘Mattie’. Maar deze is nooit voor het onderwijs ingezet. Wat is er gebeurd en waar ben je nu mee bezig?

“Uit eigen ervaring weet ik dat het makkelijk is afgeleid te worden door de mobiele telefoon.  Bij navraag bleek dat mijn medestudenten daar ook last van hadden. Ik vroeg me af wat ik hiertegen zou kunnen doen. Zo is mijn onderzoek naar de effecten van social media gestart.

Contacten leggen
In 2015 werd een Hackathon georganiseerd. In deze bijeenkomst van diverse studenten werd aan een gezamenlijk thema gewerkt: ‘hoe kan technologie gebruikt worden om het onderwijs te verbeteren?’ 

Ik bedacht een oplossing om overmatig gebruik van de smartphone, met name tijdens het studeren, tegen te gaan en won de eerste prijs. Deze prijs heb ik als startkapitaal ingezet om de app Mattie te ontwikkelen. Ik heb er eind dat jaar mijn afstudeerproject van gemaakt en een businessplan opgezet.

Met de steun van app-ontwikkelaars en spaargeld had ik geen investeerder nodig. Het eerste prototype van de app kwam pas in juni 2016 in de play store omdat onderzoek veel tijd vraagt. Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit contacten leggen en acquisitie, daar ben ik wel 40 uur per week mee bezig.

De werking van de app
De app Mattie maakt gebruik van de Pomodoro-techniek. Dat is een methode voor timemanagement. In blokken van 25 minuten werk je geconcentreerd aan je opdracht en worden berichtgevingen tegengehouden. Dan volgt een pauze van 5 minuten waarin je online kunt. Na twee uur heb je 15 minuten pauze.

Tegenslag in testfase
De app gebruikers groeide snel van 500 naar 3000 in 2017 mede doordat Emerce en FunX ons benaderden, we introduceerden daarom een abonnement om het business model te toetsen. Om een pilot te kunnen draaien in het onderwijs, legde ik contact met hogescholen. Telkens kon de pilot niet doorgaan. De bureaucratische instelling en timing speelde hierin een rol.

Toch schakelde ik mijn netwerk in en ben doorgegaan. Het voordeel was het nieuwe curriculum: “21ste eeuw vaardigheden” waar de app, die beschikbaar kwam in de app store iOS en Android, precies bij aansluit. Maar het mocht allemaal niet baten. 

Gedurende het project verlegde ik de focus naar het mbo en voortgezet onderwijs, waar twee docenten enthousiast reageerden op de pilot. De app werd geoptimaliseerd en bijgewerkt. Ik deed onderzoek naar privacy van de studenten en de eventuele aansprakelijkheid. Wederom kwam er in het laatste stadium geen reactie meer van de school. Uiteindelijk heb ik besloten te stoppen met de app omdat het mij geen energie meer gaf en enkel energie kostte.

Eigenschappen van een ondernemer
Oplossingsgericht zijn en positief denken zijn eigenschappen die je als ondernemer moet hebben. Kansen zien en die durven pakken horen bij het ondernemerschap. Ben je een sociaal persoon? Dan is het makkelijker contacten te leggen, je netwerk gebruiken is heel belangrijk.

Wat ik andere student-ondernemers mee wil geven is je eigen ‘guts’ vertrouwen. Bepaal zelf of feedback van anderen van waarde is voor jouw project.

Wat nu?
Op dit moment zit ik in het tweede jaar van mijn studie Master in Management en ben ik weer helemaal opgeladen. Ik geef gastcolleges over wat het ondernemerschap op het mentale en emotionele vlak met je kan doen op het MBO en HBO. 

Toekomstplannen
Mijn studie Management aan de Open Universiteit in Utrecht heb ik bijna afgerond, dan heb ik een master in Managementwetenschappen met een specialisatie in beleidsnetwerken. In de komende periode specialiseer ik mij op internet governance.

Ik ben geboeid door hoe een algemeen goed als het internet wordt gereguleerd door commerciële partijen, NGO’s en de politieke belangen die landen hebben. Dit gaat onder andere over de invloed van internet op ons leven en heeft te maken met mensenrechten.”

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl 
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!