Ondernemer Kelly Fagan - ‘Cultcha-Kombucha’

Ondernemer Kelly Fagan - ‘Cultcha-Kombucha’

Om je eigen bedrijf te laten floreren heb je op de eerste plaats passie nodig en dat draagt Kelly uit in haar manier van het brouwen tot het op de markt brengen van ‘Cultcha-Kombucha’. Met haar liefde voor koken en gevoel voor fijne smaken heeft zij op een natuurlijke en eerlijke wijze een frisse, gezonde, non-alcoholische drank op de kaart gezet. Kelly Fagan deelt haar enthousiasme over duurzaamheid, samenwerken en bewustwording.

“Eerst maar even uitleggen wat Kombucha is. De basis van, het uit China en Japan afkomstige, drankje kombucha is zwarte of groene thee met suiker waar een zwam (SCOBY: symbiotic culture of bacteria and yeast) aan toegevoegd wordt. Door fermentatie ontstaat een friszure drank die je met andere kruiden verder op smaak kunt brengen.

Wat ging er aan vooraf?
Mijn liefde voor koken en gevoel voor smaken ontstonden al in een vroeg stadium. Mijn vader en moeder hebben daar aan bijgedragen door het bakken van ons eigen brood en het persen van verse groentesappen. We kregen bijvoorbeeld een sap van ananas, paprika en gember als we ziek waren.

In Las Vegas, waar ik geboren ben, leerde ik door mijn broer in 2008 kombucha kennen. Kort daarop ben ik mijn eigen kombucha gaan maken. De bacteriecultuur is te koop, net zoals bij kefir en zuurdesem. Je eigen specifieke kombucha maken is een mooi doch intensief proces.

Na Parijs woon ik, met mijn Nederlandse partner, sinds 2014 in Amsterdam. Dezelfde dag dat ik mijn verblijfsvergunning kreeg, vond ik in biologisch restaurant Lavina werk als kok. Elke dag dacht ik aan kombucha. Het experimenteren van eigengemaakte kombucha ging daarom naast mijn werk door en kwam in het restaurant op de menukaart.

Cultcha Kombucha
Mijn ontdekkingen deelde ik via Instagram en ik schreef een blog in 2015, toen nog ‘Cultured’ genaamd. Uit de horeca rees de vraag om de kombucha in hun assortiment op te nemen, hierbij is het de eerste kombucha in Nederland. Ik experimenteerde met het toevoegen van verschillende kruiden en liet koks proeven. De ginger en de kokos met limoen vond iedereen meteen erg lekker.

In oktober 2016 heb ik mijn baan in het restaurant opgezegd om me volledig te kunnen richten op mijn eigen bedrijf. De naam is aangepast: naar het lekker klinkende en de meer ‘funny’ uitspraak: ‘Cultcha’, een combinatie van Cult (Symbiotic Culture) en Cha (Chinees voor thee)

Werking
Het bijzondere van kombucha is dat het gezond is door vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het is adaptogeen ontstekingsremmend en ondersteunt het immuunsysteem. Cultcha Kombucha is een non-alcoholisch, fris drankje zonder suiker!

Er zijn op dit moment vier smaken in ons assortiment: Original, een uitgebalanceerde mix van Japanse groene thee en zwarte thee uit Sri Lanka. De Apple Ginger, Coconut Water & Lime Leaf en de Cherry Basil. Ik ben altijd bezig met verfijningen en uitbreidingen.

Meditatie
Er zijn duizend-en-één momenten geweest van wanhoop en stress. Er zijn enorm veel dingen waar je aan moet denken en er zijn veel taken en bezigheden. Het meest lastig voor mij was toen mijn zakenpartner er uitstapte, iets dat mij twee keer is overkomen. Het viel samen met een bedrijfsverhuizing, dus je kunt je de hoeveelheid werk van die periode wel voorstellen.

Innerlijke drijfveer en meditatie hebben mij door moeilijke periodes heen geholpen. Overigens heb ik op dit moment een zeer prettige business partner, Labe, die veel verstand heeft van kombucha productieprocessen en een meester is in financiën.

Dankbaar
Blijkbaar werk en leef ik in flow want telkens als ik ergens hulp bij nodig heb, komt een telefoontje of email met het aanbod. Enorm dankbaar ben ik voor het team dat op deze vanzelfsprekende wijze is ontstaan.

Waar het wezenlijk om gaat
Cultcha Kombucha is de eerste in Nederland verkrijgbare kombucha. Mijn doel is om eerlijke, hoog percentage (91-100%) kombucha te verkopen. Alleen al hierom kan ik zeggen dat Cultcha Kombucha de beste kombucha is.

Cultcha Kombucha is niet alleen een uniek, ambachtelijk door een vrouw opgezette microbrouwerij en ’n heerlijk, fris drankje. Het gaat verder dan dat. De glazen fles heeft een voordeel ten opzichte van de plastic fles. Nu nog zonder statiegeld, maar we hebben verschillende ideeën voor hergebruik.

Een kombucha keurmerk staat hoog op mijn verlanglijstje want ik vind het belangrijk dat mensen weten wat ze kopen en waar krijgen voor hun geld. Daarnaast richt ik me op circulariteit en groei.

Tenslotte ben ik in samenwerking met studenten een onderzoek gestart naar waar we het restproduct, de zwam, voor kunnen gebruiken. Het is een fantastisch, innovatief project, waar leuke, vegan producten uit gaan ontstaan.”

www.cultcha.co 

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp