Over datum

Over datum

Het leven van studenten is nog tamelijk onbezorgd. We schrijven tamelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat er heel wat risico's aan een typisch studentenleven verbonden zijn.

Het leven van studenten is nog tamelijk onbezorgd.
We schrijven tamelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat er heel wat risico's aan een typisch studentenleven verbonden zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over comazuipen of ontgroeningen. Wat brengt dan wel zoveel risico's mee? Uit een nieuwsartikel van de bbc blijkt dat een 'echte' studentenkoelkast (lees volgestouwd met veel spullen, niet gecheckt op datum) veel gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Blikjes vol met schimmels, sla waar een nieuwe levensvorm op aan het groeien is, het is niet pluis.

Een Britse microbioloog heeft de de proef op de som genomen en 100en studentenkoelkasten onderzocht. Ruim 88% bevatte besmette voedselwaren, 92% zat te vol waardoor voedselsoorten te dicht op elkaar kwamen en 16% zat vol met rottende fruitsoorten, groenten en kaas. Oorzaak? Naarmate studenten zelfstandiger gaan wonen, vergeten ze nog wel eens goed schoon te maken. Vroeger deden de ouders dat meestal. De micriobioloog geeft ook een oplossing: samen iedere week (of 2 weken) uitruimen en schoonmaken. Dan natuurlijk de spullen die overdatum zijn wegkieperen. En wat misschien ook heel handig is: iedereen krijgt zijn eigen laatje in de koelkast toebedeeld.

Vind op onderwerp